Nieuws

Bak Matilda's pannenkoeken

Je zou het bijna vergeten in deze ellendige coronatijd maar vandaag is het Nationale Pannenkoekendag! Perfecte dag om pannenkoeken te bakken én de film Matilda te zien. Hier het recept van deze keukenprinses.

Matilda is een intelligent, zelfstandig en bijzonder meisje, maar thuis worden haar paranormale gaven volkomen genegeerd. Haar ouders weten bijvoorbeeld ook niet dat hun dochter heerlijke ontbijtjes kan maken. Wij leren jou vandaag hoe de vijfjarige keukenprinses haar pannenkoeken maakt. En de film? Die vind je op Netflix. 

Over de film
Matilda is een Amerikaanse film uit 1996, naar het boek van Roald Dahl (1988). De ouders van de slimme Matilda Wormwood vinden haar vooral lastig en kijken niet naar haar om. Ook wordt er niet goed voor haar gezorgd. Gelukkig kan Matilda uitstekend voor zichzelf zorgen. Ze kan de lekkerste ontbijtjes maken, waaronder overheerlijke American pancakes. Op school is er gelukkig wel aandacht voor Matilda. Het meisje valt op bij juffrouw Engel en ze krijgen een sterke band. Juffrouw Engel is familie van de gemene directrice, mevrouw Bulstronk. Ze woont in de villa die op papier van juffrouw Engel blijkt te zijn. Door haar paranormale gaven in te zetten, probeert Matilda juf Engel te helpen en mevrouw Bulstronk het huis uit te jagen.

Nodig voor ± 15 pannenkoeken a la Matilda:
- 3 eieren (splitsen in eiwitten en eierdooiers)
- 1 citroen
- 125 gr bloem (je kunt natuurlijk ook speltbloem of havermoutmeel gebruiken)
- 200 ml melk
- 1 el ahornsiroop
- 1 tl kaneel
- 1 tl zout
- boter of olie voor het bakken 

Topping:
- 250 gr blauwe bessen
- ahornsiroop 

Overig keukengerei:
- garde
- 2 mengkommen
- anti-aanbak koekenpan
- spatel
- soeplepel

To do:
Start voordat je begint met bakken dit nummer op: Little Bitty Pretty One. Zo kom je in de bakstemming.
1. Gebruik twee mengkommen om het beslag te maken. Ontvet de kommen door ze in te wrijven met een halve citroen.
2. Splits de eieren. Doe de eiwitten in de ene kom en de dooiers in de andere.
3. Begin met de kom waar het eiwit in zit. Klop het eiwit stijf.
4. Pak nu de kom met het eigeel erin. Doe daar de ahornsiroop bij en kluts door elkaar.
5. Meng met een mixer de bloem, kaneel en een snufje zout door het eigeel heen. Voeg als laatste een beetje melk toe. Blijf mixen tot je een glad beslag hebt.
6. Maak het beslag luchtig door het eiwit uit de andere kom er voorzichtig doorheen te kloppen.
7. Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Laat een stukje boter smelten in de pan.
8. Gebruik een soeplepel om het deeg in de pan te gieten. Houd er rekening mee dat de pannenkoeken een doorsnede moeten hebben van 8 à 10 cm.
9. Zodra er luchtbelletjes in het beslag ontstaan kun je de pannenkoek omkeren.
10. Voeg af en toe wat boter toe als je denkt dat het nodig is. Herhaal verder bovenstaande stappen tot het beslag op is.
11. Pak een klein pannetje en zet het op laag vuur. Doe de blauwe bessen in de pan. Laat de bessen zachtjes pruttelen. Als de bessen openspatten zijn ze klaar.
12. Giet de blauwe bessensaus over de pannenkoeken. Schenk de ahornsiroop eroverheen. 
13. Zoek op Netflix naar de film Matilda, zet hem aan en smullen maar! 

;