Home

Veelgestelde vragen

Algemeen

Wat is Cinekid?

Cinekid is ’s werelds grootste mediafestival voor kinderen! Lees hier meer over de missie en visie van Cinekid.

Wanneer is het Cinekid Festival?

Het Cinekid Festival vindt ieder jaar plaats in de herfstvakantie: Van 7 t/m 23 oktober op tien festivallocaties in het land en er vinden ook nog satallietedities plaats op zo'n twintig Cinekid on Tour locaties. Vanaf 7 oktober is Cinekid ook online te beleven, op Cinekid Play.

Wanneer is Cinekid on Tour?

Cinekid on Tour vindt plaats op bijna 20 locaties door heel Nederland met films, workshops en media-installaties. Het vindt plaats in de herfstvakantie. Afhankelijk van wanneer deze in die regio plaatvindt in week 1 (10 - 16 oktober) of in week 2 (17 - 23 oktober). 

Hoe kan ik met jullie in contact komen?

De helpdesk van Cinekid is het hele festival telefonisch bereikbaar tussen 9.00 en 18.00 via: 020 531 7890. Daarnaast kun je ook al je vragen stellen via service@cinekid.nl en via Facebook messenger. We zullen altijd proberen om je zo snel mogelijk te helpen.

Hoe oud moet ik zijn om naar het Cinekid Festival te gaan?

Iedereen kan naar Cinekid! Vanaf 3 jaar hebben we al een leuk programma. We programmeren tot 14 jaar, maar er zijn kinderen van 15 en 16 jaar die Cinekid ook nog steeds weten te vinden.

Wanneer begint de kaartverkoop voor het Cinekid Festival?

De kaartverkoop is op donderdag 24 september gestart via onze website en via de websites van de tien festivallocaties en Cinekid on Tour theaters. Houd voor programma-updates onze website, social media of nieuwsbrief in de gaten.

Heeft Cinekid alleen activiteiten in de herfstvakantie?

Nee hoor. Het hele jaar zijn wij druk in de weer en bieden we allerlei activiteiten aan bij jou in de buurt of op school. Ook organiseren we voorpremières en andere leuke dingen. Meer informatie hierover vind je bij onze jaarrond pagina’s.

Wat is Cinekid for Professionals?

Cinekid for Professionals (CfP) is een internationaal evenement voor mensen in de filmindustrie, zoals producenten, regisseurs, omroepen, distributeurs, academici, instituten, onderzoekers en kunstenaars. Allemaal met een focus op kindermedia. CfP vindt dit jaar (19 - 23 okt) vanwege COVID19 geheel online plaats.

Ik wil meedoen met een van de competities, kan dat?

Dat kan zeker. Je kunt je voor meerdere competities opgeven. Dit kun je doen via onze entry pagina.

Cinekid Festival

Wat zijn de festivallocaties van Cinekid?

Het Ketelhuis 
10 – 16 oktober | Pazzanistraat 4, 1014 DB Amsterdam
https://www.ketelhuis.nl/festival/cinekid/

Theater De Krakeling (hier vindt het MediaLab dat bij Het Ketelhuis hoort plaats)
10 – 16 oktober | Pazzanistraat 4, 1014 DB Amsterdam
https://krakeling.nl/cinekid-media-lab-in-theater-de-krakeling

EYE Filmmuseum | Amsterdam
10 – 16 oktober | Ijpromenade 1, 1031 KT Amsterdam
https://www.eyefilm.nl/festivals/cinekid

Studio/K | Amsterdam
10 – 16 oktober | Timorplein 62, 1094 CC Amsterdam
https://studio-k.nu/film/cinekid2020/

Meervaart | Amsterdam
15 – 16 oktober | Meer en Vaart 300, 1068 LE Amsterdam
www.meervaart.nl/cinekid

LUX | Nijmegen
17 – 23 oktober | Mariënburg 38-39, 6511 PS Nijmegen
https://www.lux-nijmegen.nl/film/cinekid-2/

Chassé Cinema | Breda
17 – 23 oktober | Claudius Prinsenlaan 8, 4811 DK Breda
https://www.chasse.nl/herfstvakantie

LantarenVenster | Rotterdam
17 – 23 oktober | Otto Reuchlinweg 996, 3072 MD Rotterdam
https://www.lantarenvenster.nl/programma/cinekid-2020/

Filmschuur | Haarlem
10 – 16 oktober | Lange Begijnestraat 9, 2011 HH Haarlem
https://www.toneelschuur.nl/cinekid

Concordia | Enschede
10 – 16 oktober | Oude Markt 15 + Langestraat 56 (MediaLab), 7511 GA Enschede 
https://www.concordia.nl/specials/cinekid-festival

Forum | Groningen
10 – 16 oktober | Nieuwe Markt 1, 9712 KN Groningen
https://forum.nl/nl/cinekid

Hoe laat gaan de deuren van het Cinekid Festival open?

Dit jaar openen de deuren op verschillende locaties op verschillende tijden. Check de website van jouw locatie voor de actuele informatie.

Kan ik met een lichamelijke beperking ook naar Cinekid?

Ook met een beperking kun je gewoon naar de film- en serievoorstellingen. In het MediaLab zijn tal van installaties die je kunt uitproberen. Bij enkele installaties moet je zelf fysiek meedoen en dat kan lastig worden met een lichamelijke beperking, maar we doen ons best om dit wel mogelijk te maken. Kom vooral langs, want de Cinekid-crew is aanwezig om je hierbij te ondersteunen. Daarnaast kunnen ook kinderen met een visuele beperking genieten op Cinekid. Via de audiodescriptie-app van Earcatch kun je alles haarscherp volgen. En via de nieuwe Subcatch app hoeven kinderen die doof of slechthorend zijn dit jaar ook geen moment te missen van hun favoriete film. Bekijk hier de aangeboden films!

Mag ik foto’s en video’s maken tijdens Cinekid?

Foto’s en video’s zijn alleen toegestaan buiten de film- en televisievertoningen. Het gebruik van professionele film- en audioapparatuur is niet toegestaan.

Waar kan ik tijdens Cinekid terecht met vragen?

Hiervoor kun je terecht bij de kassa op de locatie en bij onze vrijwilligers, je herkent ze aan hun Cinekid shirt.

Waar vind ik het programma met het film, workshop en MediaLab overzicht?

Het volledige programma is te vinden via deze link. Voor specfieke programma's in de deelnemende theaters verwijzen we je graag door naar de websites van onze partners.

Zijn alle films Nederlandstalig of Nederlands ondertiteld?

Veel films zijn Nederlandstalig. Als een film in een andere taal is, is er altijd Nederlandse ondertiteling bij. Dit staat ook in het programma op de website vermeld.

Wat is een livestream?

Tijdens een livestream kijk je via een live-verbinding mee met een opname die tegelijkertijd in diverse bioscoopzalen door het hele land getoond wordt. Dit jaar vindt er iedere dag een livestream plaats, dus een première van een film of serie plus bijzonder randprogramma met gasten. In het weekend altijd om 11.00 uur, op door de weekse dagen om 13.30 uur. Hier vind je de 14 livestreams van dit jaar op een rij.

Coronamaatregelen en veiligheid

Hoe gaan jullie om met de coronamaatregelen?

De basisregels die voor iedereen in Nederland gelden, gelden natuurlijk ook voor de bezoekers van Cinekid Festival. Alle festivallocaties kennen en handhaven deze regels. Het maximum aantal bezoekers van 30 per zaal geldt voor de meeste maar niet voor alle festivallocaties, enkelen hebben een ontheffing gekregen en mogen meer bezoekers ontvangen (met 1,5 meter afstamd).

- Heb je één of meerdere van de volgende symptomen (verkoudheidsklachten, hoest, benauwdheid, verhoging/koorts, plotseling verlies van reuk en/of smaak), blijf dan thuis. 
- Houd altijd 1,5 meter (2 armlengtes) afstand van anderen. Tussen volwassenen en kinderen t/m 12 jaar is afstand houden niet noodzakelijk.
- Kinderen van 13 t/m 18 hoeven onderling geen afstand te houden, volwassenen houden wel 1,5m afstand van hen.
- Was vaak je handen en hoest of nies in de binnenkant van je elleboog. 
- Schud geen handen.

Film
Tijdens Cinekid Festival gelden dezelfde regels als momenteel in de filmtheaters en bioscopen, volgens de richtlijnen van het RIVM. Zij hanteren het protocol van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF).

Wil je samen met iemand naar de film, dan kun je naast elkaar zitten. Die regel geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar: zij mogen wel altijd met zijn allen bij elkaar zitten. Uiteraard moeten hun volwassen begeleiders 1,5 meter afstand houden van andere volwassenen.

Mini-MediaLab
- Desinfecteer je handen voor je het MediaLab ingaat, pompje staat bij de entree.
- Bij het mini-MediaLab op de diverse festivallocaties vragen we volwassenen om op afstand te blijven en de installaties/workshop onderdelen niet aan te raken. Men kan wel mee naar binnen en samen het MediaLab ontdekken.
- Bij de lange workshops (1,5 uur) waar je een apart kaartje voor nodig hebt, kunnen ouders helaas niet mee, de ruimte is hiervoor te klein. In dat geval breng en haal je je kind.
- Alle oppervlakken die veel aangeraakt worden, worden regelmatig schoongemaakt door de Cinekid-crew.

Naast het fysieke festival op tien locaties in het land lanceren we op 7 oktober ook het platform Cinekid Play, vanuit je eigen huis te bezoeken, op ieder moment.

Hoe blijf ik op de hoogte van programmawijzigingen n.a.v. nieuwe coronamaatregelen?

Aanpassingen in het programma worden via onze website en de website van de theaters waar Cinekid dit jaar plaatsvindt vermeld

Moet ik een mondkapje dragen bij een bezoek aan een Cinekid-locatie?

Het dragen van een mondkapje is niet verplicht, maar wordt in delen van het land dringend geadviseerd.

Kan ik zelf mijn stoel kiezen?

In de bioscoopzalen wordt gewerkt met placering om de onderlinge afstand tussen de bezoekers te kunnen bewaren. Bij de overige programma's (workshops en MediaLab onderdelen) houden we 1,5 meter afstand van elkaar, maar kun je zelf een plek uitkiezen.

Er zijn altijd veel feestjes en drukke events tijdens Cinekid. Is dat dit jaar ook weer zo?

We houden rekening met een maximaal aantal bezoekers van 30 personen. Evenementen en de opening zijn geannuleerd, Cinekid for Professionals heeft enkel een online programma. We maken er natuurlijk wel weer iets heel erg leuks van!

Kan ik na afloop van een voorstelling nog een drankje drinken op de locatie?

Dat is afhankelijk van de coronamaatregelen en de capaciteit van de locatie. Enkele theaters vragen je voorafgaand aan je bezoek een tafel te reserveren. Neem contact op met de locatie.

Hoe verlaat ik de locatie als de voorstelling is afgelopen?

Je wordt vriendelijk verzocht de zaal gelijk na de voorstelling te verlaten. Je kunt nog wel naar het MediaLab (mits de capaciteit van 30 personen niet overschreden is), volg de bordjes of vraag een van onze vrijwilligers je de weg te wijzen.

MediaLab

Wat is het MediaLab?

Het MediaLab is de grootste digitale speeltuin van de wereld, vol interactieve installaties, games en workshops. Dit jaar is er geen groot MediaLab zoals jullie van ons gewend zijn. De installaties uit het MediaLab zijn verdeeld over alle tien Cinekidlocaties en online te beleven, op Cinekid Play.

Heb ik een kaartje nodig voor het MediaLab?

Je hebt dit jaar geen apart kaartje nodig voor het MediaLab. Je hebt automatisch toegang tot het MediaLab op locatie bij aanschaf van je filmkaartje. Alleen Concordia Enschede heeft een uitgebreid MediaLab, daar koop je een los kaartje voor.

Kan ik het MediaLab bezoeken als volwassene?

De activiteiten zijn kids only! Ouders mogen natuurlijk wel meekijken.

Moet ik me inschrijven voor het MediaLab?

Alle MediaLab activiteiten zijn zonder inschrijving toegankelijk mits de maximale capaciteit (30 personen) niet bereikt is. Voor de speciale workshops dien je vooraf een kaartje te kopen via de website van het theater. Op sommige locaties reserveer je van tevoren een tijdslot, zoals bij LantarenVenster.

Tickets

Waarvoor heb ik een ticket nodig?

Voor alle zaalvoorstellingen koop je een kaartje, dit kaartje geeft je ook toegang tot de korte workshops op locatie en het mini-MediaLab. Alleen bij Concordia in Enschede koop je een apart kaartje voor het MediaLab, dat daar heel omvangrijk is. Voor de lange workshops (1,5 uur) koop je een combi-ticket. Op de programmapagina kun je filteren op locatie, dag en leeftijd. 

Tickethulp

Heb je vragen over tickets, bel dan even naar de desbetreffende festivallocatie of neem contact op met ons via 020 - 531 78 90 of  service@cinekid.nl. We zijn tijdens het festival iedere dag bereikbaar tussen 9.00 en 18.00.

Hoe kom ik aan kaarten voor Cinekid (on Tour)?

Kaarten voor het festival zijn vanaf 24 september online te verkrijgen via deze website. Kaarten voor Cinekid on Tour zijn uitsluitend te verkrijgen bij de deelnemende filmtheaters. Ga daarvoor naar ons overzicht.

Wat kost een kaartje voor Cinekid (on Tour)?

Cinekid Play (online)

 

Maandabonnement

www.cinekidplay.nl

4,99
   

Film- en Serievoorstellingen (op locatie)*

 

Cinekid-combi-ticket (film + workshop)

12,50

Cinekid-livestream-event

10,00

Cinekid-filmticket

7,50

Tickets via deze website of rechtstreeks via de festivallocaties.

 


* Met je filmkaartje kun je gratis de MediaLab op reis-installaties ontdekken op locatie en aanschuiven bij alle korte workshops. Voor de lange workshops schrijf je je in. Concordia Enschede heeft een uitgebreid MediaLab, daar koop je een los kaartje voor.

 

Ticketprijzen voor Cinekid on Tour verschillen en zijn te vinden op de website van de samenwerkende theaters.

Moet ik mijn e-ticket uitprinten?

Dat verschilt per theater, let dus goed op wat er in je emailbevestiging staat!

Is de Stadspas geldig?

Jazeker! Met je Stadspas (groene stip) mag je op een van de vier locaties in Amsterdam (Eye, Meervaart, Studio/K of Ketelhuis) voor 1 euro naar een filmvoorstelling (of livestream) naar keuze, inclusief mini-MediaLab. Je ontvangt ter plekke ook een voucher voor drie maanden gratis Cinekid Play, het platform dat we 7 oktober lanceren.

  • Bij Eye en Het Ketelhuis alleen kaartverkoop aan de kassa, reserveren is niet mogelijk, dus kom op tijd.
  • Reserveren bij Studio/K telefonisch via 020-692 04 22.
  • Bij de Meervaart reserveer je de dag vooraf aan de kassa of per mail via: kaartverkoop@meervaart.nl (geef je stadspasnummer door)

Is het veilig om tickets van anderen te kopen?

Wij raden het ten zeerste af om een ticket van een onbekende te kopen. Het is niet mogelijk om te controleren of de tickets geldig zijn.

Ik heb mijn ticket(s) niet via de Cinekid website of op een website van een Cinekid locatie gekocht.

Wij raden ten zeerste af om tickets te kopen via niet-officiële verkoopkanalen. De toegang kan niet gegarandeerd worden. Het officiële verkooppunt is via de website van Cinekid of op een website van een Cinekid locatie.

Kan ik mijn ticket overdragen aan een ander?

Voor sommige onderdelen zijn de tickets persoonsgebonden, maar dat staat dat duidelijk aangegeven op het ticket. Niet persoonsgebonden tickets kun je gewoon overdragen aan een ander. De naam op het ticket hoeft niet veranderd te worden (let op: het ticket is maar éénmaal geldig).

Kan ik mijn geld terugkrijgen?

Het is helaas niet mogelijk om je tickets in te leveren. De tickets zijn niet (allemaal) persoonsgebonden, dus je kunt je tickets aan vrienden of familie geven.

Kan ik als volwassene in het MediaLab?

Ja, maar je mag niet meedoen aan de activiteiten. De activiteiten in het MediaLab zijn alleen voor kinderen. Ouders mogen natuurlijk wel meekijken.

Kan ik gewoon het mini-MediaLab bezoeken?

Met je filmkaartje kun je gratis de MediaLab op reis-installaties ontdekken op de verschillende festivallocaties en aanschuiven bij alle korte workshops die daar worden gegeven. Voor de lange workshops schrijf je je in en koop je een apart combi-kaartje.

Kan ik dit jaar nog tickets aan de kassa kopen?

De regels voor kaartverkoop aan de kassa verschillen per locatie. Zie de website van het theater voor meer informatie over de ticketverkoop. Abonnementen voor Cinekid Play worden alleen online verkocht.

Cinekid Play

Wat is Cinekid Play?

Cinekid Play is dé streamingdienst voor nieuwsgierige kinderen (en ouders). Het is een online platform waar films, series, workshops, tutorials en spelletjes bekeken en gespeeld kunnen worden voor 4,99 per maand. Cinekid Play is 7 oktober 2020 gelanceerd en nu een vast onderdeel van Cinekid en het jaarlijkse festival.

Voor wie is Cinekid Play?

Cinekid Play is er voor iedereen. Het aanbod op het platform is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Wat is het verschil tussen Cinekid en Cinekid Play?

Cinekid Play is het online element van het Cinekid festival. Niet alleen vind je hier films en series die je ook terugziet op ons festival, maar we bieden hier nog heel veel meer aan. Daarnaast is Cinekid Play ook erna beschikbaar, buiten de festivalperiode.

Waar kan ik me registreren voor Cinekid Play?

Dat doe je via de website van Cinekid Play. Heb je een speciale voucher om gratis in te loggen? Ook die kun je op daar verzilveren.

Overige vragen

Kan ik ook bij Cinekid werken?

Cinekid is altijd op zoek naar vrijwilligers die mee willen helpen tijdens het festival. Stuur hiervoor een mail met je naam, leeftijd en achtergrond naar vrijwilligers@cinekid.nl.

Zodra er binnen Cinekid vacatures openstaan, dan worden deze bij vacatures vermeld.

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gauw contact op met Cinekid via service@cinekid.nl, stel je vraag via Facebook messenger of bel 020 531 7890. De helpdesk is tijdens het festival iedere dag geopend tussen 9.00 en 18.00.