Winkelmandje
11
Kies datum en tijd
Festival

Competities & awards

Elk jaar worden op het Cinekid Festival de belangrijkste prijzen op het gebied van film, televisie en nieuwe media voor de jeugd uitgereikt. De winnaars ontvangen de Gouden Leeuw. Nationale en internationale juryleden buigen zich over de inzendingen en ook het publiek bepaalt wat zij de beste jeugdfilms, televisieseries en mediaprojecten vinden.

Beste Kinderfilm
Cinekid ontvangt ieder jaar honderden inzendingen van kinder- en jeugdspeelfilms van over de hele wereld. Vijftien films worden vervolgens geselecteerd voor de Beste Kinderfilm Competitie. Een jury, bestaande uit internationale professionals met een achtergrond in film of kindermedia, beslist wie de Cinekid Leeuw voor Beste Kinderfilm ontvangt. Bij iedere vertoning van deze competitiefilms op het festival krijgen bezoekers daarnaast de kans om te stemmen op hun favoriete film. Deze winnaar ontvangt eveneens de Cinekid Leeuw.

Beste Nederlandse Kinderfilm
Voor de Beste Nederlandse Kinderfilm Competitie selecteert Cinekid Nederlandse speelfilms die gemaakt zijn sinds de laatste editie. Daarnaast moeten de films gericht zijn op kinderen tot 14 jaar of geschikt zijn voor de hele familie. Een vakjury selecteert een winnaar die het beeldje van de Cinekid Leeuw ontvangt. Ook in deze categorie kunnen kinderen na afloop van de vertoningen stemmen op hun favoriet, die vervolgens de Cinekid Leeuw ontvangt.

Beste Internationale Korte Film
Ieder jaar vertoont Cinekid een selectie van de mooiste korte films om Nederlandse kinderen kennis te laten maken met verhalen uit zoveel mogelijk verschillende landen. Alle korte films die gericht zijn op de jeugd en gemaakt zijn sinds het laatste festival, komen in aanmerking voor de Beste Internationale Korte Film Competitie. Cinekid selecteert ongeveer 50 films die worden vertoond in thematische programma’s of als voorfilm bij een hoofdfilm. Een internationale jury kiest welke film de Cinekid Leeuw Juryprijs wint in drie categorieën (animatie, documentaire, live-actie). 

Beste Nederlandse Korte Film
De Beste Nederlandse Korte Film Competitie bestaat uit een selectie van de volgens Cinekid beste korte kinder- en jeugdfilms die sinds de afgelopen editie door Nederlandse producenten zijn gemaakt. Alle films in de competitie worden beoordeeld door een vakjury en komen in aanmerking voor een Cinekid Leeuw in een van de volgende drie categorieën: Beste Nederlandse Korte Animatie, Beste Nederlandse Korte Live Action en Beste Nederlandse Korte Documentaire. 
Deze competitie kent ook een publieksprijs. Cinekid stelt een selectie samen waaruit basisschoolkinderen (ingedeeld in de leeftijdscategorieën 4-6 jaar en 6-10 jaar) hun favoriet kunnen kiezen. De meest gekozen films in beide categorieën winnen de Cinekid Leeuw Nationale Publieksprijs.

Beste Jeugdfilm
Een jury bestaande uit filmliefhebbers tussen de twaalf en veertien jaar oud beoordelen een selectie van nieuwe, internationale films uit het festivalprogramma en kiezen de Beste Jeugdfilm voor kinderen tussen de 10-14 jaar. Deze film wordt bekroond met de Cinekid Leeuw voor Beste Jeugdfilm tijdens de jaarlijkse prijsuitreiking op het Cinekid Festival.

Beste Nederlandse Serie
Jaarlijks presenteert Cinekid met de Beste Nederlandse Serie Competitie een selectie van de mooiste Nederlandse series voor kinderen. Alle series in deze competitie worden beoordeeld door een vakjury en komen in aanmerking voor een Cinekid Leeuw in twee prijscategorieën: de Beste Nederlandse Fictieserie of de Beste Nederlandse Non-Fictieserie.

Game & App Award
De beste internationale games en apps vind je jaarlijks in het Cinekid MediaLab. Een commissie bestaande uit vier professionals in de Digitale Cultuur stelt de selectie samen, waarna een jeugdjury bestaande uit 4 leden van Cinekid’s Junior Crew zal beslissen welke titel de Gouden Leeuw zal winnen.

Eurimages Co-production Development Award
De Eurimages Co-production Development Award wordt uitgereikt aan het beste filmproject dat gepresenteerd wordt op de Junior Co-production Market tijdens Cinekid for Professionals. De projecten die in aanmerkingen komen voor de prijs, moeten een coproductie zijn met ten minste één Europees land dat lid is van Eurimages. Daarnaast moet het project bedoeld zijn voor bioscooprelease. De prijs is ontstaan om de Europese jeugdfilm te promoten en Europese coproducties te stimuleren. 

Filmmore Post-Production Award 

Sinds 2019 reiken we ook de Filmmore Post-Production Award uit. Deze prijs wordt uitgereikt aan het beste live-action project in de Junior Co-production Market en is bedoeld om samenwerking te stimuleren met het Nederlandse Effects & Post Production lab Filmmore. 
 

Wil je je project opgeven?
Klik hier!