Winkelmandje
11
Kies datum en tijd
Filmcollectie

Thuisonderwijs

Cinekid biedt verschillende (educatieve) mediaworkshops en activiteiten aan op het gebied van film, animatie en interactieve media.

Op deze pagina vind je allerlei leuke gratis online lessen voor kinderen. Met deze activiteiten zorgt Cinekid dat, ook in deze tijden, alle kinderen in Nederland kennis kunnen maken met kwaliteitsfilm en op intensieve wijze worden betrokken bij allerlei vormen van media(kunst).

Klik op de titels hieronder voor de volledige uitleg van de lessen.

Maak je eigen verhaallantaarn

Knutsel een kleine filmprojector en maak een schimmenspel met licht. Je tekent scenes op een transparant wiel en daardoor ontstaat er een filmrol. Zaklamp erop en je krijgt een prachtig schaduwspel!

Maak je eigen thaumatroop

Een whaaaat? Ja, het is wel een erg ingewikkelde naam voor zo'n simpel ding. Thaumatroop betekent letterlijk wonderdraaiing. In de 19de eeuw was dit speelgoed super populair. Maar het allerleukste is nog: je kunt er gewoon zelf eentje maken, je eigen Cinekid thaumatroop!

Maak je eigen animatie in een flipboekje

Een flipboekje is eigenlijk een hele korte tekenfilm. Op ieder vel van het boek teken je een afbeelding die steeds een heel klein beetje verandert. Als je het hele boekje heel snel achter elkaar doorbladert (‘flipt’) zie je de afbeelding bewegen en heb je een klein animatiefilmpje gemaakt!

Ontwerp je eigen beestenboel

Knutsel je eigen beestenboel. Stel je eens voor als we alle beesten door elkaar zouden schudden. Wat voor grappige beesten zouden er dan ontstaan? Het is juist leuk als het niet klopt. Probeer maar wat uit. Misschien maak jij een rups met een paardenstaart of een bij die rondvliegt met octopus tentakels!

 

15 mooiste jeugddocumentaires

In samenwerking met ZappDoc en IDFA stellen we de vijftien mooiste jeugddocumentaires met bijzondere, waargebeurde verhalen beschikbaar voor alle thuiswerkende kinderen. Daarnaast ontwikkelde IDFA ook een lesbrief die toepasbaar is op alle films uit de top 15. 

Maak je eigen AR-kijker

Met Augmented Reality (AR) kun je dingen laten zien die er niet echt zijn. AR voegt dingen toe aan de echte wereld. Een tijger die over je tafel loopt of een ruimteschip dat vliegt door de lucht. Knutsel je eigen augmented reality-kijker en kijk wat jij in de ruimte kunt laten verschijnen!