Selectie Cinekid Game Award 2024 bekend

De afgelopen weken heeft de jury lasers ontweken, spoken gevangen en bergen beklommen, en dat allemaal digitaal! Welke maker wint dit jaar de prijs voor de beste nieuwe game voor kinderen? De 10 games die kans maken op de Cinekid Game Award 2024 zijn bekend!

Selectie Cinekid Game Award 2024 bekend

Dit jaar werden meer games ingestuurd dan ooit tevoren en dubbel zoveel als vorig jaar: in totaal waren er 44 inzendingen uit 26 landen, waarvan er 10 (deels) in Nederland zijn geproduceerd. Aan diversiteit en creativiteit geen gebrek; de games barsten van de mooie artworks en experimenten met alternatieve controllers (in plaats van bijv. klassieke PC of Nintendo Switch games). De makers laten zien hoe eigenwijs zijn bijdraagt aan de meest originele werken.

Selectie & winnaar

Een jury van drie gameprofessionals heeft de selectie gemaakt: Martine Spaans van Dutch Game Garden, 2D-gamekunstenaar en art director Sonja van Vuure en Aran Koning van gamemakerscollectief Sokpop. Zij gebruikten drie selectiecriteria om uit alle inzendingen hun top 10 te bepalen:

1) de game blinkt uit in creativiteit, storytelling, vormgeving en/of interactie;
2) de game is niet langer dan twee jaar geleden uitgebracht of moet nog uitkomen;
3) en natuurlijk moet de game leuk zijn om te spelen.

De Junior Crew, een groep kinderen tussen de 7 en 12 jaar oud die meedenken over Cinekid Festival, kiest de uiteindelijke winnaar. De maker van de winnende game krijgt op 31 oktober 2024 de Cinekid Game Award uitgereikt en ontvangt een Cinekid Leeuw en een geldprijs ter waarde van €2.500.

De geselecteerde games zijn alle 10 onderdeel van het MediaLab van Cinekid Festival 2024 bij Pathé Noord in Amsterdam. Kom ze zelf spelen tussen 26 oktober en 1 november!

Vanaf maandag 30 september kun je tickets bestellen voor het MediaLab. Benieuwd voor welke awardselecties je nu al tickets kunt kopen?

De 10 genomineerde games zijn (in willekeurige volgorde):

Surmount: Little Climbers on a Big Adventure

Surmount: Little Climbers on a Big Adventure

Leeftijd 8+Makers: Jasper Oprel, Indiana-JonasNederland / Zweden
Surmount is een leuk en uitdagend spel waarin je een berg probeert te beklimmen. Je zult door allerlei spannende en grappige avonturen gaan terwijl je naar de top van Mount Om klimt. Onderweg ontmoet je bijzondere mensen en moet je door allerlei hindernissen komen die speciaal voor jou zijn gemaakt of die zomaar verschijnen. Te spelen in het MediaLab tijdens Cinekid Festival in Amsterdam en op PC, Nintendo en via Steam Deck.
Meer info
SCHiM

SCHiM

Leeftijd 8+Makers: Ewoud van der Werf & Nils SlijkermanNederland
SCHiM is een spel waarin je van schaduw naar schaduw springt in een relaxte en levendige omgeving. Deze 3D-platformer combineert elementen van licht, schaduw en animatie, en integreert ze direct in de gameplay, wat zorgt voor een unieke ervaring. SCHiM is te spelen op verschillende locaties van het Cinekid festival in de herfstvakantie: in Lux Nijmegen, Filmhuis Alkmaar, MIMIK Deventer, Pathé Noord in Amsterdam en LantarenVenster in Rotterdam. Ook te spelen op: PC, Mac, Linux, Playstation, Nintendo Switch en Xbox.
Meer info
Curiosmos

Curiosmos

Alle leeftijdenMakers: Céline & the Silly StarsNederland / België
Curiosmos is een speelse, kosmische sandbox-game (een spel met een open wereld waar je vrij in kunt spelen, dus zonder een specifiek pad of specifieke route waar je je langs moet bewegen) waarin je je eigen zonnestelsel bouwt door planeten, manen, zwaartekracht, atmosfeer en zelfs leven te creëren! Ga op avontuur om de geheimen van het universum te ontdekken. Te spelen in het MediaLab tijdens Cinekid Festival in Amsterdam en vanaf 2025 ook thuis.
Meer info
A Tiny Sticker Tale

A Tiny Sticker Tale

Alle leeftijdenMakers: Ogre PixelMexico
Stap in de kleurrijke kleine laarsjes van Flynn de ezel en gebruik je magische stickerboek om de wereld te veranderen tijdens je avonturen. Te spelen in het MediaLab tijdens Cinekid Festival in Amsterdam en via Nintendo Switch, Steam en de app op je mobiele telefoon.
Meer info
WHAT THE CAR?

WHAT THE CAR?

Alle leeftijdenMaker: TribandDenemarken
Een absurd, grappig avontuur vol races, lachbuien en onverwachte verrassingen. Rol, sprint, spring, vlieg en nies je een weg naar de overwinning op het circuit en daarbuiten! Te spelen in het MediaLab tijdens Cinekid Festival in Amsterdam en via Apple Arcade. De game gaat nog uitkomen op Steam.
Meer info
Henry Halfhead

Henry Halfhead

Leeftijd 7+Makers: Lululu Entertainment: Aaron Abt, Leander Schneeberger en Tim BürgeZwitserland
Henry Halfhead is een eigenzinnig sandbox-avonturenspel over een vreemd klein personage met de eigenaardige gave om elk voorwerp binnen zijn bereik te bezitten en te besturen. Ontdek de unieke eigenschappen en mogelijkheden van elk voorwerp en combineer ze slim om verder te komen in Henry's niet-alledaagse leven. Te spelen in het MediaLab tijdens Cinekid Festival in Amsterdam.
Meer info
Hyper Wobbler

Hyper Wobbler

Leeftijd 5+Makers: Robin Baumgarten & Philipp HelldorferDuitsland
Hyper Wobbler is een interactieve multi-player kunstinstallatie. In dit spel besturen drie spelers samen bijzondere wezens om puzzels op te lossen en uitdagingen te voltooien. Ze gebruiken speciale joysticks met veren en een bol met lichtjes en spiegels, waardoor het lijkt alsof er een eindeloze zee van licht is. De spelers moeten proberen dit magische universum te begrijpen en hun doelen te bereiken. Te spelen in het MediaLab tijdens Cinekid Festival in Amsterdam.
Meer info
Toasterball

Toasterball

Alle leeftijdenMakers: Studio Les CrafteursFrankrijk
Één bal, twee goals en... broodroosters! Welkom bij Toasterball. Speel tegen je vrienden in dit grappige sportspel met echte bewegingen, waarin broodroosters de atleten zijn, brood door de lucht vliegt en het spel elke keer verandert als je een doelpunt scoort! Te spelen in het MediaLab tijdens Cinekid Festival in Amsterdam (met je voeten!) en op Nintendo Switch en PC via Steam.
Meer info
Laser Dance

Laser Dance

Leeftijd 8+Maker: Thomas van BouwelBelgië
Laser Dance is een mixed reality-spel dat je woonkamer verandert in een laserhindernisbaan. Dans, ontwijk en kruip naar de overwinning in dit intuïtieve partyspel dat perfect is voor zowel beginners als ervaren gamers. Te spelen in het MediaLab tijdens Cinekid Festival in Amsterdam en vanaf 2025 ook thuis.
Meer info
Non-Virtual Reality Games: Ghost Hunter

Non-Virtual Reality Games: Ghost Hunter

Leeftijd 6+Makers: David Vath, Lukas Hort, Bent NühlenDuitsland
VR zonder headset! Deze game speel je alleen met de VR controllers. In plaats van visuals gebruiken deze games trillingen en geluid om het spel over te brengen, terwijl je in de echte wereld speelt. Zoek de spoken in je omgeving en zorg dat je ze samen allemaal vangt. Deze game is alleen te spelen in het MediaLab tijdens Cinekid Festival in Amsterdam. De game is gemaakt door studenten van de Games Master in HAW Hamburg.
Meer info

Over Cinekid Festival en het MediaLab

Cinekid Festival is het grootste film- en mediafestival voor kinderen ter wereld. De 38e editie van het festival vindt plaats van 19 oktober tot 3 november 2024. Tijdens het festival presenteert Cinekid het MediaLab, een tentoonstelling van interactieve en immersieve installaties, workshops en games in Amsterdam en bij meer dan tien andere filmtheaters in Nederland.

Open Call Cinekid Game Award

Gamemakers, kunstenaars, studio's en ontwerpers werden begin dit jaar via een Open Call uitgenodigd om hun game in te sturen. Volg Cinekid op socials of schrijf je onderaan deze pagina in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwe Open Call voor de Cinekid Game Award 2025.

De website van Cinekid maakt gebruik van cookies.

Lees hier meer of pas je cookievoorkeuren aan.