Wat we doen

Cinekid laat kinderen op een speelse manier kennismaken met bijzondere films & series en de nieuwste media én helpt makers nog impactvollere kinderfilms en media te produceren.

Wat we doen

Festival

Cinekid Festival is het grootste film- en mediafestival voor kinderen ter wereld op hoofdlocatie Amsterdam en 40 locaties door heel Nederland. Tijdens dit festival in de herfstvakantie ervaren kinderen tussen de 3 en 14 jaar op een unieke manier de meest bijzondere (internationale) films & series én media en ontmoeten ze makers.

Interactie met nieuwste films en media

Kinderen ervaren films en media van hoogwaardige kwaliteit dankzij de unieke programmering van Cinekid Festival. Ze zien de nieuwste kinderfilms en series van over de hele wereld en komen tijdens Q&A’s in contact met makers. In de masterclasses maken kinderen onder begeleiding van professionele filmmakers zélf media.

Grensverleggende beeldverhalen
Cinekid kiest voor beeldverhalen die over grenzen gaan. Niet alleen van landen en culturen, maar ook van genres, vertoningen en vormen. Speelfilms, korte films, animatiefilms, series en documentaires zijn een groot onderdeel van het festival. Net als AR, VR, AI, 360-graden film en verhalende games. En in al deze producties staat de belevingswereld van kinderen centraal.

Media-proeftuin

Tijdens het festival ontdekken kinderen de nieuwste, innovatieve (media)technologieën op de 1000 m2 van het MediaLab. Gerenommeerde kunstenaars en opkomende talenten delen hier hun nieuwste installaties, games en workshops. Kinderen experimenteren onder andere met VR, AR en AI en verkennen zo in het MediaLab de voorhoede van digitale media installaties.

Samen met kinderen
Kinderen zijn bij Cinekid altijd op een bijzondere manier betrokken bij de programmering. Zij inspireren filmmakers met hun open en ontwapenende reacties tijdens Q&A’s en feedbacksessies. De Junior Crew, een groep van 20 kinderen tussen de 7 en 12 jaar helpt bij de selectie van films, series en games. Een jeugdjury bepaalt de beste jeugdfilm en jeugdpresentatoren verzorgen de inleidingen en nagesprekken bij de filmvertoningen. Bij de talent development programma's voor professionals geven kinderen feedback tijdens de Ask your Audience sessies.

Professionals

Cinekid ondersteunt de hele keten van kinderfilm en media – van productie tot vertoning. Belangrijk onderdeel is Cinekid for Professionals, het 4-daagse evenement voor internationale kinderfilm en mediaprofessionals. Het vindt plaats tijdens Cinekid Festival, het grootste film- en mediafestival voor kinderen ter wereld.

Kennisdeling
Tijdens Cinekid for Professionals vindt ook het Industry Forum plaats – dé conferentie voor professionals in de industrie voor kinderfilms en media. Toonaangevende sprekers uit de sector delen hier hun kennis en ervaring. Professionals uit de hele wereld werken daarnaast tijdens informele rondetafelgesprekken samen aan de industrie van de toekomst.

Internationale matchmaking
Tijdens de Junior Co-production Market pitchen makers hun project aan financiers, omroepen, distributeurs, sales agents en producenten. Zo is dit pitchprogramma een belangrijke springplank voor projecten-in-wording.

Talentonwikkeling
Cinekid is de enige talentontwikkelplek voor internationale scenarioschrijvers en regisseurs met een unieke focus op jeugd.

Het Cinekid Script LAB is een internationaal scenariotrainingsprogramma van een half jaar voor schrijvers van films of series voor kinderen. In een inclusieve omgeving verfijnen schrijvers hun scripts, samen met gerenommeerde internationale coaches.

In het Cinekid Directors LAB tillen regisseurs van kinderfilms of -series hun project in de laatste ontwikkelingsfase naar een hoger niveau. Ze doen dit door te leren van elkaar en met feedback van acteurs, collega’s en andere professionals.

Cinekid selecteert met partner Young Horizons jaarlijks een groep veelbelovende producenten die samen een intensief programma doorlopen in Warschau en Amsterdam. Tijdens de twee festivals in beide steden komen in een intensief programma de uitdagingen van het maken van kindercontent aan bod.

Educatie

Cinekid biedt tijdens het festival en door het jaar educatieve programma’s om binnen- en buitenschools in te zetten. Voor scholen en BSO’s en in samenwerking met musea, filmtheaters en maatschappelijke partners door heel het land.

Educatieve visie: spelend leren
Cinekid kiest ervoor kinderen op een speelse manier films te laten ontdekken via masterclasses en workshops. Dit vanuit de visie van playful learning – speels leren. Want wanneer leerdoelen en interesses van kinderen op één lijn liggen, leiden zij hun eigen leerproces en onderzoeken ze zélf het onbekende. Dat zorgt weer voor deep learning: doordat leren en plezier samenvallen, blijft de kennis beter hangen.

Tijdens het festival
In het scholenprogramma bezoeken kinderen via hun school of BSO Cinekid Festival. Ze bezoeken dan één of meerdere films én gaan in het bijpassende lesprogramma zelf aan de slag met film en media.

Ze beginnen al in de klas met een voorbereidende les. Met fragmenten, theorie en creatieve opdrachten maken ze kennis met de film(s) die ze later zien op het festival. Daar volgen ze dan ook nog een workshop in de zaal onder begeleiding van een professionele filmmaker.

Zo ontdekken kinderen in verschillende stappen zélf de film. Daarnaast bezoeken ze het unieke MediaLab, een ontdekkingsreis langs gloednieuwe en unieke technologische werken waar kinderen spelenderwijs VR, AR en AI onderzoeken.

Door het jaar heen
Met vaste partners ontwikkelt Cinekid elk jaar duurzame educatieve programma’s om binnen- en buitenschools in te zetten. Bijvoorbeeld gratis films in de klas, online filmlessen en door het jaar heen schoolvoorstellingen in filmtheaters. Zo geven we leraren de tools om met de nieuwste vormen van filmeducatie aan de slag te gaan, wat tegelijkertijd ook weer bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van die educatie. Daarnaast kunnen scholen het programma van Cinekid inzetten voor het subsidieprogramma School & Omgeving. Voorbeelden van educatieve projecten zijn:

  • Radio Cinekid: Tijdens dit buitenschoolse programma ontwikkelen kinderen van geselecteerde scholen in Amsterdam hun perspectief op erfgoed. Dit doen ze door samen met het Stratenmakers Audiocollectief een mini-podcast te maken over hun eigen buurt.
  • Shorts by Kids: Een landelijk project waarmee leerlingen van IMC Basislocaties door heel Nederland in 5 weken onder begeleiding van een professionele filmmaker toewerken naar hun eigen film. Die daarna feestelijk in première gaat in een filmtheater bij hen in de buurt.
  • Cinekid Presenteert: Een programma waarmee de leukste nieuwe films naar kinderen in heel Nederland worden gebracht. Het programma is een samenwerking tussen Cinekid en landelijke filmtheaters en bestaat uit feestelijke filmvertoningen waarbij kinderen ook zelf aan de slag gaan door middel van workshops!
  • Cinekid Opblaasbioscoop: Een rondreizende Opblaasbios waarin gratis de leukste, mooiste en grappigste korte films voor alle leeftijden te zien zijn, speciaal geselecteerd door Cinekid. De Cinekid Opblaasbios reist in de zomernaar verschillende plekken in heel Nederland en staat tijdens het festival bij Pathé Amsterdam Noord.


Thumbnail