Zo groeide Cinekid Festival van één scherm in Amsterdam naar het grootste filmfestival voor kinderen ter wereld.
Het is 1986 en het gaat goed met de Nederlandse film. Dat jaar komen Abel, Flodder en De Aanslag uit. Tien jaar eerder was het Berlijnse filmfestival begonnen met een kindersectie en de eerste jeugdfilmfestivals doken op. Hét moment voor de zussen Elly en Joke Engel om Cinekid op te richten. Met steun van onder anderen Burny Bos, toen hoofd van de VPRO-jeugdafdeling, organiseren zij het eerste filmfestival in Nederland speciaal gericht op kinderen. Elly bedenkt samen met programmeur Harry Peters een verrassende, internationale programmering zoals die er nog nooit eerder voor kinderen is geweest.
In de Meervaart in Amsterdam Osdorp, waar Elly eerder programmeur was, creëren ze in 1987 een televisiehoek met één scherm en een berg kussens eromheen. Tijdens deze eerste editie van Cinekid Festival gaat de legendarische film Mijn leven als hond van regisseur Lasse Hallstrom in première. Cinekid wordt meteen landelijk bekend door de unieke programmering uit binnen- en buitenland, en door de ontmoetingen tussen makers en hun jonge publiek. Met Peter Nikken van het Nederlands Jeugdinstituut zet Elly nationale televisieproducties nog meer op de kaart met de jaarlijkse Kinderkast-prijzen.
De programmering van Cinekid slaat zo aan dat ook filmtheaters buiten Amsterdam maar al te graag meedoen. Door het hele land ontstaan daarom festivals op locatie. Zo wordt Cinekid steeds meer een feest voor alle kinderen in Nederland. En dat is het nu nog steeds. Cinekid Festival is nu op meer dan 40 locaties door heel Nederland te beleven. Met films, series, workshops, masterclasses en het MediaLab.
Computers en het internet spelen in de jaren negentig een steeds grotere rol. Bij Kids&Bits in de Balie in Amsterdam krijgen kinderen daarom een kijkje achter de schermen bij het maakproces van films. Kinderen vonden het heel leuk om zo op een andere manier met film bezig te zijn. Al snel groeit dit uit tot het huidige MediaLab: 1000 m2 vol interactieve kunstinstallaties, workshops, VR, AR en games.
“Mij is ‘Het Fluisterbed’ bijgebleven uit de begintijd van Kids&Bits. Een soort grote, aaibare poezenmand met spannende, knipperende knopjes. Als je daarop drukte, kon je vragen stellen die dan beantwoord werden. Het maakte op jonge kinderen een geweldige indruk. Sommigen kwamen telkens terug om nog iets te vragen. Daarnaast, dat was ook nieuw, kon je zelf stopmotion-filmpjes maken met de computer. Grappig genoeg nog steeds een succesonderdeel van het Cinekid MediaLab.”- Martine Brinkhuis, curator Kid&Bits 2000 – 2004
In 2001 zet Cinekid de stap naar groots internationaal filmfestival waar makers andere internationale professionals uit de industrie ontmoeten. Tijdens een meerdaagse internationale conferentie en een markt waar makers projecten pitchen aan sales agents, producenten en distributeurs. Maar ook op netwerkbijeenkomsten en tijdens screenings. Inmiddels komen er jaarlijks meer dan 400 professionals uit 40 landen naar dit meest toonaangevende evenement in de sector.
“Er is meteen een internationale connectie en er zijn veel grote activiteiten rondom Cinekid. Dus voor mij als maker is het een hele belangrijke plek.”- Margien Rogaar – regisseur Jippie No More!
Daarnaast biedt Cinekid sinds 2013 talentontwikkelingsprogramma’s voor scriptschrijvers (Script LAB), regisseurs (Directors LAB) en producenten (Producers LINK). Daarmee tillen zij met hulp van Cinekid hun projecten naar een nog hoger niveau. De producties die uit deze programma’s komen, zijn gerenommeerd en weten veel kinderen te bereiken met hun belangrijke boodschap.
“Wij zijn in 2018 begonnen bij het Script LAB. Waar wij ons verhaal volledig hebben kunnen ontdekken. Je komt met een idee naar het lab. Door samenwerking met een coach en door internationale andere filmmakers kom je jezelf tegen. Dan wordt het heel lastig, maar in the end is het fijn om naar die essentie te gaan en vrijuit te gaan schrijven.”- Domien Huyghe – regisseur Zeevonk en Wendy Huyghe – scenarioschrijver Zeevonk
Om nog meer kinderen toegang te geven tot goede films en andere media, start Cinekid ook met een educatief programma. Leerlingen van basisscholen volgen in de klas een voorbereidende les om kennis te maken met de film(s) die ze gaan zien. In het filmtheater volgen ze een bijpassend lesprogramma. Dé manier om spelenderwijs film te ontdekken. Ook volgen kinderen educatieve programma’s van Cinekid zoals Shorts by Kids, waar ze in vijf weken tijd zélf een film maken die ook in hun lokale theater wordt vertoond.
“Het geeft kinderen inzicht. Daarnaast komen ze in aanraking met interculturele waarden en eigen mogelijkheden. Het was bijzonder om te zien hoe de leerlingen zich bewust werden van hun talenten.”- Leerkracht over Shorts by Kids