Winnaars Cinekid Awards 2023

13 Cinekid Awards uitgereikt voor de beste films, series en game voor kinderen

Winnaars Cinekid Awards 2023

Vandaag heeft Cinekid Festival de Cinekid Leeuwen uitgereikt: 13 prijzen voor de beste films, series, game en app van 2023 voor kinderen. De award voor Beste Kinderfilm is dit jaar uitgereikt aan Linda wil kip! van regisseurs Chiara Malta en Sébastien Laudenbach. De speelfilm Kiddo won de Cinekid Leeuw voor de Beste Nederlandse Kinderfilm en de openingsfilm Jippie No More! werd bekroond met de speciale Jeugdjury Award. De winnende films zijn op vrijdag 27 oktober te zien op de hoofdlocatie in Amsterdam en op verschillende Cinekid locaties in heel Nederland.

De Cinekid Leeuw voor Beste Kinderfilm van 2023 ging naar de animatiefilm Linda wil kip!. Een eigenwijs getekende animatiefilm over Linda en haar moeder, die elkaar vinden in een doldwaze jacht om kip te kopen. De jury, die dit jaar uit Arnaud Demuynck, Daniela Persico, Emma Tirand bestond, vond Linda wil kip!: “Een compleet gekke, grappige en spannende film. De grafische durf, het acteerwerk en de anarchistische toon maken het tot een uiterst originele film, die zowel kinderen als volwassenen zal aanspreken. Het is modern en universeel, vol liefde en goede humor.”

Jeugdjury Award 2023 
De jeugdjury, bestaande uit Atay, Hidaya, Kasper, Lennart & Liz, bekroonde dit jaar Jippie No More! van regisseur Margien Rogaar met de speciale Jeugdjury Award. De film vertelt het verhaal van de zestienjarige Jaap Peter ‘Jippie’ (Wesley van Klink) en zijn familie, die tijdens de voorbereidingen van het huwelijk van de oudste zus allemaal op hun eigen manier worden uitgedaagd in de liefde. Jeugdjury: “Vanaf het begin waren we onder indruk van de fantastische sfeer van de film, die een serieus verhaal verbindt met veel humor.” Vanaf 13 december zal de film overal te zien zijn in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters.

Beste Nederlandse en internationale films 
Kiddo won de award voor Beste Nederlandse Kinderfilm. Ursa Minor won de Amarte Beste Nederlandse Korte Animatie Award en Magma de Amarte Beste Nederlandse Korte Live-Action Award. In de internationale competities voor korte film werd de film White Liegekozen als Beste Internationale Korte Live-Action en is de Beste Internationale Korte Animatie Award gewonnen door The Turnip. 

Cinekid Leeuw 2023 voor series en games 
De serieprijzen gingen dit jaar naar Lampje van regisseur Margien Rogaar en naar de serie Hoofdzaken (seizoen 5), waarvan de speciaal voor Cinekid gemaakte reünie aflevering vrijdag te zien is op het festival in Amsterdam. De game Voiceracers van Monobanda, een game die wordt bestuurd door een stem, won de Netwerk Mediawijsheid Game & App Award.

Awards Cinekid for Professionals 
Ook Cinekid for Professionals, het internationale Industry programma voor de jeugdmedia, reikte awards uit. Drie vakjury's bekroonden de beste jeugdmediaprojecten in ontwikkeling. De Eurimages Co-production Development Award is een prijs van €20.000,- voor de ontwikkeling van een Europese coproductie, die werd uitgereikt aan Nico Finds a Treasure van regisseur Konstantinos Frangopoulos en geproduceerd door Anemon.

 De Filmmore Post-Production Award voor het beste live-action project in ontwikkeling is gewonnen door Hanneke & Fiet van regisseur Mischa Kamp en geproduceerd door NL Film & TV.  De prijs is €5.000,- om aan de post-productie van het project te besteden bij Filmmore.

De PUBLIKUM Audience Awareness Award ging naar Big Bang Parade van regisseurs Britt Raes, Hermien Verstraeten, Nienke Deutz, Imge Özbilge, Sine Özbilge, Karolien Raeymaekers en Martyna Koleniec, geproduceerd door Lunanime BV. Zij winnen een op maat gemaakt publieksonderzoekstraject ter waarde van €9.000,-.

 De publieksprijzen worden in de week van 30 oktober bekendgemaakt. Dit gaat om publieksprijzen van Beste Nederlandse Kinderfilm, Beste Kinderfilm.

Alle winnaars op een rij: 

Beste Kinderfilm Award 
Film: Linda wil kip!
Regie: Chiara Malta, Sébastien Laudenbach
Scenario: Chiara Malta, Sébastien Laudenbach
Productie: Dolce Vita, Miyu Productions
Land: Frankrijk, Italië

Beste Nederlandse Kinderfilm Award 
Film: Kiddo
Regie: Zara Dwinger
Scenario: Nena van Driel, Zara Dwinger
Productie: Studio Ruba 
Land: Nederland

Jeugdjury Award 
Film: Jippie No More!
Regie: Margien Roogaar
Scenario: Fiona van Heemstra
Productie: Juliet at Pupkin
Land: Nederland

Amarte Beste Nederlandse Korte Animatie Award
Film: Ursa Minor 
Regie: Sanne Brouwer 
Scenario: Sanne Brouwer 
Productie: Sanne Brouwer 
Land: Nederland 

Amarte Beste Nederlandse Korte Live-Action Award
Film: Magma 
Regie: Luca Meisters 
Scenario: Nena van Driel 
Productie: IJswater Films 
Land: Nederland 

Beste Internationale Korte Animatie Award
Film: The Turnip 
Regie: Piret Sigus en Silja Saarepuu 
Scenario: Piret Sigus en Silja Saarepuu 
Productie: Animailm 
Land: Estland 

Beste Internationale Korte Live Action Award 
Film: White Lie 
Regie: Eyal Elisha 
Scenario: Eyal Elisha 
Productie: Aviv Ben Shlush 
Land: Israël  

Beste Nederlandse Fictieserie Award 
Serie: Lampje 
Regie: Margien Rogaar 
Scenario: Mieke de Jong
Productie: Juliet at Pupkin 
Omroep: VPRO 
Land: Nederland 

Beste Nederlandse Non-Fictieserie Award 
Serie: Hoofdzaken Seizoen 5 
Regisseur: Menno Otten 
Eindredactie: Juliëtte van Paridon  
Productie: Kepler Film 
Omroep: VPRO 
Land: Nederland 

Netwerk Mediawijsheid Game & App Award
Game: Voice Racers
Maker: Niki Smit
Productie: Monobanda
Land: Nederland

Eurimages Co-Production Development Award 
Film:  Nico Finds a Treasure
Regie:  Konstantinos Frangopoulos
Scenario: Alexandra Dyranis Maounis
Productie: Anemon
Land: Griekenland

Filmmore Post-Production Award 
Film:  Hanneke & Fiet
Regie:  Mischa Kamp
Scenario:  Tamara Bos
Productie:  NL Film & TV
Land:  Nederland

PUBLIKUM Audience Awareness Award
Film/serie:  Big Bang Parade
Regie:  Britt Raes, Hermien Verstraeten, Nienke Deutz, Imge Özbilge, Sine Özbilge, Karolien Raeymaekers, Martyna Koleniec
Scenario: Ilka De Bisschop
Productie:  Lunanime BV
Land:  België