Oproep inzendingen Burny Bos Eigenwijsprijs 2024

Vandaag, op de geboortedag van Burny Bos, nodigt Cinekid de Nederlandse filmwereld uit om de meest eigenzinnige regisseurs en scenarioschrijvers aan te dragen voor de Burny Bos Eigenwijsprijs 2024.

Oproep inzendingen Burny Bos Eigenwijsprijs 2024

Ken jij een talentvolle, eigenwijze jeugdfilmmaker die een heel eigen manier van maken heeft ontwikkeld? Een creatieveling die daarbij wel een steuntje in de rug kan gebruiken? Stuur dan nu jouw kandidaat in!

De Burny Bos Eigenwijsprijs is een talentontwikkelingsprijs die elke twee jaar door Cinekid wordt uitgereikt. Het doel van de prijs is om eigenzinnigheid, eigenwijsheid en speelsheid te omarmen en te stimuleren. Zoals Burny Bos het zelf omschreef:

“Niet nadoen wat er al is maar iets doen wat er nog niet is; zo maak je nieuwe verhalen. Eigenwijze kinderen worden veelal als lastig gezien, terwijl ze het verste komen in de wereld.”
- Burny Bos

Burny Bos was een van de oprichters van Cinekid Festival en heeft veel voor het festival betekend.

“Burny Bos is een grote inspirator voor vele makers van films en series voor kinderen. Met de prijs willen we opvallend talent stimuleren om lekker eigenwijs te zijn in hun werk.”
- Heleen Rouw, General Director of Cinekid

De prijs

De winnaar ontvangt dit najaar tijdens Cinekid Festival de Cinekid Leeuw. Bij de prijs hoort een financiële bijdrage van €5.000, mede mogelijk gemaakt door de VandenEnde Foundation. Daardoor kan de maker even op adem komen en zo de creativiteit lekker op zijn beloop laten, op eigen wijze. Zonder druk gewoon even zijn, en ruimte geven voor inspiratie en nieuwe ideeën.

Voor wie?

Alle Nederlandse (film)makers kunnen worden voorgedragen voor deze prijs als ze aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Scenarioschrijver en/of regisseur van minimaal één lange speelfilm, jeugdserie of –documentaire;
  • Een sterke wens om zich verder te ontwikkelen binnen het jeugdgenre;
  • Niet gearriveerd, maar nog aan het begin van een filmcarrière;
  • Eigenwijs (met inhoud).

Hoe werkt het?

Stuur voor 3 juni 2024 jouw kandidaat in. Op het formulier kun je aangeven waarom je deze maker aandraagt en waarom jij deze maker eigenwijs vindt. Wees creatief! Ligt je nominatie toe via video, tekst of audio – en vergeet geen kijk-links naar eerder werk toe te voegen. 

Een deskundige jury kiest uit de inzendingen drie genomineerden. Zij worden uitgenodigd voor een gesprek met de jury, om meer te vertellen over hun werk, werkwijze en/of toekomstplannen. Op basis van deze gesprekken wordt er in juni een winnaar gekozen. De winnaar wordt officieel bekend gemaakt op 7 oktober 2024 en ontvangt de award tijdens de Cinekid Awards.

Over Burny Bos

Burny Bos (1944-2023) was de grondlegger van de Nederlandse jeugdtelevisie en de volwassen Nederlandse jeugdfilm. Hij was de eigenzinnige bedenker van de Ko de Boswachtershow, opstarter van Villa Achterwerk, mede-oprichter van Cinekid en oprichter van productiemaatschappij BosBros. Als schrijver en producent zette hij het genre jeugdfilm op de kaart en inspireerde hij talloze filmmakers.