De jeugdjury stelt zich voor!

De jeugdjury van Cinekid Festival 2024 is bekend. Zij bepalen welke film dit jaar de CJP Jeugdjury Award wint. Maak kennis met Ella, Kaya, Lina, Midas en Quinten.

De jeugdjury stelt zich voor!
Ella (12):

"Ik ben 12 jaar oud en zit in het tweede jaar van de middelbare school. Ik treed graag op met gesproken woord, wat ik zelf schrijf. Ik heb dit jaar de finale gehaald van een talentenjacht met mijn spoken word en heb opgetreden op een Ted X Youth-conferentie. Ik maak ook een podcastserie met interviews met leerlingen en leraren van mijn middelbare school. Als ik thuis ben, teken en schilder ik graag. Het helpt me te ontspannen."

Kaya (13):

"Ik ben Kaya en ik ben 13 jaar. Ik woon in Frankrijk, een beetje afgelegen van de theaters en bioscopen, maar tijdens de herfstvakantie ben ik in Nederland. Ik woon midden in de natuur en daar hou ik ook heel erg van. Ik hou van avontuur en van sporten, mijn lievelingsactiviteit is het klimbos. Mijn lievelingsfilms zijn Sjakie en de Chocoladefabriek en Knor."

Lina (15):

“Ik zit in de vierde klas, van het vwo. Ik speel piano en zing en ik zit in een bandje en in de schoolband op mijn school. Ik houd dus van muziek, experimenteren met make-up, lezen, films kijken en verhalen schrijven.”

Midas (12):

“Ik ben Midas en ik ben 12 jaar. Ik ben geboren in Frankrijk maar mijn ouders komen uit Nederland, dus we gaan vaak op vakantie in Nederland. Dan wil ik graag naar de bioscoop, want ik begrijp films in het Nederlands beter. Mijn hobby's zijn gamen, mountainbiken en handballen.”

Quinten (12):

“Ik ben Quinten en heb net 3,5 jaar met mijn ouders in Australië gewoond. Ik hou van tekenen en strips en kijk graag cartoons. Dat is eigenlijk alles wat ik de hele dag doe. En gamen.”

De kanshebbers

Dit jaar maken de volgende vijf films kans op de CJP Jeugdjury Award:

Listen Up!

Listen Up!

De vijftienjarige Mahmoud woont in een flat in Oslo, met zijn ouders en broertje Ali. In de zomer hangt hij het liefst rond met zijn Somalische vriend Arif. Maar als zijn oom Ji uit Pakistan langskomt, moet hij hem samen met Ali de stad laten zien. Hij komt erachter dat Ali een meisje wil zijn en dat verandert zijn kijk op de wereld.
Tijden en tickets
The Major Tones

The Major Tones

Tijdens de wintervakantie begint de arm van de veertienjarige Ana plotseling ritmische geluiden te maken. Samen met haar hartsvriendin zet ze de beats op muziek. Wanneer een soldaat in de stad vertelt dat het waarschijnlijk morseseinen zijn probeert Ana de signalen te ontcijferen. Van wie komen ze? En waarom is juist het plaatje in haar arm tot antenne uitverkozen?
Tijden en tickets
Robin and the Hoods

Robin and the Hoods

Voor de elfjarige Robin en haar vriendengroep 'The Hoods' zijn de struiken aan het einde van hun doodlopende straat hun koninkrijk. Met hun kartonnen harnassen, pijlen met zuignappen, stokken en vuilnisbakdeksels spelen ze riddergevechten na met wervelende special effects. Het enige waar ze zich zorgen over maken, is het vooruitzicht hun plek te verliezen aan een gladde projectontwikkelaar.
Tijden en tickets
Het Boek van Alle dingen

Het Boek van Alle dingen

In deze verfilming van de gelijknamige jeugdroman van Guus Kuijer zijn Thomas (9), zijn tienerzus Margot en hun moeder bang voor de toorn van God. Maar meer nog voor de preken en pollepelslagen van hun strenggelovige vader en echtgenoot. Met behulp van Jezus, buurtgenoten en zijn eigen fantasie, leert Thomas opstaan tegen die angst. Want geluk begint met niet meer bang te hoeven zijn.
Tijden en tickets
Ghost Cat Anzu

Ghost Cat Anzu

De elfjarige Karin wordt door haar vader achtergelaten bij haar grootvader, monnik in een tempel. Daar woont ook Anzu, een buitenaardse kat, die scooter rijdt en soms een pesthumeur heeft. De tempelkat beschouwt het kind als indringer. Maar wanneer ze hem vertelt over haar overleden moeder, krijgen ze een band. Samen vinden ze de weg naar het hiernamaals.
Tijden en tickets

De winnaar

Je kunt nu al tickets bestellen voor de film die dit jaar de CJP Jeugdjury Award wint. De winnende film wordt vertoond op vrijdag 1 november om 15:45.

Over de CJP Jeugdjury Award

Dit jaar slaat Cinekid de handen ineen met CJP, die de Jeugdjury Award sponsort. Samen zorgen Cinekid en CJP ervoor dat kinderen vanaf jongs af aan tot jongvolwassen een nieuwsgierige en open blik op de wereld houden. CJP maakt al 60 jaar kunst en cultuur voor alle jongeren in Nederland toegankelijk en stelt hen in staat om hun culturele smaak en horizon te verbreden. Voor Cinekid zijn kwalitatief hoogwaardige media en film essentieel voor kinderen om in verbinding met zichzelf en anderen te staan. Met de CJP Jeugdjury Award geven CJP en Cinekid jongeren een stem!

Beeld in header: still uit ‘Listen Up!’ door Kaveh Tehrani.