Winkelmandje
11
Kies datum en tijd
Home

35 beste jeugdfilms op Netflix

Cinekid heeft een selectie gemaakt van de 35 beste jeugdfilms die te zien zijn via Netflix. De films staan gerangschikt op leeftijd. Veel kijkplezier!

OP NETFLIX

  • Kiki's Delivery Service - Alle leeftijden
    Heks-in-opleiding Kiki verlaat op dertienjarige leeftijd haar ouderlijk huis – zoals de traditie voorschrijft – en belandt in het havenstadje Koriko. Nieuwe vrienden maken blijkt behoorlijk lastig te zijn, maar samen met haar praatgrage kat vindt ze al wel snel onderdak in een schattig bakkerijtje. Vliegend op haar bezemsteel begint ze een bezorgservice en beleeft ze de nodige avonturen. Humoristisch sprookje van de fameuze Japanse animatiestudio Ghibli, vol hartverwarmende scènes, vrolijke liedjes en prachtige observaties over eenzaamheid, geloven in jezelf en opgroeien. 

  • Het regent gehaktballen - Alle leeftijden 
    Leuke animatiefilm over uitvinder Flint. Echt succesvol met zijn uitvindingen is hij niet, maar dat verandert als in zijn vissersdorpje door een recessie niets anders meer te eten is dan sardientjes en hij een machine bouwt die water verandert in voedsel. Als die machine in een wolkenpartij belandt regent het voedsel: pizza's, snoepjes en spaghetti met gehaktballen. Maar dan gaat het mis en valt er wel erg veel eten uit de hemel.

  • Brammetje BaasLeeftijd: 4-8 jaar 
    Brammetje Baas is een zevenjarige jongen met bengelbenen en een levendige fantasie die zich verheugt op groep drie, waar hij Chinees hoopt te leren. Maar als hij daar op meester P. Vis stuit, raakt die hoop snel vervlogen. Brammetje Baas, geschreven door Tamara Bos, is een bovengemiddelde familiefilm, met gelaagde personages als belangrijkste troef. Brammetjes fantasiewereld krijgt gestalte door collageachtige animaties, mooie geluidseffecten en een voice-over waarin Bram zijn gedachtewereld soms iets te perfect weet te verwoorden.

  • Shaun het schaap - Leeftijd: 4-12 jaar
    Sinds Shaun het schaap van een vrachtwagen viel in de met een Oscar bekroonde Wallace & Gromit-film A Close Shave (1995), kreeg hij zijn eigen tv-serie (sinds 2007), nu gevolgd door 'de film'. Daarin vertrekt Shaun naar de stad, waar hij - opgejaagd door een tirannieke dierenvanger - zijn boer terug moet zien te vinden, die zijn geheugen kwijt is. Een avonturenfilm pur sang, met tot in de puntjes uitgewerkte klei-animaties, waarin een hoop te grinniken valt. Vooral de knap gekleide gezichtsuitdrukkingen zijn kostelijk.

  • Pluk van de Pletteflet - Leeftijd: 5-8 jaar 
    Het jongetje met het verwaaide haar en pet rijdt met zijn rode kraanwagentje de stad binnen, op zoek naar een huisje. Iedereen boven de vijf kent de kleurrijke personages die hij ontmoet in de Petteflet, waar hij een torenkamertje betrekt: mevrouw Helderder en haar roze dochtertje Aagje, de chaotische Stampertjes, Dollie de duif en de Krullevaar.

  • Castle in the Sky - Leeftijd: vanaf 6 jaar 
    Internationaal is Hayao Miyazaki ('de Japanse Walt Disney') vooral bekend van dromerige sprookjes met ondoorgrondelijke plots, zoals Spirited Away en Howl's Moving Castle, maar dit oudere avonturenverhaal is relatief makkelijk te volgen. Het luchtkasteel uit de titel staat op het zwevende eiland Laputa, een verzinsel uit Jonathan Swifts Gullivers Reizen, waar nu naar wordt gezocht door een jongen en een meisje met een magische zweefsteen. Gezinsvriendelijk spektakel, betoverende beelden en prachtig vormgegeven sf-verzinsels.

  • Babe - Leeftijf: vanaf 6 jaar
    Biggetje Babe wordt door een schaaphond opgevoed. Hierdoor geschiedt het dat boer Hoggett het varkentje, tegen alle gangbare gebruiken in, laat meedoen in een prestigieuze schaapherders-wedstrijd. De dieren in Babe praten niet alleen overtuigend met elkaar, hun gesprekken zijn nog interessant ook. Babe werd een onverwachte, wereldwijde hit dankzij een doortimmerd scenario en knappe speciale dier-effecten.

  • Paddington - Leeftijd: vanaf 6 jaar
    Ruim vijftig jaar na verschijning van het eerste boek over Paddington, van schrijver Michael Bond, krijgt het oer-Britse beertje een eigen film - een combinatie van 'live action' en computeranimatie. En zowaar: die film is hartstikke leuk. De vriendelijke maar onhandige beer reist van 'donker Peru' naar Londen en wordt daar opgenomen door de familie Brown. Intussen wordt hij achternagezeten door een snode dierenopzetter.

  • Charlie and the Chocolate Factory - Leeftijd: vanaf 6 jaar
    De geniale maar zonderlinge chocoladefabrikant Willy Wonka laat al decennia niemand toe in zijn fabriek, waar hij het lekkerste snoepgoed ter wereld maakt. Groot is dan ook het enthousiasme als vijf gelukkige kinderen een bezoek kunnen brengen aan het chocoladeheiligdom. Tim Burtons versie van Roald Dahl's klassieke jeugdboek is een feest voor oog en oor.

  • De GVR / The BFG - Leeftijd: vanaf 6 jaar 
    Verfilming van Roald Dahls beroemde verhaal over het Britse weesmeisje Sophie en de vriendschap die ze sluit met een grote vriendelijke reus. Vriendelijk, omdat hij in tegenstelling tot de andere (en veel grotere) reuzen weigert kinderen op te eten. Dromerige, filosofische en soms een beetje kabbelende jeugdfilm, maar altijd onderhoudend. 

  • Klaus - Leeftijd: vanaf 6 jaar 
    De kans is groot dat je Klaus vanaf nu ieder jaar in december kijkt. Vanaf het eerste moment voelt het als een kerstklassieker, ook vanwege de animatiestijl die doet denken aan de handgetekende stijl van vroeger. Klaus gaat over Jesper, een rijkeluiszoontje die door zijn vader naar een afgelegen dorp wordt gestuurd om het postkantoor te runnen. De locals zijn echter te druk met hun eeuwenlange vete om post te versturen. Pas als Jesper een oude, bebaarde timmerman in het bos ontdekt, met een schuur vol speelgoed, weet hij het tij te keren.

  • My Neighbor Totoro - Leeftijd: vanaf 6 jaar 
    De inmiddels klassieke animatiefilm My Neighbor Totoro betekende de internationale doorbraak voor Studio Ghibli-oprichter Hayao Miyazaki, een van de beste en bekendste Japanse anime-regisseurs, die later een Oscar zou winnen voor Spirited Away (2001). In tegenstelling tot modernere anime is deze nog geheel met de hand getekend, beeldje voor beeldje, veelal door de meester zelf. Het verhaal gaat over twee meisjes die naar het platteland verhuizen om dichter bij hun moeder in het ziekenhuis te kunnen zijn en de geesten, Totoro's genaamd, in het nabijgelegen bos ontdekken. In de hele film komt geen slechterik voor.

  • Matilda - Leeftijd: vanaf 6 jaar 
    'Ik ben slim, jij bent dom. Ik ben groot, jij bent klein.' En je kunt er niks aan doen. Matilda's eigen vader zegt het tegen haar, en ook haar heksachtige schooldirectrice. Gelukkig krijgt het pientere zesjarige meisje hulp van de feeërieke schooljuffrouw miss Honey én van de paranormale kracht in haarzelf. Regisseur DeVito's voorkeur voor zwarte komedie sluit naadloos aan op de aversie tegen vals sentiment en de humoristische kijk op karikaturaal machtige en gemene volwassenen van schrijver Roald Dahl.

  • De Piraten van Hiernaast - Leeftijd: 6-10 jaar
    In het saaie kustplaatsje Zandwijk aan Zee wordt de boel op stelten gezet door de komst van de zwaardvechtende en rum-drinkende piratenfamilie Donderbus. Dorpsjongen Michiel sluit vriendschap met de piraten, maar dan verschijnt ineens piraat Knokige Krelis met zijn rivaliserende piratenbende.

  • Annie - Leeftijd: 6-10 jaar 
    Quinn steelt de show in deze musical, losjes gebaseerd op de strip van Harold Gray. Zij is de aandoenlijke, roodharige Annie, een tienjarig weesmeisje, dat in de jaren dertig voor promotiedoeleinden wordt gebruikt door een hardvochtige miljonair (Finney) en uiteindelijk zijn hart (en natuurlijk dat van de kijker) doet smelten. Schaamteloos sentimentele musical, met ijzersterke liedjes zoals 'It's The Hard-Knock Life' en 'Tomorrow'. Leuke boevenrollen van Carol Burnett, Tim Curry en Bernadette Peters. Oscarnominaties voor de muziek en de art direction. 

  • Flushed Away - Leeftijd: 6-10 jaar
    Op een dag wordt de goedgeklede, gecultiveerde Londense muis Roddy door het toilet gespoeld. In het riool ontdekt hij een sprankelende en bruisende wereld, bevolkt door maffe personages, waarin een schurkachtige pad de onderwereld over wil nemen. 

  • The Lego Movie - Leeftijd: 6-10 jaar
    Emmet het lego-mannetje wordt perongeluk aangezien voor de LEGO meesterbouwer en wordt meegesleurd in een missie. Hij moet de snode plannen van President Business (Ferrell) gaan dwarsbomen.

  • Meester Kikker - Leeftijd: 6-11 jaar 
    De meester van Sita heeft een geheim: af en toe verandert hij in een kikker. Hij hoeft maar aan zo'n beest te denken en het kan al misgaan. Als de school een gemene nieuwe directeur krijgt met de veelzeggende achternaam Stork, loopt de meester serieus gevaar. Het geestige kinderboek van Paul van Loon (bekend van Dolfje Weerwolfje) werd door de regisseur van Brammetje Baas bewerkt tot een vrolijke, pretentieloze familiefilm vol oer-Hollandse decors.

  • Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit - Leeftijd: 6-12 jaar
    Na drie korte films - waarvan er twee werden beloond met een Oscar - hebben uitvinder Wallace en diens zwijgende hond Gromit het tot een lange speelfilm geschopt. Met succes. Hun strijd tegen een monsterlijk konijn is even absurd als aanstekelijk. Hulde voor de makers die niet kozen voor computer-animatie maar voor het monnikenwerk van klei-animatie, zodat ze genoegen moesten nemen met een productie van drie seconden film per dag.

  • Minoes - Leeftijd: 6-12 jaar 
    Poes Minoes is in het lijf van een juffrouw beland. Van binnen is ze poes - ze spint , krabt, geeft kopjes - maar van buiten is ze een dametje. Beginnend journalist Tibbe voelt zich ook niet lekker. Zijn chef wil relevant nieuws maar de verlegen Tibbe weet niet hoe hij daar aan moet komen. Een bijzondere ontmoeting met juffrouw Minoes biedt uitkomst. Minoes werkt dankzij het innemende samenspel, de overtuigende communicatie tussen katten en mensen en de algehele warmte van het scenario. Gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Annie M.G. Schmidt.

  • De Boskampi’s - Leeftijd: 7-11 jaar 
    'Hé, heb je het tegen mij?!' De 'eerste Nederlandse gangsterfilm voor kinderen' begint sterk met de verhollandsing van een van de befaamdste oneliners uit de Amerikaanse filmgeschiedenis. Puber Rik Boskamp meet zichzelf en zijn onhandige vader Paul na hun verhuizing een nieuw imago aan als de maffiose Boskampi's, om pestkoppen af te schrikken. Regisseur Toonen vermengt elementen uit zijn actiekomedie Black Out en kinderfilm Dik Trom tot een vrolijk, geestig geheel, vol verwijzingen naar klassieke misdaadfilms. Dat de verwikkelingen op den duur wat repetitief worden, is overkomelijk.

  • Mees Kees - Leeftijd: 7-12 jaar
    Mees(ter) Kees is een onervaren pabo-stagiair die in een Vinexdorp voor een zesde groep komt te staan. Met zijn onconventionele methoden weet hij de kinderen snel voor zich te winnen. De personages worden gepresenteerd alsof ze hartstikke maf zijn, maar dat valt eigenlijk wel mee.

  • Dolfje Weerwolfje - Leeftijd: 8-10 jaar
    Dolfje verandert op de nacht van zijn zevende verjaardag in een weerwolf. Hij wil helemaal niet anders zijn, en is bang dat zijn pleegouders hem niet meer willen als ze ontdekken dat hij een weerwolf is. Dolfje wil koste wat kost zijn geheim bewaren, maar dat is niet zo makkelijk.

  • Hugo - Leeftijd: vanaf 9 jaar
    Weesjochie stuit in Parijs' treinstation op aan lager wal geraakte filmpionier George Méliès. Uitstapje van de peetvader van de misdaadfilm naar alle leeftijden en 3D pakt erg goed uit. Dankzij adembenemende beelden (zonder dat de 3D-effecten als gimmick worden ingezet), het aangrijpende verhaal en de prima acteurs. Ook in de bijrollen goed bezet. Met oa Sacha Baron Cohen als gemene station-inspecteur en een bijna negentigjarige Christopher Lee als vriendelijke boekenverkoper.

  • Arrietty - Leeftijd: vanaf 9 jaar 
    De piepkleine Arrietty en haar ouders wonen onder de vloer in een huis waar echte mensen leven. Ze voeden zich met een 'geleend' suikerklontje hier, een theeblaadje daar. Alles verandert wanneer Arrietty in de bovengrondse wereld wordt gezien door een jongen. Fraai gemaakte animatiefilm uit de vermaarde Ghibli studio; oprichter en meesteranimator Hayao Miyazaki (Spirited Away) liet de regie dit keer over aan debutant Yonebayashi, die verdienstelijk werk afleverde en de soundtrack liet maken door de Franse Cécile Corbel. De film was een grote hit in eigen land. 
     
  • The Letter for the King - Leeftijd: vanaf 9 jaar 
    De serie vertelt het coming-of-age verhaal van de jonge ridder Tuiri die aan een avontuurlijke tocht begint om een geheime brief aan de koning te bezorgen, net op het moment dat een genadeloze prins de wereld dreigt te vernietigen. Tijdens zijn reis wordt Tuiri onverwacht het middelpunt van een magische voorspelling die zegt dat er een held zal opstaan die de duistere prins kan verslaan en zo de vrede zal herstellen. Als Tuiri zijn tocht wil overleven, zal hij moeten leren wat het betekent om een echte ridder én leider te zijn. 

  • The Tale of the Princess Kaguya - Leeftijd: 9-12 jaar
    De jonge Kaguya groeit op als normaal kind op het boerenland, maar haar adoptieouders snappen dat ze met royalty te maken hebben en willen alleen het allerbeste voor haar. Vader en moeder spreken hun kind aan met hoogheid en nemen haar mee naar de grote stad om te zorgen dat ze een volwaardige prinses wordt. Zelf heeft het kind intussen niets in te brengen. Trouwen wil ze al helemaal niet, maar om haar trotse vader niet teleur te stellen, stemt ze toch maar in om te kiezen uit een aantal geselecteerde edellieden.

  • Spijt! - Leeftijd: 9-14 jaar 
    Doelwit in Dave Schrams moedige adaptatie van Carry Slee's gelijknamige roman over pesten is Jochem, die afwijkt omdat hij dikker is dan de rest. Protagonisten David en Vera zien het pesten met lede ogen aan maar grijpen niet in. Spijt! is daarmee meer een verhaal over meelopers en zwijgers dan over daders en slachtoffers. Winnaar van publieksprijzen op Cinekid, bij de European Film Awards en op het filmfestival van Toronto.

  • Achtste groepers huilen niet - Leeftijd: 9-14 jaar 
    Akkie is een opgewekte stoere meid die verzot is op voetbal, net als haar klasgenoot Joep, een nogal chagrijnige jengelkop, met wie ze het voortdurend aan de stok heeft. Maar dan wordt Akkie op een dag met leukemie in het ziekenhuis opgenomen. In deze verfilming van het gelijknamige boek van Jacques Vriens blijven lijden en tragiek wel erg ver op de achtergrond. Er zijn ontroerende momenten, maar vooral is dit een nogal rechttoe-rechtaan jeugdfilm over niet te stuiten levenslust. Opmerkelijk: de moeder van Obbeek wordt gespeeld door haar echte moeder, Johanna ter Steege.

  • De kleine prins - Leeftijd: 10-12 jaar 
    Verfilming van het wereldberoemde boekje De kleine prins is geslaagd juist omdat het geen letterlijke verfilming is, maar een vernuftige raamvertelling. Waarin een oude piloot in een fantasieloze, grijze wereld op zoek is naar iemand aan wie hij het verhaal van de kleine prins kan vertellen. Die vindt hij als een klein meisje en haar moeder naast hem komen wonen. Moderne computeranimatie wordt afgewisseld met ouderwetse stop-motion, wat wonderwel werkt. Als er al iets is aan te merken, is dat het wat al te avontuurlijke einde, waarin de poëzie van het begin te makkelijk wordt opgegeven voor een spannend slot.

  • Spirited Away - Leeftijd: 10 jaar en ouder
    Fantastische animatiefilm van Hayao Miyazaki, de tekenmeester en regisseur van het mythische animatie-epos Princess Mononoke (1997). Spirited Away opent met een familie-uitje dat strandt in een verlaten pretpark waar de ouders van de tienjarige Chihiro prompt veranderen in enorme varkens. Het park blijkt een rustplek voor allerhande goden en geesten die hun tijd tussen de mensen achter de rug hebben. Chihiro leert de absurde regels van haar nieuwe, op wankel kapitalistische leest geschoeide wereld - samen met vriendje Haku - en transformeert van een doorsnee verwend meisje in een zelfverzekerde heldin. Best bezochte animatiefilm in thuisland Japan. Winnaar van een Gouden Beer en een Oscar.

  • The Breadwinner - Leeftijd: vanaf 12 jaar 
    De elfjarige Parvana woont met haar vader, moeder, oudere zus en jongere broertje in Kabul. Ze helpt haar vader, een voormalige leraar, op de markt zijn spullen en zijn diensten te verkopen. Het leven is zwaar, vooral omdat de Taliban er genoegen in lijken te scheppen om voor iedereen het leven zo moeilijk mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door vader vanwege een kleinigheid in het gevang te werpen. Sterke en aangrijpende animatiefilm, niet geschikt voor al te jonge kijkers, waarin de zware thematiek wordt verbeeld in de prachtige tekenstijl. Oscarnominatie voor beste animatiefilm.

  • The Boy Who Harnessed the Wind - Leeftijd: vanaf 12 jaar 
    Verfrissend: een film voor een breed publiek, gesitueerd in Afrika, met alleen maar donkere acteurs. Dit regiedebuut van de Nigeriaans-Britse acteur Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave) is gebaseerd op de gelijknamige, autobiografische roman van William Kamkwamba. Het verhaal, over een puber uit Malawi die een plan bedenkt om zijn dorp te redden van de hongerdood, wordt geduldig en zonder opsmuk verteld, met alle ruimte voor de sympathieke, overtuigend gespeelde personages. Het slot wordt al min of meer verklapt in de titel, maar is evengoed hartverwarmend.

  • Now Is Good/Voor ik doodga - Leeftijd: vanaf 12 jaar 
    Het engelachtige voorkomen van actrice Dakota Fanning (1994), haar afwezige oogopslag en zwevende tred, levert het ideale canvas voor een drama rond een tienermeisje met terminale kanker. En terwijl haar personage Tessa lichamelijk aftakelt en geestelijk een onnavolgbare vlucht maakt, proberen haar naasten ieder voor zich de (of een) band met haar te bestendigen, waaronder vader en moeder (Paddy Considine, Olivia Williams), een vriend en een vriendin, en lest best haar kleine broertje. De verliefde camera zit Fanning dicht op de huid, en de film is sterk gestileerd, maar de inhoud compenseert de vorm ruimschoots.

  • Princess Mononoke - Leeftijd: vanaf 12 jaar 
    Terwijl hij probeert een paar kinderen uit zijn dorp te redden van een dol geworden, monsterlijk zwijn raakt de jonge Ashitaka besmet met een geheimzinnige ziekte. Op zoek naar genezing belandt hij midden in de strijd tussen een geheimzinnige prinses en een geïndustrialiseerde gemeenschap. Een oorlog waarin boswezens het opnemen tegen vuurwapens. Dit prachtige, ambachtelijk gemaakte eco-sprookje is misschien wel Miyazaki's beste film, beter nog dan het Oscarwinnende Spirited Away (2001), vanwege de fijne, niet drammerige boodschap, het meeslepende verhaal en niet in de laatste plaats vanwege alle levensechte, boeiende personages.

;