Voor ouders

VPRO Cinekid Top 100

VPRO en Cinekid presenteren de top 100 films die je als kind gezien moet hebben. De lijst staat boordevol klassiekers maar ook recente titels. Klik op de film voor meer informatie! De lijst werd samengesteld door commissieleden Bea Appels, Els Kuiper, Greet Stevens, Tibor Dekker, Sabine Veenendaal, Signe Zeilich Jensen, Merel Gilsing en Erik Tijman.

Up
8+

Achtste-groepers huilen niet
11+

Annie
7+

Antboy
8+

Arriety
9+

Babe
7+

Belle & Sebastiaan
8+

Bend it Like Beckham
12+

Billy Elliot
12+

BINTI
7+

Vrolijk en spannend avontuur van de energieke jonge vlogger Binti, die met haar uit Congo gevluchte vader illegaal in België woont. Wanneer ze onderduiken bij de elfjarige natuurliefhebber Elias en zijn moeder krijgt Binti een geweldig idee: als haar vader nu trouwt met Elias' alleenstaande moeder kunnen ze in België blijven. Maar ja, er is ook nog een jaloerse buurman.

Op maandag 21 en dinsdag 22 oktober is regisseur Frederike Migom aanwezig om al je vragen te beantwoorden.

Bluebird
10+

Brammetje Baas
6+

Coraline
11+

Corpse Bride
11+

De Boskampi's
7+

De grote boze vos & andere verhalen
6+

Niets is zo rustig en kalm als je denkt op deze boerderij. De dierenzijn een beetje in de war: met een konijn dat de rol van de ooievaaroverneemt en kippen die jagen op vossen, terwijl een vos moeder speelt voor de kuikentjes en een eend de Kerstman speelt. Alles staatop zijn kop. Een geweldig grappige, gekke en liefdevolle animatiefilmin drie delen, over dieren op het platteland De film is een prachtige vertaling van stripboek naar film. De karak-ters uit de film hebben stuk voor stuk hun eigen hilarische per- soonlijkheden met menselijke trekken. De avonturen die de dieren meemaken zijn meeslepend en zitten vol verassingen en geestige onverwachte gebeurtenissen.

De kleine heks
8+

De kleine prins
7+

De leeuwenkoning
7+

De nieuwe avonturen van het Molletje
4+

De rode ballon
7+

De witte ballon
8+

Dikkertje Dap
3+

Dunya & Desie
12+

E.T. the Extra-Terrestrial
8+

Een weekje weg
8+

Ernest & Celestine
8+

Fantastic Mr. Fox
10+

Felix
10+

Finding Nemo
7+

Gordon & Paddy en de zaak van de gestolen nootjes
4+

De ervaren pad Gordon en de slimme muis Paddy zijn de speurders van het dierenbos en als er problemen zijn schieten ze te hulp. Waar zijn die gestolen nootjes en die verdwenen kinderen? Heeft die gemene vos het weer gedaan? In deze grappige en levendige animatie voor de kleintjes ontdekken Paddy en Gordon dat het allemaal heel anders zit.Op 22 oktober kan je na de voorstelling al je vragen stellen aan Gitte Spee, de illustratrice van de Gordon & Paddy boeken. Gitte geeft eerder op die dag ook en speciale Masterclass Karakterdesign. 

Harry Potter en de steen der wijzen
9+

Het paard van Sinterklaas
6+

Hugo
12+

Hunt for the Wilderpeople
11+

Iep!
7+

In Oranje
10+

Inside Out
6+

Ja zuster, nee zuster
8+

James and the Giant Peach
9+

Jongens
13+

Kapsalon Romy
8+

Familiedrama waarin Romy en haar stugge grootmoeder Stine nader tot elkaar komen als die laatste Alzheimer blijkt te hebben. Romy helpt toegewijd in oma’s kapsalon en ze besluit Stine’s grootste wens in vervulling te laten gaan: nog één keer haar geboorteland Denemarken bezoeken. Onderweg ontdekt Romy dat ze misschien toch te veel hooi op haar vork heeft genomen.

Op zondag 20 oktober zijn hoofdrolspeler Vita Heijmen, regisseur Mischa Kamp en schrijver Tamara Bos aanwezig om al je vragen te beantwoorden.

Kauwboy
10+

Kes
12+

Kikkerdril
5+

Kirikou en de heks
8+

Kleine Nicolaas gaat op vakantie
6+

Knetter
8+

Lang leve de koningin
7+

Les vacances de monsieur Hulot
9+

Het lied van de zee
7+

Het zakmes
6+

Little Wing
11+

Madelief: krassen op het tafelblad
10+

Magie in de bergen
8+

Mariken
8+

Matilda
8+

Mees Kees
6+

Meester Kikker
6+

Mijn naam is Courgette
8+

Minoes
8+

Oorlogswinter
12+

Opal Dream
10+

Operatie Noordpool
8+

Paddington 2
7+

Paniek in het dorp
9+

Patatje Oorlog
8+

Pippi Langkous
8+

Planta 4a
12+

Pluk van de Petteflet
6+

Polleke
10+

Ponyo
6+

Ratatouille
7+

Reis naar het noorden
10+

Rita en Krokodil
4+

Shaun het schaap
7+

Sjakie en de chocolade-fabriek
8+

Slumdog Millionaire
13+

Sneeuwwitje en de zeven dwergen
6+

Solan & Ludwig en de sneeuwmachine
6+

Spiderman: Into the Spiderverse
9+

Spijt!
10+

Spirited Away
10+

Stand By Me
11+

Supa Modo
9+

Jo, een fantasierijk meisje van negen, houdt van actiefilms en superhelden. Zo vergeet ze dat ze ernstig ziek is. Het liefst zou ze zelf de hoofdrol in een superheldenfilm spelen. In deze vrolijke en ontroerende belevenis doen haar moeder, haar oudere zus en alle dorpsbewoners hun best Jo's wens uit te laten komen.Op 23 oktober kan je na afloop van de voorstelling al je vragen over deze mooie film stellen al regisseur Likarion Wainaina.

The Jungle Book
7+

The Kid
8+

The New Kid
13+

The Sound of Music
9+

The Witches
10+

The Wizard of Oz
8+

Tinke het wolvenmeisje
6+

Tomboy
+

Toy Story 3
7+

Tschick
12+

Vaiana
8+

Vechtmeisje
6+

Opzwepende jeugdfilm over vechtmeisje Bo. Haar ouders zijn verwikkeld in een vechtscheiding, waardoor ze moet verhuizen naar een krap appartement in een buitenwijk waar ze niemand kent. In de lokale vechtclub kan ze haar frustraties kwijt, maar al snel ontdekt ze dat boksen meer is dan alleen wild om je heen slaan.Op zaterdag 20 oktober kan je na de voorstelling al je vragen over de film stellen aan hoofdrolspeler Aiko Beemsterboer en op dinsdag 23 oktober zijn acteurs Bas Keizer en Noa Farinum van de partij. 

Wallace & Gromit in the Curse of the Were-Rabbit
8+

We Shall Overcome
11+

Where the Wild Things Are
11+