Winkelmandje
11
Kies datum en tijd
Home

Films over oorlog en bevrijding

Op 4 & 5 mei staan we stil bij vrijheid. We hebben een selectie van mooie en spannende films en series over oorlog en bevrijding voor je op een rij gezet. Kijk en beleef deze films samen!

Met je kind praten over oorlog toen en nu: hoe doe je dat?
In samenwerking met Het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Het Klokhuis en de Openbare Bibliotheek geven we advies over hoe je praat over oorlog met je kind. Lees hier het hele stuk en bekijk hieronder de door Cinekid getipte films en series.

Klik op de gele titel om te kijken en luisteren.

Oorlogswinter

Speelfilm
Leeftijd: 9+

In de winter van 44/45 ziet de jonge Michiel (Lakemeier) een Engels vliegtuig neerstorten. Hij ontdekt waar de piloot zich verborgen houdt en besluit hem te helpen. Terwijl hij tot dan toe weinig last had van de oorlog, vanwege zijn bevoorrechte positie als burgemeesterszoon, zal hij nu moeilijke keuzes moeten maken. 

Oorlogswinter staat in de VPRO Cinekid Top 100 films die je als kind gezien moet hebben! 

The Crossing

Speelfilm
Leeftijd: 9+

Het is December 1942 en vier Noorse kinderen zijn op de vlucht. Sarah en Daniel zijn Joods en dreigen door de Duitse bezetters te worden opgepakt. Ze hebben zich verstopt in de kelder van het ouderlijk huis van Otto en Gerda, maar dan worden hun ouders opgepakt op verdenking van hulp aan de Joden.

The Crossing won de publieksprijs voor Beste Kinderfilm op Cinekid Festival 2020! 

Jojo Rabbit

Speelfilm
Leeftijd: 12+

Jojo is een rare jongen die wordt opgevoed door een alleenstaande moeder en maar één bondgenoot heeft, zijn denkbeeldige vriend Adolf Hitler.

Jojo Rabbit staat in de VPRO Cinekid Top 100 films die je als kind gezien moet hebben! 

The Breadwinner

Speelfilm
Leeftijd: 12+

Parvana is een 11-jarig meisje wat opgroeit onder het regime van de Taliban in Afghanistan. Wanneer haar vader wordt gearresteerd, vermomt ze zich als een jongen om zo voor haar familie te zorgen.

The Breadwinner staat in VPRO Cinekid Top 100 films die je als kind gezien moet hebben! 

Belle en Sebastiaan

Speelfilm 
Leeftijd: 9+

In de Alpen, waar de sneeuw ongerept is, de berggeiten van rots naar rots springen en de bergtoppen de wolken raken, woont de jonge Sebastiaan in een vredig dorpje, vlak voor de inval van de Duitsers. Op een dag komt Sebastiaan oog in oog te staan met een wilde hond. Hij noemt haar Belle en er ontstaat een diepe vriendschap tussen de jongen en de hond. Maar de dorpelingen verdenken Belle ervan de schapen te doden. Dus gaan ze op jacht. Ondertussen zorgt de bezetter voor beroering in het dorp en verweven heel wat verhalen zich met dat van Belle en Sebastiaan.

Belle en Sebastiaan staat in de VPRO Cinekid Top 100 films die je als kind gezien moet hebben! 

Oorlog-stories

Stories op Instagram
Leeftijd: 9+

Wat als er Social media was tijdens de oorlog? Esther is 15 jaar en de oorlog begint net. Ze stelt je voor aan haar familie en neemt je mee in haar dagelijkse dingen. Aan het begin lukt het nog wel om positief te blijven. Alleen de situatie wordt steeds heftiger. Zelfs zo heftig dat zij, haar ouders en broer moeten onderduiken. In plaats van zich te verstoppen moeten ze zich voordoen als héél iemand anders... Ze voelt zich som best wel eenzaam en ook een beetje angstig. Gelukkig heeft ze jou! 

Oorlog-stories heeft een Cinekid Award gewonnen voor beste Nederlandse Fictieserie op Cinekid Festival 2020. Bekijk Oorlog-stories hier

HISTORIES

Online serie
Leeftijd: 9+

De Tweede Wereldoorlog: een tijd zonder vrijheid. Waarom worden in de Tweede Wereldoorlog de joden vervolgd? In Het Verhaal van Nederland HISTORIES leggen we je de geschiedenis uit! In 10 video’s presenteert Nizar El Manouzi de leukste en gekste weetjes uit de verhalen van vroeger, van de prehistorie tot de Tweede Wereldoorlog. Waarom droegen mensen vroeger een pruik en liepen Romeinen in een toga? Hoe koud was het in de ijstijd, en waarom moesten kinderen vroeger in een fabriek werken?

Het videodagboek van Anne Frank

YouTube Serie
Leeftijd: 9+

Wat als Anne Frank een videocamera had gehad in plaats van een dagboek? Hoe zou dat eruit hebben gezien? Je ziet het in de YouTube-serie Anne Frank videodagboek. De serie volgt Anne Frank vanaf haar veertiende. Ze zit dan al ruim anderhalf jaar ondergedoken en filmt zichzelf en de gebeurtenissen in het Achterhuis.

;