Home

Films over oorlog en bevrijding

Op 4 en 5 mei staan we samen stil bij vrijheid. Daarom vind je hieronder onze 3 filmtips over de oorlog en de bevrijding van Nederland!

Klik op de gele titel van de film, serie of podcast om te kijken en luisteren.

Oorlogswinter

Leeftijd: 12+
In de winter van 44/45 ziet de jonge Michiel (Lakemeier) een Engels vliegtuig neerstorten. Hij ontdekt waar de piloot zich verborgen houdt en besluit hem te helpen. Terwijl hij tot dan toe weinig last had van de oorlog, vanwege zijn bevoorrechte positie als burgemeesterszoon, zal hij nu moeilijke keuzes moeten maken. 

Oorlogswinter staat in de VPRO Cinekid Top 100 films die je als kind gezien moet hebben! 

The Crossing

Leeftijd: 9+
Het is December 1942 en vier Noorse kinderen zijn op de vlucht. Sarah en Daniel zijn Joods en dreigen door de Duitse bezetters te worden opgepakt. Ze hebben zich verstopt in de kelder van het ouderlijk huis van Otto en Gerda, maar dan worden hun ouders opgepakt op verdenking van hulp aan de Joden.

The Crossing won de publieksprijs voor Beste Kinderfilm op Cinekid Festival 2020! 

Jojo Rabbit

Leeftijd: 12+
Jojo is een rare jongen die wordt opgevoed door een alleenstaande moeder en maar één bondgenoot heeft, zijn denkbeeldige vriend Adolf Hitler.

Jojo Rabbit staat in de VPRO Cinekid Top 100 films die je als kind gezien moet hebben! 

Extra's

Heb je de films gezien maar ben je nog niet uitgekeken? Kijk dan: 

Het Verhaal van Nederland HISTORIES: de Tweede Wereldoorlog

In Het Verhaal van Nederland HISTORIES legt presentator Nizar El Manouzi je uit waarom in de Tweede Wereldoorlog de joden werden vervolgd.  

Het videodagboek van Anne Frank

Wat als Anne Frank een videocamera had gehad in plaats van een dagboek? Hoe zou dat eruit hebben gezien? Je ziet het in de YouTube-serie Anne Frank videodagboek. De serie volgt Anne Frank vanaf haar veertiende. Ze zit dan al ruim anderhalf jaar ondergedoken en filmt zichzelf en de gebeurtenissen in het Achterhuis.

;