De films die dit jaar kans maken op de Amarte Beste Nederlandse Korte Film Award en de Beste Internationale Korte Film Award zijn bekend!
Regisseur: Jon Vatne
Iris is een ondeugend en fantasierijk meisje dat verhalen vertelt die niemand gelooft. Als haar hoogzwangere, vermoeide moeder Iris naar buiten stuurt, beleeft ze een avontuur met een verdwaalde peuter, een heuse politie-achtervolging, een tas met volwassen zaken en flessenpost naar Syrische kinderen. En dan ziet ze óók nog een eenhoorn! Ga dat maar eens thuis vertellen...
Regisseur: Marcus Vasconcelos en Alois Di Leo
Lulina zit snikkend aan zee. Ze is bang voor veranderingen thuis, bij haar familie. Als ze in deze fantastisch animatiefilm op de maan terechtkomt, besluit ze haar grootste angsten te tekenen op dat grote, lege oppervlak. En wat blijkt? De enge dingen die ze in haar hoofd had bedacht, zijn lang niet zo monsterachtig in het echt.
Regisseur: Daisuke Nishio
Dat leeftijdsgenootjes nooit aan Dong-Dong vragen om te knikkeren, vindt hij niet erg. Hij heeft genoeg aan zichzelf. Wanneer de buurtwinkel hem magische snoepjes verkoopt, gaat er een nieuwe wereld open. Met ieder snoepje hoort Dong-Dong in deze stop-motionanimatie opeens mensen, dieren en een oude bank praten. Een innerlijke reis over eenzaamheid, sociale banden en verschillende perspectieven.
Regisseur: Hadi Babaeifar
Het kleine meisje Rose woont met haar moeder en hond in Teheran. Ze komt er op een dag achter dat haar buren schapen vermoorden. Haar moeder legt uit dat het een ritueel is voor een bijzondere feestdag, maar daar heeft Rose weinig begrip voor. Ze besluit om eigenhandig zo veel mogelijk schapen te redden uit de handen van de moordenaars.
Regisseur: Rasmus Sandager
De tien jaar oude Theo gaat voor het eerst weer naar school, na de dood van zijn jongere zusje. Hij merkt dat hij anders wordt bekeken: volwassenen hebben medelijden en zijn vrienden durven hem nauwelijks aan te kijken. Gelukkig ontmoet hij Embla, een nieuwkomer. Zij weet niet wat er aan de hand is en behandelt hem normaal: een vriendschap bloeit op.
Regisseur: Ibrahim Handal
Vier jongens uit een vluchtelingenkamp in Bethlehem besluiten om naar zee te gaan, om te zwemmen en lekkere ijsjes te kopen. Ze doen van alles om geld te verdienen om daar te komen. Maar het blijkt toch niet zo gemakkelijk te gaan als ze dachten. Uiteindelijk vinden ze, met veel fantasie en creativiteit, een manier om hun wensen te vervullen.
Regisseur: Susanne Hagen
De negenjarige, introverte Bo bekijkt het dierlijke gedrag van haar buurtbewoners. Ze legt al haar ontdekkingen vast in een plakboek. Ze ziet bijvoorbeeld een als paard vermomde vogel. En naast Bo komt een stuiterende, extraverte rups wonen. Maar welk dier is ze zelf? Een speelfilm over wenselijk gedrag en labels, verteld met speelse, collage-achtige animaties.
Regisseur: Wiep Teeuwisse
‘Vies,’ ‘mislukt’, ‘gebroken.’ Wat een oud matras, een zelfgemaakt schilderij en een gebroken spiegel naar hun hoofd geslingerd krijgen is niet mals. Maar in deze wervelende, geanimeerde mini-musical over zelfwaardering zingen ze elkaar moed in rond een afvalcontainer. Met vuilniszakken en kauwgomklodders als achtergrondkoor en een oude krant die een dansje maakt met de wind.
Regisseur: Nils Vleugels
‘Plofje is familie’ zegt Madeliefs vader Peter altijd over haar cavia. En het is inhumaan een dier pijn te laten lijden. Maar betekent dat ook dat hij zevenhonderd euro aan dierenartskosten gaat betalen als Plofje een operatie, bestraling en hormoontherapie nodig heeft? Madeliefs vader moet belangrijke beslissingen nemen, ook over wat hij zijn dochter wil leren.
Regisseur: Idriss Nsangou Nabil
Een vader moet dapper, sportief en grappig zijn. Met een snor. Maar hij moet vooral goed kunnen communiceren. Met dit eisenlijstje op zak gaan de eigenzinnige, elfjarige besties Dalou en Coco op zoek naar een vervangvader voor Dalou. Allebei missen ze op een eigen manier hun vader. Een gevoelige film met poëtische zinnen over pijn, verdriet en liefde.
Regisseur: Daphna Awadish Golan
Een naar Nederland geïmmigreerd Israelisch meisje dat leert zwemmen, vergelijkt haar verhuizing met een duik in het diepe met kleren aan. Terwijl je haar stem hoort vertellen over spanning, gemis van familie en nieuwe vrienden, zie je met wasco geanimeerde pinguins tegen in zwart-wit gefilmde achtergronden. Een betoverende animatiedocumentaire over wat een thuis is.
Regisseur: Kim Faber
Sinds de elfjarige Lotte hoorde dat ze kanker heeft, staat haar leven in het teken van ziekenhuizen, bestralingen en chemokuren. Ze is dan ook dolblij dat ze naar een zomerkamp kan voor kinderen met kanker. Tussen veel ups en soms een flinke down vindt ze steun en vriendschap bij leeftijdsgenoten. Een liefdevolle, zomerse feelgooddocu met een serieuze ondertoon.
De Amarte Beste Nederlandse Korte Film Award wordt mogelijk gemaakt door het Amarte Fonds.
Wil je weten welke korte films uiteindelijk de awards winnen? Kom dan naar de Shorts Awards op donderdag 31 oktober: dé middag vol glitter, glamour en korte films! Ben je erbij als de winnaars worden bekroond met de Amarte Beste Nederlandse Korte Film Award? En met de Beste Internationale Korte Film Award?
De awards voor de beste korte films voor kinderen tot 9 jaar worden vanaf 12:00 uur uitgereikt en voor kinderen vanaf 9 jaar vanaf 15:00 uur.
Wil je de winnende films zien? Kom dan naar de Beste Korte Films van het festival! Op vrijdag 1 november kijk je de allerbeste korte films van het festival, inclusief winnaars van de Amarte Beste Nederlandse Korte Film Award, de winnaars van de Beste Internationale Korte Film Award en de favorieten van onze Junior Crew.
Lees hier meer of pas je cookievoorkeuren aan.