Bekendmaking genomineerden Burny Bos Eigenwijsprijs.
Het thema van de 38e editie van Cinekid Festival is bekend. Met trots presenteert Cinekid Festival het thema: Doe maar…eigenwijs! Een thema dat door het hele programma wordt doorgetrokken en ook geldt voor de makers en het publiek. Eigenwijze makers en hoofdpersonen die hun eigen pad kiezen, worden feestelijk gevierd. Ook kinderen gaan aan de slag met het thema. Zo onderzochten kinderen uit de kindercommissie van Amsterdam Noord samen met campagnebureau Studio LamaLama wat eigenwijs voor hen betekent. Het campagnebeeld is dit jaar geïnspireerd op tekeningen en ideeën van de Cinekid kindercommissie. En natuurlijk hebben we de Burny Bos Eigenwijsprijs, die dit jaar voor de tweede keer uitgereikt wordt.
Twee jaar geleden is de Eigenwijsprijs in het leven geroepen ter ere van Cinekid grondlegger Burny Bos. Burny reikte de prijs toen uit aan filmmaker Mascha Halberstad. Burny Bos is eind vorig jaar helaas overleden, wij eren hem met de uitreiking van de Burny Bos Eigenwijsprijs. De Burny Bos Eigenwijsprijs wordt uitgereikt tijdens Cinekid Festival in oktober. Dit jaar zijn de drie genomineerden: Zara Dwinger, Jeanine Cronie en Lilian Sijbesma. Lilian Sijbesma regisseerde de film Onder de blote hemel. Zara Dwingers film Kiddo ging in 2023 tijdens de Berlinale in première. Jeanine Cronie schreef het scenario van Saïd & Anna. Kiddo en Saïd & Anna zaten vorig jaar in het programma van Cinekid Festival. De jury bestaat uit: Tamara Bos, Mirjam Marks en festivaldirecteur Heleen Rouw. Cinekid wil jeugdfilmmakers met deze prijs stimuleren om zich te blijven ontwikkelen. De uiteindelijke winnaar ontvangt 5.000 euro van het cultuurfonds VandenEnde Foundation.
In een wereld waarin we ons meer dan ooit spiegelen aan anderen, is het soms lastig jezelf te zijn. Maar wat betekent het om jezelf te zijn? Je eigen pad bewandelen, je eigen keuzes maken. Ontdekken wie je zelf bent en dat ook heerlijk durven te zijn. Eigen wijs? Eigenwijs! Cinekid viert dit jaar makers en films over personages die precies dat doen: die zich niet storen aan hokjes, ongeschreven regels, de mening van de ander. Die buiten de lijntjes kleuren en daarmee ook kleur geven aan hun omgeving en de samenleving.
Cinekid nodigt makers uit die staan voor wie ze zijn, voor wat ze maken en dromen. Die laten zien dat het de moeite waard is platgetreden paden te verlaten. We kiezen makers die een voorbeeld zijn met hun projecten en films over inspirerende eigenzinnigheid. In de KRO-NCRV documentaire Van Binnen Stroomt Het treedt regisseur Natalie Bruijns (WITFILM) buiten de gebaande paden door geen dialogen te gebruiken, maar de gedachten en emoties van de hoofdpersonen door dans en beweging in beeld te brengen. Kyle McDonald & Lauren Lee McCarthy; vaak terugkerende makers in het Cinekid MediaLab, zijn de bedenkers van Voice in my Head. Deze eigenwijze makers verkennen het snijvlak van Artificial Intelligence, stemopnames en audio. Na een korte opname, vervolg je je weg in het MediaLab met een koptelefoon en fluistert een stemmetje in je hoofd, gebaseerd op jouw eigen stem, je te pas en onpas iets in. Grote kans dat je verrast raakt doordat je instructies van je eigen stem krijgt, die je zelf nooit bedacht zou hebben.
De openingsfilm Victor Vleermuis van regisseur Patrick Raats (Storytellers Film & TV) sluit naadloos aan op het Cinekid thema van dit jaar. Victor Vleermuis trekt zijn eigen plan; door zijn angsten te overwinnen en zijn passie te volgen. In de film WOW! Message from Outer Space van Felix Binder (SamFilm GmbH) belanden twee eigenwijze kinderen per ongeluk in een raket richting de maan. Deze film zit in het zogenaamde basispakket en is bij alle Cinekid locaties in het land te zien. In Cinekids MediaLab installatie Anouschka van Tamara Shogaolu (Ado Ato Pictures) krijgt de vioolspelende Anouschka te horen dat ze niet speelt zoals het hoort. Dit is voor haar het startschot van een ontdekkingsreis om haar eigen muziek te maken door samen met haar oma's terug te gaan naar haar roots.
We vieren eigenwijsheid in de meest positieve zin van het woord. In ons MediaLab dagen we kinderen uit de vrijheid te nemen om te doen en zijn wie ze willen. Alle immersieve installaties, workshops en games staan in het teken van op je eigen manier ontdekken. XR Lab, een collectief van Mediacollege studenten game development, game design en ruimtelijke vormgeving, ontwikkelde de mixed reality ervaring Starborn. Als je de opdracht strikt opvolgt, gebeurt er niet zoveel, juist als je besluit de instructies niet te volgen, gaat er een avontuurlijke wereld voor je open. Wat doen kinderen bij de installatie Help! Een beer in mijn tent (Leon van Oldenburgh & Marieke van der Burg)? Gaan zij klakkeloos de instructies van de berenhulplijn volgen of bedenken ze zelf hoe ze de beer uit hun tent kunnen krijgen? Tijdens de herfstvakantie is er volop gelegenheid om te ontdekken en onderzoeken wat jou aanspreekt tijdens Cinekid Festival.