Winkelmandje
11
Kies datum en tijd
Over ons

Totem is de openingsfilm van Cinekid Festival 2022!

2022-07-14 09:06:00

Het 36e Cinekid Festival opent woensdag 12 oktober met de wereldpremière van de Nederlandse film Totem van regisseur Sander Burger.

Het 36e Cinekid Festival opent woensdag 12 oktober met de wereldpremière van de Nederlandse film Totem van regisseur Sander Burger en producenten Denis Vaslin en Fleur Knopperts van Volya Films. Totem gaat over de elfjarige Ama (Amani-Jean Philippe), dochter van uitgeprocedeerde asielzoekers. De film met daarnaast o.a. Lies Visschedijk, Emmanuel Ohene Boafo en Kenneth Herdigein wordt vertoond op de hoofdlocatie van het festival in Amsterdam-Noord en is de eerste jeugdfilm van de met een Gouden Kalf bekroonde regisseur. De film wordt vanaf 13 oktober door Periscoop Film uitgebracht in de Nederlandse bioscopen. Het Cinekid festival is het grootste filmfestival voor kinderen ter wereld en vindt plaats tijdens de herfstvakantie in Amsterdam en in dertig filmtheaters door het hele land.

Jeugdfilm met urgente maatschappelijke thema’s

Totem gaat over de elfjarige Ama (Amani-Jean Philippe), dochter van twee uitgeprocedeerde Senegalese asielzoekers. Ama voelt zich helemaal Nederlands. Ze is een fanatieke zwemster en droomt ervan ooit net zo goed te worden als Ranomi Kromowidjojo, de beste Nederlandse zwemster aller tijden. Op een avond worden haar moeder en broertje gearresteerd. Ama weet uit handen van de politie te blijven en gaat op zoek naar haar vader die nachtdienst heeft. Ze wil absoluut niet naar Senegal worden uitgezet. Zo begint haar zwerftocht door Rotterdam. Tijdens haar zoektocht krijg ze onverwacht gezelschap van een gigantisch stekelvarken. Met behulp van de mysterieuze Kouyaté leert Ama meer over haar totemdier, dat ze Totem heeft genoemd en dat haar al die tijd iets duidelijk probeert te maken. 

Regisseur Sander Burger: "Als ouder probeer je je kind zoveel mogelijk te beschermen tegen alle ellende in de wereld. Helaas krijgt ieder kind hier vroeg of laat mee te maken. Als filmmaker én vader van twee dochters vind ik het belangrijk om kinderen op een toegankelijke manier te confronteren met volwassen thema’s, zoals illegaliteit, en tegelijkertijd een spannend verhaal te vertellen met een sterk vrouwelijk hoofdpersonage.”

Heleen Rouw, algemeen directeur Cinekid: “Cinekid is een plek waar we films vieren waar kinderen zich in kunnen herkennen en die hun blik verruimen. We hebben Totem als openingsfilm gekozen omdat de film, naast dat we hem heel goed vinden, urgente maatschappelijke thema’s behandelt en deze op een bijzondere en fantasievolle wijze in beeld brengt. Wat je achtergrond ook is, ieder kind heeft recht op vrijheid en veiligheid.”

Over Totem

De hoofdrollen in Totem zijn voor Lies Visschedijk, Emmanuel Ohene Boafa en Kenneth Herdigein. Ama wordt gespeeld door de jonge actrice Amani-Jean Philippe. De film was onderdeel van de Junior Co-productiemarkt van Cinekid in 2019 en dingt mee naar de prestigieuze Cinekid Leeuwen in twee competities: Beste Kinderfilm Competitie en Beste Nederlandse Kinderfilm Competitie. Scenarioschrijver Bastiaan Tichler is samen met de regisseur verantwoordelijk voor het scenario. Regisseur Sander Burger won in 2021 met zijn speelfilmdebuut De Veroordeling het Gouden Kalf voor zowel Beste Speelfilm als Scenario.

Totem is vanaf 13 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien via Periscoop Film en op meerdere locaties tijdens het Cinekid Festival. De film is geproduceerd door Denis Vaslin en Fleur Knopperts (Volya Films) en is een co-productie met Tarantula (Lu) en Leitwolf (De), in samenwerking met BNNVARA en NDR Kika.

Over Cinekid Festival 

Cinekid Festival vindt plaats van 12 t/m 30 oktober in het hele land. Er worden in Amsterdam premières van (inter)nationale films en series vertoond en er zijn dagelijks masterclasses, workshops, en tal van activiteiten zoals meet & greets met acteurs. Het programma staat vanaf 29 september 2022 online. Dan start ook de kaartverkoop via cinekid.nl. Volg het laatste Cinekid-nieuws op FacebookInstagram en via de Cinekid nieuwsbrief.

;