Over ons

Winnaars Beste MediaLab Project van Cinekid bekend

2019-10-24 19:30:00

Donderdagavond zijn tijdens de 33ste editie van het Cinekid Festival de Gouden Leeuwen uitgereikt voor de beste mediaprojecten uit het MediaLab van Cinekid, waar een divers aanbod van installaties, games & apps, virtual reality-ervaringen en mediaworkshops te vinden is. 

De Gouden Leeuw juryprijs voor het beste internationale mediaproject ging dit jaar naar Eden’s Adventure van kunstenaar Abner Preis. Eden’s Adventure is een virtual reality-ervaring waarin de MediaLab-bezoeker een kleine expeditie ondergaat naar de geschiedenis van de media van onze tijd.

Abner Preis maakt sociale kunstwerken: groepsprocessen als inclusieve en interactieve performancekunst met publiek als deel van het kunstwerk. In zijn werk als kunstenaar is hij een echte verhalenverteller die met sprookjesachtige vertelvorm en altijd plek voor een happy end van kunst een sociale ervaring maakt.

De jury, bestaande uit Erik Kessels (voorzitter), Giovanna Fossati, Roel Wouters, Rutger Wolfson, Elze van der Steen en Margit Lukács, prijst de VR-installatie vanwege het bizarre inkijkje in de wereld van een reizend meisje. ‘De kunstenaar van deze installatie heeft een prachtig narratief gecreëerd. De reis van het meisje is plezierig, leerzaam en inspirerend. De uitvoering van het werk is misschien nog wel het beste aspect. Het is getekend in een gekke, ruwe en punk illustratie-stijl; iets wat ja nauwelijks ziet in dit veld. Dit maakt de installatie uitzonderlijk en sterker dan alle andere nominaties.’ Preis gaat naar huis met een geldbedrag van € 3.000,-

Publieksprijs
De Gouden Leeuw Publieksprijs werd uitgereikt aan de Canadese cartoonist en animator Paloma Dawkins voor haar virtual reality-game Museum of Symmetry. Alle kinderen die de afgelopen week een bezoek brachten aan het Cinekid MediaLab, waar de nominaties voor de Gouden Leeuw te zien zijn, konden stemmen op hun favoriete onderdeel. De winnaar van deze publieksprijs ontvangt ook een bedrag van € 3.000.

In Museum of Symmetry kun je op roggen rijden, in een luchtballon stappen, of een feestje beginnen. Dawkins creëerde een explosief, feelgood universum. Het spel neemt de bezoeker mee door landschappen van aarde, vuur, wind en water, waar levendige 2D-personages leven in een 3D-speeltuin.

Over Cinekid
Cinekid is ‘s werelds grootste mediafestival voor de jeugd tussen de 3 en 14 jaar. Jaarlijks bezoeken bijna 70.000 kinderen en hun begeleiders het festival op de Westergas in Amsterdam en bijna 40 filmtheaters in Nederland. Ze maken kennis met de nieuwste jeugdfilms, -series en -documentaires, ontdekken de maker in zichzelf en gaan op safari in het MediaLab: een grote digitale speeltuin met interactieve kunstinstallaties, games en workshops.

Vrijdagavond 25 oktober vindt in het Westergastheater de uitreiking plaats van Cinekid’s film- en televisieprijzen.

 
Noot voor de redactie:

Voor meer informatie over Cinekid kunt u contact opnemen met:
Rachel Voorbij, Pers & Publiciteit / [email protected] / 020 – 531 78 95 

 

;