Winkelmandje
11
Kies datum en tijd
Home

In memoriam: Elly Engel

Elly Engel, samen met haar zus Joke de grondlegger van Cinekid Festival, is overleden.

Amsterdam, 7 juni 1948 – 29 januari 2023

Elly Engel is overleden. Zij stond aan de wieg van Cinekid en vormde samen met haar zus Joke 25 jaar als het organisatorische en zakelijke management van het festival, een onafscheidelijk duo. Cinekid Festival begon in de Meervaart in Amsterdam-West waar Elly eerder werkzaam was als programmeur. Het initiatief werd opgezet in samenwerking met de VPRO-jeugdafdeling en het toenmalige hoofd Burny Bos. Elly was verantwoordelijk voor de uitvoering van het festivalprogramma samen met filmprogrammeur Harry Peters. Het eerste festival in 1987 opende met de legendarische film Mijn leven als hond van regisseur Lasse Hallström. Cinekid verwierf met deze editie direct landelijke bekendheid met verrassende en actuele filmprogrammering uit binnen- en buitenland en ontmoetingen tussen makers en het jonge publiek.

In 1992 reisde Elly in een zeilboot 4 jaar de wereld rond om in 1996 terug te keren naar Amsterdam en Cinekid om niet meer weg te gaan. Decennialang organiseerde Elly samen met Peter Nikken van het Nederlands Jeugdinstituut en de publieke omroep de jaarlijkse prestigieuze Kinderkast-prijzen voor de beste nationale televisieproducties. Onder leiding van het projectbureau Engel & Engel, groeide Cinekid uit tot het grootste film- en media festival voor kinderen ter wereld.

Zonder Elly, haar humor, stressbestendigheid, mensenkennis en scherpe blik voor zowel de grote lijnen als het kleinste detail, was Cinekid Festival niet geworden wat het nu is: naast een ontmoetingsplek waar prachtige jeugdproducties en talentvolle makers hun publiek ontmoeten en inspireren, ook een opleidingsinstituut voor meerdere generaties organisatietalent die in veel gevallen nog steeds actief werkzaam zijn in de culturele sector.

;