Home

Het is Internationale Vrouwendag!

Op internationale vrouwendag komen vrouwen en meisjes over de hele wereld in actie voor gelijkheid. Daarom tipt Cinekid 12 films met sterke vrouwelijke hoofdrolspelers!

Een ode aan alle meiden die jeugdfilm en -televisie zo leuk, relevant en avontuurlijk maken! Cinekid zet de beste jeugdfilms met vrouwelijke hoofdrolspelers voor je op een rij, die nu ergens online te streamen zijn: 

Vechtmeisje

Leeftijd: 6+

Waar te zien: Videoland

Bo haar ouders zijn verwikkeld in een vechtscheiding, waardoor ze moet verhuizen naar een krap appartement in een buitenwijk waar ze niemand kent. In de lokale vechtclub kan ze haar frustraties kwijt, maar al snel ontdekt ze dat boksen meer is dan alleen wild om je heen slaan.

Amira

Leeftijd: 8+

Waar te zien: Videoland

Amira is een stoere documentaire over de waanzinnig getalenteerde Nederlands-Marokkaanse kickbokser Amira. In aanloop naar haar deelname aan een belangrijke wedstrijd wordt deze piepjonge, keihard werkende wereldkampioene gevolgd; in de ring, tijdens bikkelharde trainingen en ook onderweg met haar coachende vader. Maar ook thuis, waar het dagelijks leven, zusjes en huiswerk op Amira wachten.

Matilda

Leeftijd: 8+

Waar te zien: Netflix en Pathé Thuis

'Ik ben slim, jij bent dom. Ik ben groot, jij bent klein.' En je kunt er niks aan doen. Matilda's eigen vader zegt het tegen haar, en ook haar heksachtige schooldirectrice. Gelukkig krijgt het pientere zesjarige meisje hulp van de lieve schooljuffrouw miss Honey én van haar eigen superkracht. Met hulp van de juffrouw leert ze haar familie en de schooldirectrice de les.

Vaiana

Leeftijd: 8+

Waar te zien: Disney+

Van haar vader mag de zestienjarige Moana hun eiland niet verlaten, voorbij het koraalrif wordt de zee veel te gevaarlijk. Maar als het eiland getroffen wordt door een geheimzinnige vloek pakt ze toch een zeilkano en gaat ze op zoek naar halfgod Maui, de enige die de vloek kan opheffen.

Pippi Langkous

Leeftijd: 8+

Waar te zien: NPO Plus

In een Zweeds dorpje wonen 2 gewone kinderen genaamd Tommy en Annika. Zij dromen elke dag van avonturen. Wanneer het rare meisje Pippi Langkous vervolgens haar intrek neemt in haar huis Villa Kakelbont, lijkt dat werkelijkheid te worden. Pippi is de dochter van een steenrijke kapitein en heeft een kist met goudstukken meegenomen e beresterk en kan ze prima haar mannetje staan. Pippi, Tommy en Annika beleven vervolgens verscheidene avonturen tot ongenoegen van de conservatieve dorpsbewoners.

Petite Maman

Leeftijd: 10+

Waar te zien: Pathé Thuis en Picl

Na het overlijden van haar oma verkent de achtjarige Nelly het huis en de omgeving waar haar moeder opgroeide. In het bos ontmoet ze een ander jong meisje. Langzamerhand wordt duidelijk dat ze het meisje kent, maar wie is ze? Nelly ontdekt dat haar moeder ook jong is geweest en dat helpt haar te begrijpen wie haar moeder is.

Spirited Away

Leeftijd: 10+

Waar te zien: Netflix

Spirited Away opent met een familie-uitje dat strandt in een verlaten pretpark waar de ouders van de tienjarige Chihiro prompt veranderen in enorme varkens. Het park blijkt een rustplek voor allerhande goden en geesten die hun tijd tussen de mensen achter de rug hebben. Chihiro leert de absurde regels van haar nieuwe, op wankel kapitalistische leest geschoeide wereld - samen met vriendje Haku - en transformeert van een doorsnee verwend meisje in een zelfverzekerde heldin.

Polleke

Leeftijd: 10+

Waar te zien: NPO Plus

Polleke is een 11-jarig meisje dat opgroeit in een flat in de grote stad. Haar ouders zijn gescheiden; haar vader Spiek zwerft over straat en gebruikt drugs en haar moeder is nogal excentriek. Polleke wordt verliefd op haar overbuurjongen, de Marokkaanse jongen Mimoen, maar ze mogen elkaar van zijn familie niet meer zien. De eigenwijze Polleke probeert samen met Mimoen er alles aan te doen om elkaar te blijven zien.

Frozen

Leeftijd: 6+

Waar te zien: Disney+

De dappere en optimistische Anna onderneemt samen met de ruige bergbewoner Kristoff en zijn trouwe rendier Sven een legendarisch avontuur om haar zus Elsa te vinden. Haar ijskrachten houden het koninkrijk Arendelle gevangen in een eeuwige winter. Hoog in de bergen ontmoeten Anna en Kristoff mythische trollen en een hilarische sneeuwman die Olaf heet. Daarnaast moeten ze barre natuurkrachten overwinnen om het koninkrijk te redden.

 

Captain Marvel

Leeftijd: 12+

Waar te zien: Disney+

Na twintig films rond mannelijke superhelden mocht het wel een keer: een Marvelfilm met een vrouw in de hoofdrol. Captain Marvel is een buitenaardse krijger uit Kree die op aarde is komen wonen. De vrouw raakt verwikkeld in een intergalactische strijd tussen haar eigen volk en dat van de Skrulls.

Rocks

Leeftijd: 14+

Waar te zien: Videoland

Rocks woont in een flat in Londen met haar jongere broer Emmanuel en hun alleenstaande moeder. Deze laatste is druk en gestrest en kijkt niet om naar Rocks, waardoor zij al haar vrije tijd met haar schoolvrienden doorbrengt. Op een dag komt Rocks thuis en merkt ze dat haar leven veranderd is: haar moeder is er niet meer. Plots staat Rocks er alleen voor.

Eighth Grade

Leeftijd: 12+ 

Waar te zien: Netflix

Kayla Day is een tiener die in het achtste jaar zit en weinig vrienden heeft. Dat probeert ze te compenseren door voortdurend haar telefoon in de hand te hebben. Ze maakt YouTube-video’s gericht op andere adolescenten met dezelfde gevoelens van isolatie, angst en onzichtbaarheid. Ze bereikt er nauwelijks enig publiek mee en nu het einde van een tot nu toe rampzalig schooljaar in zicht is en de hogeschool op komst is, wordt de kloof tussen hoe ze zichzelf waarneemt en de reële situatie steeds groter.

;