Home

Meld je klas aan voor de workshop Mijn ouders zijn gescheiden

Welke rechten heb je als je ouders gaan scheiden? Heb je hier als kind een stem in? En als je deze hebt, hoe zorg je dan dat anderen hem horen? Over deze vragen ga je samen met je klas in gesprek met de workshop Mijn ouders zijn gescheiden!

De workshop Mijn ouders zijn gescheiden draagt bij aan de weerbaarheid van kinderen door ze te leren over hun eigen rechten en biedt handvatten om deze rechten en gevoelens te uiten.

In elke klas zitten gemiddeld zeven kinderen van gescheiden ouders. In Nederland stranden namelijk ongeveer één op de drie huwelijken en krijgen ieder jaar 86.000 kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden. Kinderen praten hier onderling weinig over waardoor ze in stilte worstelen met grote dilemma’s. 

Naar aanleiding van de documentairereeks Mijn ouders zijn gescheiden (EOdocs) trekken Cinekid Festival, IDFA, Impact Makers en Cerutti Film samen op voor een educatief traject. Het doel: kinderen van gescheiden ouders een stem geven en deze deelbaar maken voor hun omgeving. Dit vermindert het gevoel van schuld en schaamte en het maakt dat kinderen meer grip krijgen op hun situatie en zich minder alleen voelen. 

Waar bestaat de workshop uit?

De workshop bestaat uit twee delen:

Kinderrechten - Waar haal je je recht als kind
Een jurist(e) van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel komt langs om te praten over de rechten van het kind als ouders gaan scheiden. Door middel van een rollenspel leren kinderen op een laagdrempelige manier over de juridische kant van deze situatie en vooral waar zij zelf recht op hebben. Deze input biedt tevens inspiratie voor het tweede deel van de workshop. 

Spoken Word - Hoe verwoord je je gevoelens
Na het kijken van een van de films uit de documentairereeks gaat een spoken word artiest met de klas aan de slag. Spoken word, een combinatie tussen hiphop en poëzie en met een oorsprong in de burgerrechtenbeweging, is hierin de creatieve tool om woorden te vinden voor moeilijke gevoelens en het gesprek met elkaar aan te gaan. Door middel van verschillende oefeningen werkt de klas zelf aan een tekst. 

De opgehaalde input geven we terug aan hulporganisatie Villa Pinedo zodat zij de behoeftes van een bredere groep kinderen leren kennen rondom dit thema. Ter nazorg is er ook een verwerkingsles ontwikkeld die door de docent zelf gegeven kan worden na afloop van de workshop. 

Praktische informatie

  • Doelgroep: Bovenbouw basisschool (9 - 11 jaar) & brugklas (12 - 13 jaar)
  • Duur: 120 minuten
  • Kosten: €3,50 per kind
  • Leerdoelen: Weerbaarheid vergroten en gevoel leren uiten
  • Contact via: Emma@ceruttifilm.nl
  • De workshop is in te plannen in de periode van februari t/m juli 2022

Foto's met dank aan Coen Dijkstra

;