Home

Eigenzinnige animatiefilm Calamity opent Cinekid

Cinekid is dit jaar toegankelijk voor meer kinderen dan ooit: online en in het hele land. De 34ste editie opent op 7 oktober.

Op 7 oktober openen we onze 34ste festivaleditie feestelijk met de avontuurlijke familiefilm Calamity van de Franse regisseur Rémi Chayé. Deze handgetekende animatiefilm gaat over de sterke, stoere en legendarische Martha ‘Calamity’ Jane die haar eigen plan trekt in de tijd van het Wilde Westen. Cinekid is deze herfst toegankelijk voor meer kinderen en professionals dan ooit, met een online festival en fysieke festivals door het hele land van 7 t/m 23 oktober. De nieuwste films, televisieproducties, media-installaties, workshops en tutorials zijn 14 dagen lang op 10 festivallocaties in het land te zien en via het nieuwe online platform van Cinekid. 

Calamity valt op door de sterke persoonlijkheid van de personage Martha die de traditionele rolverdeling omver werpt. De krachtige en onderscheidende rol van de vrouw in de prachtige animatie, is actueel en inspirerend. We zijn heel erg blij met Calamity als openingsfilm 2020 van Cinekid,” vertelt Algemeen Directeur Heleen Rouw. Cinekid wil onderscheidend zijn in de keuze van films, televisieseries en media-installaties om zo bij te dragen aan nieuwe generaties nieuwsgierige wereldburgers. 

Cinekid is sinds de oorsprong van het filmproject bij Calamity betrokken. De producenten van Maybe Movies en Nørlum hebben elkaar tijdens Cinekids Junior Co-Production Market van 2017 gevonden. De regisseur Rémi Chayé die samen met Fabrice de Costil en Sandra Tosello het script schreef, presenteerde in 2015 zijn debuutfilm Reis naar het noorden in de Beste Kinderfilm Competitie. Dit jaar dingt Calamity mee naar de prestigieuze Cinekid Leeuw van de Beste Kinderfilm Competitie, samen met 14 andere internationale titels. De tekenfilm Calamity wordt gedistribueerd door Cinéart en is in bioscopen en filmtheaters te zien vanaf december. 

Nederlandse premières
Nederlandse jeugdfilm maakt een belangrijk deel uit van het programma van Cinekid. Naast de openingsfilm Calamity beleven onder meer de Nederlandse documentaires Getekend door het leven (Quinty Misiedjan) en De Schooltuin (Mark Verkerk) deze herfstvakantie op Cinekid hun wereldpremière. 

Cinekid brengt het festival naar Amsterdam (Het Ketelhuis, EYE, Studio K en de Meervaart), Filmschuur Haarlem, Forum Groningen, Concordia Enschede in de eerste vakantieweek en in LUX Nijmegen, Chassé Breda, en LantarenVenster Rotterdam in de tweede week. Ook het jaarlijks satellietprogramma Cinekid on Tour brengt jeugdfilms naar ruim 20 filmtheaters. Met meer dan 50 speelfilms, 150 korte films en 25 series biedt Cinekid in 2020 het grootste festivalprogramma ooit met ruim 100 premières uit 40 landen. 

Cinekid Festival vindt plaats van 7 t/m 23 oktober in het hele land. Het programma vind je vanaf 24 september online. Dan start ook de kaartverkoop via onze website.

;