Nieuws

Kijktip: Ons eiland

Mirte (13) heeft het syndroom van Down en kan haar jongere zusje Shanna (10) niet altijd meer bijbenen. Tijdens de vakantie op hun privé-eiland beseft Shanna dat ze steeds verder van haar zus afdrijft. Bekijk deze prachtige documentaire op zondag 31 mei om 19.25 uur op NPO 3.

Twee zussen spelen buiten in de zomerse natuur. Mirte probeert vlinders te vangen, ze maken samen een roeitocht en ze proberen waterdiertjes te pakken te krijgen. ’s Avonds bij het kampvuur meldt Shanna dat ze, als ze groot is, uitvindingen wil maken voor kinderen met een beperking.

Het onbewoonde eiland van de zussen Shanna en Mirte is een plek waar ze samen ontelbare avonturen beleven. Mirte heeft downsyndroom en kan haar jongere zusje niet altijd meer bijbenen. Dit is voor Shanna soms moeilijk te accepteren. Ze doet verwoede pogingen om haar zus te betrekken in al haar avonturen, maar langzaam groeit het besef dat ze elkaar ontgroeien.

Tijdens Cinekid festival 2019 gingen verschillende jeugddocumentaires in première. Eén daarvan was deze: Ons eiland. Zo'n première is altijd superspannend voor de makers, maar ook voor de hoofdpersoon. Je ziet jezelf voor het eerst op zo’n groot scherm. Hoe is dat nou en waarom moet iedereen de docu bekijken? Zapp vroeg het aan hoofdpersonen Shanna en Mirte.  

Hoe vonden jullie de première?  
We vonden het allebei een hele mooie film, wel gek om jezelf ineens op zo’n groot beeld te zien. Onze familie zag de film vandaag voor het eerst en zij vonden het ook een mooie film. 

Shanna, wilde jullie gelijk meedoen met de film? 
Ik had er meteen interesse in, het leek me heel leuk en bijzonder.  

Hoe waren de draaidagen? 
We vonden de draaidagen heel leuk en gezellig. We hebben in totaal zes draaidagen gehad. Deze waren niet achter elkaar, maar verspreid over een bepaalde periode.  

Waarom is het belangrijk dat mensen de film zien? 
Ze moeten de documentaire zien, omdat je niet vaak iemand met down op tv ziet. Misschien kom je er op deze manier meer over te weten. Daarnaast is het natuurlijk een hele leuke en grappige documentaire. 

Ja Mirte, wat vond jij het grappigst in de documentaire? 
Ik vind het heel grappig als er water over mij heen komt! 

;