Winkelmandje
11
Kies datum en tijd
Home

Korte docu: Het Rijk Alleen

Door de Corona-uitbraak waren de scholen acht weken dicht. Veel kinderen hebben al die tijd hun vriendjes niet gezien. Zo ook de Amsterdamse Eli. Hij miste de tweeling Pim & Guus enorm, zij gingen wél naar school, als enigen. Maar ook zij misten hun vrienden. Filmmaker Juul Op den Kamp volgde de drie vijfjarigen tot aan het wederzien. Het Rijk Alleen is nu te zien op ons YouTube-kanaal!

De roodharige tweeling Guus & Pim (5 jaar) zaten 8 weken helemaal alleen op hun basisschool, De Witte Olifant in Amsterdam, omdat hun ouders in de zorg werken. Hun beste vriend Eli (5 jaar) zat al die tijd thuis met zijn babyzusje die nog niks kan en zijn puber-broer en zus waarvan hij vaak niet mocht meedoen. Guus, Pim en Eli konden elkaar niet zien en misten elkaar erg. De dagen duurde eindeloos, verveling en eenzaamheid sloegen toe. Totdat ze op een dag weer naar school mochten. Hoe is het om je beste vrienden na al die tijd weer op het schoolplein te zien? We spraken met filmmaker Juul Op den Kamp over deze kersverse mini docu. Nu te zien op ons YouTube-kanaal!


Waarom heb je deze film gemaakt?
"Eli inspireerde me daartoe eigenlijk. Het is mijn neefje en ik paste veel op hem om mijn zus iets te ontlasten en omdat ik door de Corona-uitbraak als ZZP-filmmaker opeens weinig werk had. Uit verveling ging ik hem interviewen, dat was geweldig, zo leerde ik zijn belevingswereld heel goed kennen. Ik wilde daar nog dieper in kruipen. Hij fantaseerde wel eens over ene Pim en Guus die dan alleen door school zouden dwalen, dit had hij via via vernomen. Ik werd hier als filmmaker natuurlijk reuze benieuwd naar. Ik besloot de ouders van Pim en Guus op te zoeken en vroeg of ik hun zonen net als mijn neefje mocht volgen deze periode."

Wat vond je het leukste eraan?
"Ik vond het leuk om deze tijd door de ogen van kinderen mee te maken en te merken hoe herkenbaar dat eigenlijk voor mij (soort van een volwassene) was. Er speelde veel ambivalentie in hoe ze zich voelden en voor mij komt dat terug in de titel. 'Het Rijk Alleen' staat voor een unieke bijzondere periode waar je een plek die je normaal met zoveel mensen deelt helemaal voor je zelf hebt. En tegelijkertijd staat het voor hoe eenzaam en eentonig zo'n plek kan worden." 

Wat vond je het lastigste?
"Haha de spanningsboog van de kinderen! Ik heb zelf ook flinke ADD dus mijn eigen spanningsboog is al niet top, maar dit werd nog erger toen de kinderen letterlijk elke 2 minuten over iets anders (meestal over Angry Birds) begonnen. Ik moest met Eli vaak ook eerst drie uur spelen voordat ik letterlijk één vraag mocht stellen."

Hebben Eli, Guus en Pim de film al gezien? 
"Nog niet! Maar dat gaat heel snel gebeuren. Daar heb ik heel veel zin in, ik ga altijd helemaal stuk om de verrassende uitspraken die deze drie jochies over dingen doen. Ik ben heel benieuwd hoe ze het gaan vinden om zichzelf zo terug te zien."

Krijgt de film nog een vervolg?
"Weet ik niet zeker. Maar ik ben wel erg gefascineerd door deze drie. Ik denk dat mijn neefje er sowieso niet onder uitkomt om zijn leven lang mijn 'muze' te zijn. En wellicht kom ik terug bij Pim & Guus als we ooit weer een volgende rare fase ingaan."

Het Rijk Alleen is nu te zien op ons YouTube-kanaal. Veel kijkplezier!

Credits
Starring: Eli, Pim & Guus

Regie & Camera: Juul Op den Kamp
Geluid: Gijs Domen
2e camera: Sophie Noordhoek
Montage: Rens Christiaansen
Kleurcorrectie: Fernando Barrientos
Muziek: Aisling Brouwer
Producent: Canard Bizar Productions

Met dank aan:
Sophie Op den Kamp & Mathys van Abbe
Mia, Amelie & Mika -van Abbe
Erik Knauff & Joepe Kaandorp
Yoni Consenheim
Maarten Ernest
Sam Godfried
OBS De Witte Olifant

Ik moest met Eli vaak eerst drie uur spelen voordat ik letterlijk één vraag mocht stellen

filmmaker Juul Op den Kamp
;