Nieuws

Vijf boekverfilmingen van Annie M.G Schmidt

Hoera, de Annie M.G. Schmidt-week 2020 is begonnen! In deze feestelijke week zetten we de boekverfilmingen van deze bijzondere schrijfster in het zonnetje.

20 mei 1911 is de geboortedag van Annie M.G Schmidt. Ze zou deze week 109 zijn geworden! Om haar te eren, hebben we vijf verfilmingen van haar boeken op een rijtje gezet die je nu on demand kunt kijken. Annie M.G. Schmidt schreef gedichten, liedjes, boeken, toneelstukken, radio- en televisiedrama waar -bijna- iedereen mee is opgegroeid. Veel mensen kennen haar van de kinderboeken als Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en Abeltje en kinderversjes als Dikkertje Dap en Het Beertje Pippeloentje. 

Abeltje

Abeltje krijgt een baantje in een warenhuis als liftjongen. Hij mag van de bedrijfsleider absoluut niet aan het intrigerende groene knopje in de lift komen. Als hij zich weer eens in de nesten werkt, drukt hij in paniek de verboden knop in. De lift vliegt het pand uit, op weg naar een onbekende bestemming. In de lift bevinden zich ook Jozias Tump, zanglerares Juffrouw Klaterhoen en het meisje Laura. 

Eenmaal boven New York lukt het Abeltje om de lift aan de grond te zetten. Als Abeltje op zoek gaat naar werk wordt hij door mrs. Cockle-Smith aangezien voor haar zoontje Johnny. Met behulp van Jozias Tump weet Abeltje aan haar te ontsnappen. Abeltje besluit Johnny te gaan zoeken en zet met de lift koers naar het Zuid-Amerikaanse land Perugona. Tot zijn niet geringe verbazing wordt Tump president gemaakt. Abeltje weet de vermiste Johnny te bevrijden. Tump valt vervolgens in ongenade en ze vluchten met de lift. Inmiddels zijn ook de moeders van Abeltje en Johnny op jacht naar hun zonen. Wanneer het hele reisgezelschap ten slotte met lift en al in een vulkaan terechtkomt, lijkt het einde nabij.

De film kreeg een Gouden Kalf in de categorie Beste Film.

De film Abeltje is te zien via o.a Netflix en Pathé Thuis.


Minoes
Journalist Tibbe maakt kennis met het raadselachtige vrouwtje Minoes. Minoes praat met katten. In ruil voor onderdak levert ze Tibbe nieuws via haar kattenpersdienst. Eindelijk heeft Tibbe succes als journalist, totdat hij meneer Ellemeet, de directeur van de deodorantfabriek, ontmaskert wordt als zwendelaar. Niemand gelooft hem en Tibbe wordt ontslagen. Maar Minoes laat het er niet bij zitten.

De film won een Gouden Kalf voor beste film.

Minoes is te bekijken via o.a Zappbios, Netflix, Videoland en Pathé Thuis.


Pluk van de Petteflet
Pluk is een jongetje van ongeveer 6 jaar oud en hij is op zoek naar een huisje. Dollie de Duif wijst hem het torenkamertje bovenop de Petteflet. Daar mag Pluk vast wel wonen, het staat toch leeg. Pluk ontmoet allerlei bewoners van de Petteflet. Zoals ZaZa, de kakkerlak, de familie Stamper, en ook Aagje, het lieve, keurige dochtertje van mevrouw Helderder, wat nooit buiten mag spelen. Maar Pluk ziet dat de Parkarchitect van plan is om van de groene Torteltuin achter de Petteflet een betonnen tegelplein te maken. Maar dat wil hij helemaal niet. Er wonen veel dieren (met wie Pluk vrienden is), en Pluk kan er ook altijd lekker spelen met de Stampertjes. Daarom gaat Pluk samen met zijn vrienden de Torteltuin redden, want die moet toch echt blijven.

Deze film is o.a te bekijken via Netflix, Videoland en Pathé Thuis. 


Ja Zuster, Nee Zuster
In het Rusthuis van Zuster Klivia is het allesbehalve rustig. Integendeel zelfs. Buurman Boordevol ergert zich mateloos aan het lawaai van zijn buren. Zo erg, dat hij Zuster Klivia regelmatig, maar tevergeefs, voor de rechter sleept. Als inbreker Gerrit ook zijn intrek neemt in het rusthuis, denkt Boordevol na een inbraak in zijn huis, dat hij nu echt een zaak heeft. Het ziet er niet goed uit voor Rusthuis Klivia. Totdat de ingenieur met een van zijn geniale uitvindingen de redder in nood blijkt te zijn. Maar voor hoelang?

Deze film is o.a. te zien via Zappbios, Videoland en Pathé Thuis.
Wiplala
De film gaat over een 10 cm groot mannetje uit een land waar iedereen kan toveren, al noemen ze het daar tinkelen. Wiplala kan niet zo goed tinkelen. Daarom besluit hij het land te verlaten. Kruipend door een hele lange gang belandt hij in de keukenkast van de familie Blom. Meneer Blom heeft weinig tijd en aandacht voor zijn twee kinderen, de verlegen Johannes en de zelfstandige Nella Della. Als Johannes per toeval Wiplala achter een pot pindakaas vindt, is hij blij iets voor zichzelf te hebben, maar het lukt hem niet lang zijn vondst voor de anderen verborgen te houden. Nella Della vindt het kleine mannetje wel interessant en spannend, maar meneer Blom gelooft helemaal niet in tinkelende kleine mannetjes. Totdat Wiplala per ongeluk de hele familie klein tinkelt. Als hij niet in staat blijkt te zijn ze weer groot te maken, begint een spannend avontuur van hele kleine mensen in een hele grote wereld.

Wiplala is te bekijken via o.a Netflix, Videoland en Pathé Thuis.

;