Nieuws

Online filmleraar van het jaar

Film- en beeldeducatie maken onderwijs op afstand in coronatijd mogelijk. Het is bewonderenswaardig hoeveel creatieve lessen er in deze tijd worden ontwikkeld en gegeven. Tijd om jouw favoriete filmleraar in het zonnetje te zetten dus! Ken jij een enthousiaste filmdocent? Nomineer hem of haar voor 19 juni!

Zoektocht naar de beste Online Filmleraar van het Jaar
Het gebruik van film- en bewegende beelden is nog nooit zo relevant en urgent geweest als nu. Het is bewonderenswaardig te noemen hoeveel creatieve en vernieuwende lessen er worden gegeven. Deze omschakeling vraagt veel van leraren. Het Netwerk Filmeducatie organiseert daarrom de landelijke verkiezing Online Filmleraar van het Jaar. Stem je mee? Je hebt nog tot en met 19 juni om jouw favoriete filmleraar te nomineren! Iedereen mag meedoen: collega’s, vrienden, buren, ouders, schooldirecties of filmprofessionals. Klik hier om jouw favoriete filmleraar te nomineren!

Wat krijgt de Online Filmleraar?
De winnende leraar is gedurende één schooljaar het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, is premium spreker op evenementen van het Netwerk Filmeductatie en mag een jaar lang gratis naar de film. De leraar mag met zijn/haar klas naar een filmtheater of filmfestival naar keuze en neemt plaats in de jury van de volgende verkiezing.

Wat doet een Online Filmleraar?
Een online filmleraar is iemand die zijn lessen via film aantrekkelijk maakt voor thuiszittende leerlingen, iemand die met zijn lessen leerlingen activeert, die film als middel inzet om ook creativiteit in zijn lesinhoud te brengen en die in staat is om het filmpje aan te laten sluiten op een vervolgopdracht. De online filmleraar is de ambassadeur van het onderwijs van de toekomst en vind je terug in bijna alle leergebieden: van talen tot mens en maatschappij.

Wat is een Online Filmleraar?
De leraar natuurkunde die het begrip remafstand uitlegt door letterlijk een ritje met zijn auto te maken en dit te filmen. Een docent aardrijkskunde die gentrification uitlegt met een vlog. Economieleraren die het begrip geld verklaren met zelfgemaakte filmscènes. Een biologiedocent die leerstof uitlegt door middel van een stopmotion-filmpje. Een docent Nederlands die archiefbeelden in zijn zelfgefilmde les monteert om literatuurlessen te verrijken. Een meester die leerlingen uitdaagt door middel van een online bewegings-challenge.

Kortom: het Netwerk Filmeducatie zoekt dit jaar docenten die actief film en bewegende beelden inzetten om de lesinhoud te verrijken en didactisch te versterken, zodat lessen meer betekenis krijgen. Op deze manier wordt de leerstof nog aantrekkelijker voor leerlingen.

Jury
De vakjury bestaat dit jaar uit de Filmleraar van 2019 Malu Sanders, Martijn Bleekendaal (filmmaker), Kevin Toma (journalist voor o.a. de Volkskrant), Marilyn Bartling (won in 2019 de prijs voor het beste profielwerkstuk), en Sultan Göksen (docenten opleider HvA). Deze vakkundige jury zal uit de aanmeldingen drie genomineerden kiezen. Na de zomer volgt, hopelijk op een live event, de bekendmaking van de winnaar.

 

;