Winkelmandje
11
Kies datum en tijd
Home

Baas over je eigen grenzen

Out now: Boundary Boss van beeldend kunstenaar Melanie Bonajo & Friends. Misschien heb je Melanies video-installatie TouchMETell gespot in het MediaLab afgelopen Cinekid? Check haar aanstekelijke clip!

Het gloednieuwe nummer Boundary Boss van Melanie Bonajo gaat over het baas zijn over je eigen grenzen, zodat jij weet hoe je behandeld wilt worden en hoe jij met anderen omgaat. "Essentieel voor het ontwikkelen van een gezond solide zelfbeeld en een gevoel van eigenwaarde", vertelt de kunstenaar.

Dit is volgens haar hard nodig omdat we leven in een grenzencrisis. Talloze voorbeelden wijzen op grensoverschrijdend gedrag naar andere volkeren, species en genders. Dat uitte zich vorig decennium onder andere in de #MeToo-beweging. "Een toxische cultuur met geforceerde genderrollen staat in de weg om uit te zoeken wie wij zijn als individu", vertelt Melanie. Boundary Boss claimt eigenaarschap over haar lichaam, haar normen en waarden, haar grenzen en laat volgens de kunstenaar zien dat wij wel degelijk iets te zeggen hebben over waar we ons mee verbinden in het leven en wat we ‘blokkeren’. "Ons lichaam en ons gevoel zijn vormen van intelligentie die ons door deze verkenningstocht kunnen leiden", vertelt ze.  

Boundary Boss is haar persoonlijke verhaal dat tegelijkertijd veel groter is dan zijzelf. Het is een gemeenschappelijk project dat tot stand is gekomen met de spirit van een groep. Melanies eigen lichaam en dat van haar haar team dienen als subject en als object: ze zijn zelf onderzoeker én datgene wat onderzocht wordt. Met de kracht van positieve affirmaties als I am a Boundary Boss en de kleurrijke pop-up fantasiewereld uit de clip laat de videoclip op een aanstekelijke manier de zelfredzaamheid van de mens en het bijbehorende toekomstbeeld zien. Boundary Boss straalt uit dat het werken aan grenzen toegankelijk, sexy en bij uitstek niet-kapitalistisch is. Gauw kijken hoor!

Ook net bekend: Melanie Bonajo gaat Nederland vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië in de zomer van 2021. Zij werkt nu aan die nieuwe film en toont deze straks niet in het Rietveldpaviljoen, maar in een kerk.

Videoclip van Melanie Bonajo & Friends met set en kostuums van Splitter Splatter. 

;