Home

MediaLab 2018

Het MediaLab is de grootste digitale speeltuin van de wereld! Hier vind je de mooiste interactieve kunstinstallaties, de nieuwste apps en games en exclusieve mediaworkshops.

Het MediaLab is van 20 t/m 26 oktober iedere dag geopend van 10.30 tot 17.00 uur. Als je voor 12.00 uur het MediaLab binnen gaat, kun je een Vroege Vogel kaartje kopen met korting! Deze korting geldt alleen op het MediaLab, niet voor voorstellingen, workshops of masterclasses.

De kaartverkoop voor het MediaLab stopt online zodra het MediaLab open gaat die dag. Je kunt nog wel kaartjes voor het MediaLab voor die dag aan de kassa kopen, of online kaartjes voor een opkomende dag.

Hieronder vind je een overzicht van alle installaties, games & apps en workshops die je in het MediaLab zult vinden én meer informatie per onderdeel. 

MediaLab tickets
Yes, die wil ik wel kopen!
MediaLab plattegrond

Installaties

BODY

Welke afbeeldingen kun jij vinden met jouw lichaam? En wat ziet het internet als jij zelf beweegt? Met deze interactieve installatie wordt jouw lichaam een zoekinstrument om een van de honderdduizenden afbeeldingen te vinden op het internet.  

Constellation

Deze interactieve installatie is een browsing game, gebaseerd op de woorden die jij de installatie toewerpt. Typ woorden en met weinig samenhang worden er verschillende omgevingen, dieren, objecten en figuren weergegeven op het 360 graden-scherm. Dit spel zit vol verassingen, dus begin met typen en kijk wat er gebeurt! 

Edge of Chaos

In de interactieve installatie Edge of Chaos kun je een boom laten bloeien. Door jouw energie, bewegingen en geluiden kun je de digitale boom laten bewegen en tot leven laten komen. 

FlARmingos

Met deze app plaats je jezelf tussen levensechte augmented reality flamingos. Tik op het scherm en je omgeving wordt gevuld met talloze charismatische, waanzinnig blitse beesten. Doe de flamingo-dans of maak en deel een foto! 

Flotsam Fluke

Zet de VR-bril op en transporteer jezelf naar een internet-vuilnisbelt. Navigeer door de negen zones, pak objecten op, voeg ze samen en maak een bouwwerk of totempaal. Ga op zoek naar de vele verborgen grapjes en vergaap je aan deze prachtige, absurdistische wereld. 

Kaleidoscope!

Stap onze Kaleidoscope! binnen en ontdek een wereld vol nieuwe en spannende digitale beelden. Laat je betoveren door de kleurrijke, psychedelische glitches en abstracte patronen van drie wereldberoemde kunstenaars. 

My First Vlog

My First Vlog is een toonbeeld van wat we deze tijd doen, we vloggen er op los! Maar een vlog beginnen is best moeilijk, en best een beetje spannend. Laten we eens kijken hoe deze beginnelingen het ervan af brengen. Begrijp jij waarom ze het best eng vinden om zichzelf ineens zo aan de hele wereld te presenteren? 

Sokpop

Sokpop presenteert verschillende games, met elk een unieke wereld, mooie pastelkleuren en een speelse zoektocht. Vind je weg terug nadat je uit een ufo bent gevallen en omringd wordt door hongerige dino’s, bouw hutten in het bos, ga een tovenaarsduel aan, maak je eigen spinnenweb of duik een scifi-game in! 

Sonic Jungle

Sonic Jungle is een enorme installatie waarbij je terechtkomt in een landschap van de toekomst, bestaande uit talloze siliconen lianen en stukken fruit, die samen geluiden maken als je er doorheen loopt. Luister naar het fluiten, zoemen of kwaken van fantastische junglewezens terwijl je beweegt en maak zo je eigen geluidenlandschap.   

The Timid Wilderness

The Timid Wilderness laat de verlegen kant van de natuur zien. Afhankelijk van de geluiden die jij creëert, kunnen de schuchtere bloemen zich terugtrekken of juist gaan bloeien. Welke geluiden maak jij om de lichtgevende bloemen te helpen hun prachtige kleuren te laten zien? Of helpt het juist om stil te zijn? 

Universal Tongue

Twerken, poppen, de Moonwalk en de Macarena – allemaal dansstijlen die te zien zijn in miljoenen video’s op YouTube. In deze video-installatie ontdek je talloze dansen uit allerlei tijdperken en culturen. Stuiter op de muziek, kopieer de vertoonde dans of maak je eigen moves! 

WigWag

WigWag is een digitale dierentuin vol kleur en geluid. Met een muisklik gooi je dieren en gekke objecten de ruimte in als vrolijke stoet van kleur en vreemde toonladders. Maar wat is hier eigenlijk aan de hand?

Black Room

Black Room is een internetspel over in slaap vallen achter je computer en in een ander universum terecht komen. In verschillende staten van bewustzijn beweeg je je door een pixelachtig fantasierijk, vol met vrouwelijke helden uit de videospellen van vroeger. Je klikt door de internetruimtes vol minispellen, vuurballen, fantasievogels, kerkers en mysterieuze kamers, waaronder de zwarte kamer uit de titel.  

Circles

Dit abstracte puzzelspel laat je hersens kraken. Je ontdekt logische oplossingen tussen de strakke lijnen van een puzzel en vindt je weg van een klein cirkeltje naar een grotere. Door simpelweg de cursor te bewegen zie je de regels die elke cirkel volgt en aan de hand van de bewegingen die je maakt groeien, krimpen of bewegen ze.  

Cuphead

Geïnspireerd door de tekenfilms van de jaren dertig van de vorige eeuw (je weet wel, die oude Disney-films), speel je als Cuphead of Mugman terwijl je vreemde werelden doorkruist, nieuwe wapens koopt, super moves leert en verborgen geheimen ontdekt, terwijl je je schuld probeert terug te betalen aan de duivel. 

Pie in the Sky

In dit klikspel kun je schilderen en verzamelen en je eigen abstracte, neongekleurde 3D-omgeving creëren door je muisknoppen te gebruiken. Lachende figuurtjes zweven voorbij, gekke geluidseffecten klinken en voorwerpen zoals hartjes, sterren, fruit en strandballen zorgen voor een suikerzoete ervaring. Een kleurrijk, surrealistisch spektakel zweeft op je scherm voorbij. Welke wereld ga jij creëren?  

Plants

Leer meer over de wonderen van de natuur terwijl je dwarrelt door de seizoenen, bosbranden stopt, met kleine beestjes door weilanden, bossen en woestijnen dwaalt, de levensloop van planten en schimmels ontdekt, zaadjes plant en water geeft en in de aarde en in hollen van dieren graaft. Zo leer je van heel dichtbij van alles over hoe de natuur werkt. 

That Blooming Feeling

In deze kleurrijke game transformeer je tot een lieve waterdruppel en het is aan jou om in de warme oase van de woestijn alle planten om je heen te laten leven. Zing om de konijnen te verjagen, rol lekker in het rond of ontplof en red alle planten om je heen, waarna je zelf steeds weer uit een plas water zal herrijzen. 

The First Tree

In dit ontroerende verkenningsspel ben je een vos en ga je op zoek naar de eerste boom. Twee verhalen lopen parallel naast elkaar: een vos die haar verdwenen familie probeert te vinden en een zoon die contact zoekt met zijn vader in Alaska. Beweeg door het prachtige landschap en door maanverlichte heidevelden terwijl stukjes van verhalen en herinneringen worden onthuld. 

The Gardens Between

Stap in dit avonturenpuzzelspel waarin je de tijd kunt manipuleren om twee beste vrienden te begeleiden door een wereld van mysterieuze tuineilanden. Terwijl de tijd stroomt, verschijnen old school-apparaten zoals een cassetterecorder. Los puzzels op om de top van elk eiland te bereiken, ontdek aanwijzingen, herleef herinneringen en verlicht delen van een bitterzoet verhaal. 

The Infinite Arcade

Wat wil je zijn? Een ninja, of misschien liever een stuiterbal? Ontwerp je eigen karakter en versla kwaadaardige slakken en elektromagnetische katten, of verzamel gouden munten en glitterschedels. Voeg een avontuur, flipperkast of doolhof toe, of bouw met lava, discostenen, dwalende sterren en kristallen geisers. Kortom: ontwerp je eigen spel! 

The Monsters

In dit spel kun je je eigen monsters maken. Geef de monsters piepkleine armen of veel hoorns, gekke staarten of een glittervacht. Of laat ze praten. Creëer een vrolijk of sip, nerveus of slecht, lief of gek monster en geef ze radioactieve snacks te eten. Laat ze zingen of dansen of een selfie nemen. Maak de monsters van je dromen! 

360 Jungle

Weleens op een 360 graden-filmset geweest, waar films gemaakt worden waarbij je helemaal rondom kunt kijken? Tijdens deze workshop knutsel je eerst je eigen dierenmasker, waarna je in groepjes van vier zo'n filmset betreedt waar je, als dier, een spannende opdracht met elkaar moet uitvoeren. Het resultaat van het filmpje kunnen je meteen terugkijken. 

Animatieplaats

Op de Animatieplaats leer je de basistechnieken van stop-motionanimatie door samen met andere kinderen en professionals een echte stop-motion-animatiefilm te maken. De met de hand gemaakte scènes worden gefilmd met een camera boven een grote groene werkruimte en live weergegeven op een scherm, om daarna thuis bekeken te kunnen worden. 

Codekunst Show

Tijdens de Code Kunst Show duik je dieper in de wereld van digitale kunst. Het is een interactieve en grappige spelshow waarbij je zult merken dat audiovisuele kunst vooral een ervaring voor je ogen en oren is. De Code Kunst Show is onderdeel van De Creatieve Code, een lesprogramma dat jongeren leert programmeren aan de hand van digitale kunst.  

GIF it to me

Krijg jij ook geen genoeg van gifjes kijken van dieren die grappige dingen doen? Wij ook niet! Tijdens de workshop maak je zelf een vier seconden durende GIF-animatie waarin je een boodschap uitbeeldt rondom het Cinekid-thema Mediajungle. Dit doe je door het combineren van grafische elementen, achtergrondanimaties en acteerwerk voor een green screen. 

How to Vlog

Kijk je veel naar vloggers en heb je altijd al zelf een vlog willen maken? Met deze workshop leer je hoe je een originele vlog kunt maken. Kies uit een van de thema´s en maak je eigen verhaal voor een green screen, zodat je zelf de locatie kunt bedenken. De leukste attributen maken het helemaal compleet. Licht, camera, actie; jouw vlog gaat beginnen! 

Mutant me VR

Heb jij jezelf altijd al willen zien in een virtual reality-omgeving? Tijdens deze workshop stap je in een virtuele omgeving en maak je een 3D-avatar van een gescande versie van jezelf. Met controllers kun je de scan vervormen en muteren om jezelf vervolgens als avatar tussen alle andere gemaakte 3D-avatars van het MediaLab te zien!

Netwerken

Welke weg legt een mailtje af? Moet het internet ook weleens opgeruimd worden? Wat gebeurt er als er een kink in een van die netwerkkabels op de bodem van de oceaan komt? Via leuke opdrachten bedenk je in deze workshop oplossingen voor netwerkproblemen en kom je erachter hoe netwerken precies werken. 

Robigami

Interactieve kunst ziet er vaak geweldig uit, maar hoe werkt zo’n installatie precies? In deze workshop leer je over de achterliggende techniek van twee installaties van het MediaLab en knutsel je een eigen origamibloem of -dier die je met een Arduino (een minicomputer die je kunt programmeren) tot leven brengt.  

Sonic City

Tijdens deze workshop maak je, geïnspireerd door het kunstwerk Sonic Jungle, een eigen soundscape bij beelden van de film De Wilde Stad en wordt je uitgedaagd om een soundtrack te ontwerpen en live op te nemen. Deze workshop start ieder heel uur en duurt 40 minuten. Omdat geluidsopnames worden gemaakt, gaat de deur van de workshopruimte dicht.  

Tijdcapsule

Maak je eigen videoboodschap voor Cinekid-bezoekers in 2050! Wat heb je in het MediaLab allemaal gezien en gedaan? Hoe ziet jouw digitale leven eruit? Wat doe je allemaal online? En heb je ideeën over hoe het anders kan? Allemaal vragen waarover je kunt vertellen in jouw eigen boodschap voor de toekomst. Alle boodschappen worden na afloop veilig opgeslagen in de Cinekid-kluis.