Winkelmandje
11
Kies datum en tijd
MediaLab

MediaLab 2023

Ga op avontuur in een wereld vol workshops, games, apps, VR en andere digitale werken in het MediaLab van Cinekid Festival!

Het MediaLab van Cinekid Festival in hoofdlocatie Pathé Amsterdam Noord is van 21 t/m 27 oktober elke dag geopend van 10:00 tot 18:00 uur. Nieuw dit jaar is het MiniLab, een apart onderdeel voor de allerkleinsten van 4 t/m 7 jaar. Nieuwsgierig naar hoe het hele MediaLab eruitziet tijdens het festival? Hieronder een overzicht van alle installaties, games en workshops uit het MediaLab van 2023!

Thema 2023: Is dit echt?

Is dit echt?

Faceswap, deepfakes en AI Chatbots: technologie heeft magische eigenschappen aangenomen. En met de komst van breed toegankelijke kunstmatige intelligentie is dat meer dan ooit duidelijk geworden.   

Dit jaar neemt Cinekid MediaLab je mee in dit speelveld tussen echt en nep; tussen fysiek en digitaal en tussen droom en realiteit. Want als de technologie magische kwaliteiten aanneemt, hoe weet je dan nog wat echt is? En doet het er eigenlijk toe?  

Duik het MediaLab in en ontdek de magie van technologie. Creëer magische wezens met een gehackte kopieermachine, maak kennis met imaginary friends en probeer met jouw tekening te winnen van de computer!   

Bekijk de plattegrond hier

Klik hier om de afbeelding groter te bekijken of klik op het plaatje.MediaLab plattegrond

Over het MediaLab

Het Cinekid MediaLab wil kinderen laten ervaren wat de creatieve kanten van media zijn en ze hiermee zelf aan de slag laten gaan. Door te spelen, ontdekken en verwonderen leren kinderen de effecten van nieuwe media. Onze huidige (belevings)wereld wordt voor een groot deel bepaald door digitale technologieën, die zich razendsnel ontwikkelen. Het MediaLab is een verzameling van diverse digitale (kunst)werken en gaat verder dan alleen kijken. Kinderen krijgen hier vrij spel om écht kennis te maken met deze digitale wereld. Zelf ontdekken, spelen en maken enthousiasmeert en inspireert kinderen; op deze wijze ontstaan er nieuwe verhalen en verbindingen.

Het MediaLab in Amsterdam Noord is geopend voor scholen van 16 t/m 20 oktober 2023.
Tijdens het festival van 21 t/m 27 oktober is het MediaLab toegankelijk voor iedereen - koop hier je kaartje.
Het MediaLab is ook op allerlei locaties in het land te bezoeken tijdens de herfstvakantie - bekijk het programma in het land.

Cinekid biedt kinderen de mogelijkheid om met het MediaLab in verbinding te blijven vanuit huis of in de klas. Ook is het mogelijk om buiten het festival om, in fysieke vorm het MediaLab te ontdekken. De workshops en installaties die voor het Cinekid Festival ontwikkeld worden, biedt Cinekid door het jaar heen ook op andere locaties aan. Bekijk de mogelijkheden tot samenwerking.

 

Ik wil naar het MediaLab!
Koop je kaartje

Programma

The Imaginary Friend

#spannend #vliegen #angstenoverwinnen

In deze innovatieve VR-game raak je bevriend met Daniel, een achtjarige die worstelt met verlies en met de grens tussen werkelijkheid en fantasie. Als zijn denkbeeldige maatje deel je zijn vreugde en angsten en help je hem zijn demonen bestrijden. Daniel ziet je en praat met je, zodat je een echte band krijgt.

Leeftijd: 8+
Maker: Steye Hallema
♥ Selectie Game & App Award
-
Evenementenfoyer, 2e verdieping

 

Mijn fantasievriend

#workshop #digitaalvriendje #knutselen

Als jij een fantasievriend of -vriendin zou hebben, die alleen jij kunt zien, hoe zou ‘ie er dan uitzien? Welke superkrachten zou je maatje hebben en wat zouden jullie samen doen? Bij deze workshop teken je je eigen ideale metgezel. En met Augmented Reality verschijnt hij of zij op Cinekid en kun je er direct mee op de foto.

Leeftijd: alle leeftijden
Maker: Visueel Verteld
-
Evenementenfoyer, 2e verdieping

 

Fake News Quiz

#quiz #fakenews #AI

Iedereen komt dagelijks in aanraking met nepnieuws of misinformatie. Het blijkt heel moeilijk om het te herkennen. De jonge generatie vindt dat hun ouders ‘alles geloven wat op Facebook staat’. Maar is het niet diezelfde generatie die alles op TikTok gelooft? Deze installatie test jouw intuïtie:  kun jij echt nieuws onderscheiden van door AI-gegenereerde nepnieuws?

Leeftijd: 8+
Maker: Dries Depoorter
-
Evenementenfoyer, 2e verdieping

CNN: Cinekid Nep Nieuws 

#workshop #fakenews #acteren

Heb jij wel eens een deepfake gezien? Daarmee plak je bijvoorbeeld het gezicht van een beroemdheid op een acteur. Het lijkt net echt en je kunt er mensen goed mee bedriegen. Je kunt bijvoorbeeld de minister-president online laten zeggen dat iedereen gratis ijs krijgt! Maak je eigen deepfake journaal en bedenk wie jij voor de gek gaat houden.

Leeftijd: 8+
Maker: Visueel Verteld
-
Evenementenfoyer, 2e verdieping

Verwonderwezens

#AI #fantasiewezens #relaxen

Een glanzend oogje knippert naar je, een knaagdiertje kijkt je aan, een larve kruipt over een buitenaardse bloem; is dit echt? Kunstenaar Markos R. Kay laat in Verwonderwezens zien hoe natuur en technologie verbonden zijn en vraagt zich af of de verschillen wel zo groot zijn. Deze vier korte, meditatieve video’s vormen een rustpunt op het MediaLab.

Leeftijd: alle
Maker: Markos R. Kay
-
Foyer 2, 3e verdieping

Mijn vensterfilm

#workshop #knutselen #bewegen

Wist je dat je ook zonder scherm een bewegend filmpje kunt maken? In deze workshop maak je een kinegram. Bedenk een beweging met zes poses, knutsel een kader en creëer zo een miniverhaaltje. Door optische illusie lijkt het alsof jouw schaduw beweegt! Leuk weetje: op je paspoort zit ook een kinegram voor de echtheidscontrole.

Leeftijd: 6+
Maker: Visueel Verteld
-
Evenementenfoyer, 2e verdieping

Mixoloog

#samenspelen #bewegen #fantasiewerelden

Mixoloog is een interactieve tafel waarmee je verschillende werelden kunt verkennen en met elkaar kunt mixen. Dat doe je door drie echte objecten te verplaatsen en te combineren. In elke wereld houd je je bezig met de grens tussen werkelijkheid en verbeelding. Kun jij alle geheimen vinden die overal zijn verstopt?

Leeftijd: 6+
Maker: Studio Apvis
Winnaar Cinekid x Amarte MediaLab Open Call 2023
-
Evenementenfoyer, 2e verdieping

Deviation Game

#tekenen #AI #samenspelen

AI kan al veel dingen net zo goed als mensen, zoals schrijven of kunst maken. Kunstenaars maken zich zorgen - worden ze overbodig? Deze game laat zien dat mensen altijd manieren vinden om dingen te doen die de technologie te slim af zijn. Je speelt in een team tegen AI en moet zorgen dat jouw menselijke teamleden een woord raden zonder dat AI doorheeft wat je tekent.  

Leeftijd: 8+
Makers: Tomo Kihara & Playfool
-
Evenementenfoyer, 2e verdieping

Have You Herd?

#3Dscannen #avatar #kudde

Laat jezelf scannen op een ronddraaiende 3d-scanner. Je digitale ik verschijnt vervolgens op het scherm in een kudde met andere avatars. Dan mag jij deze menigte gaan mennen. Doe je armen omhoog, spring en beweeg en het landschap op het scherm zal veranderen, waardoor de kudde doet wat jij wilt... Kun jij de menigte beïnvloeden en de goede kant op sturen? Een spannende installatie waarbij de grens tussen je echte en virtuele ik vervaagt. 

Leeftijd: 6+
Makers: Nou&Herkauw
-
Evenementenfoyer, 2e verdieping

Holobiont

#geheimeopdracht #bewegen #samenééngeheel

Een holobiont is als een team van verschillende levensvormen die samenwerken. Zoals een boom met insecten, bacteriën en schimmels die erop of -in leven. Ze werken allemaal samen en helpen elkaar. Dat is precies wat er gebeurt met alle kinderen van Cinekid die willen meedoen; samen worden zij het kunstwerk en hoe meer kinderen hoe beter het wordt!

Leeftijd: alle
Makers: Aukje Dekker & Arthur van Beek (Sexyland)
-
Evenementenfoyer, 2e verdieping

Voiceracers

#racespel #schreeuwen #samenspelen

Zo’n racegame heb je nog nooit gespeeld. Je gebruikt je stem om te sturen. Door lage tonen te maken ga je naar links, en door hoge tonen naar rechts. Je moet obstakels ontwijken, door turbo-ringen vliegen én ervoor zorgen dat je niet buiten adem raakt. Zing, schreeuw of neurie jezelf naar de finishlijn!

Leeftijd: alle
Maker: Monobanda
♥ Selectie Game & App Award
-
Filmzaal 11, 3e verdieping

Criaturas A.I.sticas x Dream Machine

#fantasiedieren #knutselen #AI

In deze installatie met interactieve tools ontwerp je je eigen, unieke, kleurrijke figuren. Je haalt inspiratie uit de natuur en werkt samen met de AI van deze bijzondere kopieermachine. Een even leuke als fascinerende manier om je creativiteit te stimuleren. En je maakt kennis met de nieuwste technologie.

Leeftijd: 6+
Makers: Lucile Prem, Corina Vettore & Jan Zuiderveld
Samenwerking met de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten KABK
-
Evenementenfoyer, 2e verdieping

KlooN

#metdehelefamilie #selfie #klonen

In deze interactieve installatie maak je de ultieme selfie, met afbeeldingen van jezelf en je vrienden. Staand voor een groot videoscherm kun je jezelf en je vrienden eindeloos vermenigvuldigen en daar een mooie compositie, een freaky kunstwerk of een gigantische groepsfoto van maken. Tegelijk kun je je van alles afvragen. Is dit nog wel echt? En klonen, moet je dat willen?

Leeftijd: alle 
Makers: Nou&Herkauw
-
Foyer 1, 1e verdieping

Potion Party

#magie #toverketel #VR

Welkom bij de Potion Party! Heb je altijd al eens willen toveren? Dan ben je hier aan het juiste adres, want in deze interactieve VR-installatie ben jij de tovenaar. Nu heb je de kans om de meest magische drankjes te brouwen en de wereld om je heen te veranderen.

Leeftijd: 8+
Makers: Studenten Mediacollege XR-lab & Ruimtelijke vormgeving
_
Evenementenfoyer, 2e verdieping

Eggscape

#XR #samenspelen #ei

In het universum van Eggscape probeer je bange eieren te loodsen door een speeltuin van boksringen, een karatestrook en allerlei maffe situaties. Wie als eerste ontsnapt, wint. Via de XR-headset speel je het digitale spel óp de echte wereld, in dit geval de Cinekid letters!

Leeftijd: 8+
Makers: 3dar
-
Foyer 2, 3e verdieping

BADABEAM - SALABEAM

#samenspelen #gameopdemuur #salamanders

In Badabeam Salabeam speel je een digitaal spel op de echte wereld. Laat je digitale salamander lopen over de muren van de bioscoop en z'n staart zal steeds langer worden. Zorg dat je staart niet wordt afgehakt door de andere spelers en verken de hele digitale speeltuin met elkaar. 

Leeftijd: alle
Makers: Katpatat
-
Foyer 2, 3e verdieping

Radio Cinekid

#workshop #audiovlog #verteljouwverhaal

Is er een plek waarvan je hoopt dat deze er over vijftig jaar nog is? Of één die je dolgraag aan iemand wil laten zien? Deze workshop daagt je uit jouw favoriete plek vast te leggen in een audio-opname. Ook al verdwijnt die prachtplaats ooit, in jouw audioverhaal blijft ie voor altijd bestaan.

Leeftijd: 8+
In samenwerking met Stratenmakers Audiocollectief en Landschap Erfgoed Utrecht.
-
Foyer 2, 3e verdieping

Sci-Fi Stop-Motion Studio

#workshop #stopmotion #robots

Katten in de ruimte, jij in een raket? Kan dit echt? Ja hoor, want in jouw eigen film kan alles! In deze workshop leer je je eigen stopmotion-film maken - het mag zo gek als je kunt bedenken. Dit jaar ontwerpt illustrator Soyeon Lee de tekeningen van de workshop. 

Leeftijd: 6+
Makers: Cinekid & Soyeon Lee
-
Evenementenfoyer, 2e verdieping

                    > > > Kom je ook? Koop hier je tickets


MiniLab

Voor de allerkleinsten (4 t/m 7 jaar), maar eigenlijk leuk voor alle leeftijden. Op de derde verdieping vind je het MiniLab. Kom kleurplaten maken met AI, stuur een videokaart aan je oma of leer spelenderwijs coderen.

Vignettes: draai & ontdek

#puzzelgame #magischeobjecten #relaxen

Je hoeft niet heel veel te kunnen voor dit vrolijk vormgegeven spel. Er zijn geen personages maar wel objecten. Die veranderen steeds als je ze ronddraait. Vervolgens bewegen ze door verschillende kleuren, stemmingen en omgevingen. Op een simpele manier verken je zo nieuwe werelden waarin je heerlijk kunt dromen en fantaseren. 

Leeftijd: alle
Maker: Skeleton Business
-
Minilab, 3e verdieping

Oh! De magische teken app

#vormen #bewegendetekening #fantasie

Met hele simpele vormen en je eigen fantasie kun je de meest geweldige dingen maken. Beweeg de vormen over het scherm, breng ze tot leven en laat ze je inspireren tot nieuwe vormen en verhalen. Met cirkels, driehoeken en vierkanten creëer je huizen, voertuigen, aliens of dieren. En als je de boel even omdraait zie je weer allerlei nieuwe voorwerpen. 

Leeftijd: alle
Makers: Louis Rigaud & Anouck Boisrobert
-
Minilab, 3e verdieping

 

Studio Kleurplaat 

#workshop #AI #prompts

Breng draken, elfjes, buitenaardse wezens of een broodrooster tot leven. Met AI heb je eindeloos veel mogelijkheden om je creatieve ideeën werkelijkheid te laten worden: het lijkt wel toverij. Jij bedenkt de hoofdrolspelers, AI maakt het ontwerp voor je kleurplaat. Leer hoe je de juiste opdrachten geeft zodat AI echt een bondgenoot wordt.

Leeftijd: alle
Maker: Visueel Verteld
-
Minilab, 3e verdieping

Kunst Leeft! 

#workshop #knutselen #digitaleansichtkaart

Stel: je oma, moeder of vriend krijgt een kaart in de brievenbus. Van jou. Een mooi knutselwerk, maar als ze de kunst op de kaart met een smartphone scannen, zien ze een videoboodschap van jou, op de kaart! In deze workshop leer je hoe je met Augmented Reality zo’n pratende kaart kunt maken.

Leeftijd: alle
Makers: Visueel Verteld
-
Minilab, 3e verdieping

Chomp: verkleedvideo

#selfie #doealsof #samenspelen

Kruip met deze app in allerlei gekke rollen. Van een serieuze pianist tot een spaghettislurpende hond of een levende koekoeksklok; alles kan. De app combineert speelse, grappige en met de hand getekende animaties met live video. Kinderen kunnen meedoen met hun eigen gezichten, bewegingen en zang, dus de creativiteit krijgt alle ruimte. Ook leuk voor volwassenen!

Leeftijd: alle
Makers: Christoph Niemann, Fox & Sheep
-
Minilab, 3e verdieping

Ik wacht

#interactiefverhaal #rodedraad #relaxen

Deze app is een verhaal gemaakt op basis op de Franse, grafische roman van Serge Bloch en Davide Cali. Je volgt de rode draad van de vertelling langs allerlei animaties en reageert op wat er gebeurt. De actie wordt onderbroken maar gaat na een aanraking weer verder. Het is een verhaal voor alle leeftijden, vol emoties. Met originele muziek, geluid en een bijzondere atmosfeer.

Leeftijd: alle
Makers: Davide Cali & Serge Bloch
-
Minilab, 3e verdieping

Osmo: Coderen kun je leren

#game #lerencoderen #metdefamilie

Met de Osmo Coding Kit maken kleuters voor het eerst kennis met programmeren. Dit interactieve spel leert kinderen de basis van coderen op een speelse manier. Gebruik de codeblokken in de fysieke wereld en zie wat voor avontuurlijke gevolgen dit heeft op de iPad.

Leeftijd: alle
Maker: Tangible Play Inc
-
Minilab, 3e verdieping

                    > > > Koop een ticket voor het MediaLab

 

Games

Run een eigen kattencafé, werk samen met kleine aliens of bestuur een raceauto met je eigen stem! De acht geselecteerde games die je hier en in de rest van het pand speelt, zijn geselecteerd in de Netwerk Mediawijsheid Game & App Award van Cinekid. De Awards worden uitgereikt op woensdagavond 25 oktober 2023.

Welke is jouw favoriet?

Cat Cafe Manager

#strategiespel #kattencafe #cute

Wat een heerlijke baan: baas zijn van het katten-café dat je hebt geërfd van je oma. In het slaperige stadje Caterwaul Way moet je de plek opknappen en vrienden worden met de buurt en de katten. Je moet ervoor zorgen dat iedereen zich thuis voelt in het café zodat je de geheimen van Caterwaul Way kun ontdekken. 

Leeftijd: 8+
Maker: Roost Games
♥ Selectie Game & App Award
-
Game & App tafel, 3e verdieping

Tinykin 

#strategiespel #astronaut #miniwezens

In Tinykin ben je een astronaut, genaamd Milo. Die keert terug op aarde en ontdekt dat hij daar piepklein is, dat iedereen verdwenen is en dat het nog steeds 1991 is. Jouw doel is zo veel mogelijk van die mysterieuze tinykins te vangen waarmee je ladders, bruggen en explosies kunt maken en terug kunt keren naar huis. 

Age: 8+
Maker: Splashteam
♥ Selectie Game & App Award
-
Game & App tafel, 3e verdieping

Voiceracers

#racespel #schreeuwen #samenspelen

Zo’n racegame heb je nog nooit gespeeld. Je gebruikt je stem om te sturen. Door lage tonen te maken ga je naar links, en door hoge tonen naar rechts. Je moet obstakels ontwijken, door turbo-ringen vliegen én ervoor zorgen dat je niet buiten adem raakt. Zing, schreeuw of neurie jezelf naar de finishlijn!

Leeftijd: 6+
Maker: Monobanda
♥ Selectie Game & App Award
-
Zaal 11, 3e verdieping

Eiland Expeditie 

#buitenspelen #samen #zonderscherm

Wat doe je als je aanspoelt op een onbewoond eiland? Zorgen dat je zo snel mogelijk alles verzamelt om te overleven natuurlijk: water, bananen, krabben en bladeren. In deze game strijd je tegen andere spelers, die hetzelfde willen. Vind wat je nodig hebt en breng het zo snel mogelijk naar de basis. Wie het meeste verzamelt, wint!

Leeftijd: 6+
Maker: Picoo
♥ Selectie Game & App Award
-
Dakterras, 2e verdieping

The Imaginary Friend

#spannend #vliegen #angstenoverwinnen

In deze innovatieve VR-game raak je bevriend met Daniel, een achtjarige die worstelt met verlies en met de grens tussen werkelijkheid en fantasie. Als zijn denkbeeldige maatje deel je zijn vreugde en angsten en help je hem zijn demonen bestrijden. Daniel ziet je en praat met je, zodat je een echte band krijgt.

Leeftijd: 10+
Maker: Steye Hallema
♥ Selectie Game & App Award
-
Evenementenfoyer, 2e verdieping

 

Billy Bumbum: A Cheeky Puzzler

#puzzelgame #vierkantebillen #scheetjes

Dit is een droomgame! Je bent de kont van een draak. En je bent een kubus. Je bent dus een drakenkontkubus en met je magische scheten ben jij degene die jouw familie kan redden. Je moet allerlei lastige puzzels oplossen terwijl springend, duwend en schetend door de verschillende kleurrijke levels heengaat. 

Leeftijd: 6+
Maker: Frambosa
♥ Selectie Game & App Award
-
Game & App tafel, 3e verdieping

Robo Maestro 

#maakmuziek #robotcomponist #AI

Je hoeft geen muzikant te zijn om muziek te maken. Met de AI-techniek van Robo Maestro ben je de meester over allerlei nieuwe muziek - je kunt het naar je eigen smaak vormen en kneden. Maak je eigen liedjes, laat je inspireren en deel je creaties met anderen. En doe het allemaal met plezier!

Leeftijd: 6+
Maker: Joost van Dongen
♥ Selectie Game & App Award
-
Game & App tafel, 3e verdieping

HackShield in de klas

#puzzelspel #cyberveiligheid #leerzaam

In deze game kom jij in aanraking met de gevaren van internet. Wat is een cyber crime en hoe kun je ertegen wapenen? Denk aan phishing mails, Whatsapp scams en wachtwoorden die gestolen worden. Terwijl je speelt leer jij hoe je je veilig kan bewegen door de digitale wereld. 

Leeftijd: 8+
Makers: HackShield Future Cyber Heroes B.V.
♥ Selectie Game & App Award
-
Game & App tafel, 3e verdieping

Shady Part of Me

#spannend #puzzelgame #schaduwwereld

In deze game ga je op een droomachtige reis, als een klein meisje en haar schaduw. Je gaat door surrealistische landschappen en overwint emotionele obstakels. Het meisje en haar schaduw moeten samenwerken en leren om verder te komen in dit poëtische en ontroerende verhaal vol verrassende wendingen. Met de stem van Hannah Murray van Game of Thrones.

Leeftijd: 8+
Maker: Douze Dixièmes
-
Evenementenfoyer, 2e verdieping

Strange Horticulture

#spannend #puzzelgame #magischeplanten

Als baas van een kleine plantenwinkel heb je van alles te doen: je identificeert nieuwe planten, aait de kat of praat met een heks. Jouw krachtige planten kun je gebruiken om het verhaal te beïnvloeden. En om de duistere mysteries van Undermere te ontrafelen. 

Leeftijd: 8+
Maker: Bad Viking
-
Evenementenfoyer, 2e verdieping

Lost in Play

#gamen #fantasiewereld #sprookjeswezens

In deze game reis je als een broer en zus op weg terug naar huis. Een fantastisch avontuur met slimme puzzels en kleurrijke personage. Ergens op de grens tussen werkelijkheid en fantasie dwalen broer en zus door een betoverd bos met gehoornde beesten, beginnen ze een opstand in een goblindorp en helpen ze kikkers een zwaard uit een steen te halen.

Leeftijd: 6+
Maker: Happy Juice Games
-
Evenementenfoyer, 2e verdieping


Het Cinekid MediaLab werd mede mogelijk gemaakt door:

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Amsterdams Fonds voor de Kunst

Fonds 21

VSB Fonds

Mondriaan Fonds

Prins Bernhard Cultuurfonds

Amarte Fonds

Fonds voor Cultuurparticipatie

Stichting Go Fonds

Janivo Stichting

Netwerk Mediawijsheid