Winkelmandje
11
Kies datum en tijd
Festival

MediaLab 2022

Ga op avontuur in een wereld vol workshops, games, apps, VR en andere digitale werken in het MediaLab van Cinekid Festival!

Het MediaLab van Cinekid Festival in hoofdlocatie Pathé Amsterdam Noord is van 15 t/m 21 oktober elke dag geopend van 10:00 tot 18:00 uur. Na 16:00 uur is je kaartje de helft van de prijs! Kaartjes koop je hier. Nieuwsgierig naar hoe het MediaLab eruitziet tijdens het festival? Hieronder vind je een overzicht van alle installaties, games, apps en workshops uit het MediaLab van 2022! 

Thema MediaLab 2022: Wij zijn generatie S!

Wij zijn Generatie S!

Dit jaar staat het MediaLab in het teken van onze relatie met de wereld om ons heen. Want we kunnen er niet om heen: onze leefwereld staat op losse schroeven. Volwassenen zadelen de nieuwe generaties op met een klimaatprobleem... Maar het is nog niet te laat. 

Want als we opnieuw verbinding zoeken met de natuur om ons heen, is er een alternatief mogelijk: het Symbioceen. Een tijdperk waarin mensen niet los van de natuur, maar met de natuur bestaan. Waarin planten en dieren - van reusachtig groot tot microscopisch klein - in symbiose samenleven. En waarin we onze plek innemen als onderdeel van een groter geheel.  

Een nieuwe, rebelse generatie, waar jong en oud zich verenigen, zal de weg hiernaartoe leiden. Generatie Symbioceen! Doe je mee? Samen veranderen we het narratief. Vertellen we een nieuw, hoopvol verhaal. En zetten we technologie naar onze hand om te natuur te helpen, niet om haar uit te putten.  

De VR- en AR installaties, workshops en games van ‘Wij zijn Generatie S!’ nemen je mee in een wereld waar mens en niet-mens naast elkaar bestaan. Ze geven een glimp van het Symbiocene tijdperk. Reis mee met orka's, verkleed je met virtuele mode en gebruik je lichaam om de natuur leven in te blazen. Het maakt niet of je 5, 25 of 50 jaar bent. Want wij zijn Generatie S!  

Bekijk de plattegrond hier

Over het MediaLab

Het Cinekid MediaLab wil kinderen laten ervaren wat de creatieve kanten van media zijn en ze hiermee zelf aan de slag laten gaan. Door te spelen, ontdekken en verwonderen leren kinderen de effecten van nieuwe media. Onze huidige (belevings)wereld wordt voor een groot deel bepaald door digitale technologieën, die zich razendsnel ontwikkelen. Het MediaLab is een verzameling van diverse digitale (kunst)werken en gaat verder dan alleen kijken. Kinderen krijgen hier vrij spel om écht kennis te maken met deze digitale wereld. Zelf ontdekken, spelen en maken enthousiasmeert en inspireert kinderen; op deze wijze ontstaan er nieuwe verhalen en verbindingen.

Cinekid Play biedt kinderen de mogelijkheid om met het MediaLab in verbinding te blijven vanuit huis of in de klas. Ook is het mogelijk om buiten het festival om, in fysieke vorm het MediaLab te ontdekken. De workshops en installaties die voor het Cinekid Festival ontwikkeld worden, biedt Cinekid door het jaar heen ook op andere locaties aan. Bekijk de mogelijkheden! 

Ik wil naar het MediaLab!
Koop je kaartje

Installaties

Life of Us

In Life of Us reis je terug in de tijd, in virtual reality. Ontdek hoe het leven op aarde is ontstaan. Blaas bellen, adem vuur, vlieg over vulkanen en vlucht voor dino’s. Je groeit steeds uit tot  een nieuw wezen, en overleeft miljoenen jaren. Niet alleen, want dit avontuur kun je samen met een vriend beleven. Redden jullie samen de planeet?

Leeftijd: 8+
Makers: Aaron Koblin, Chris Milk

Critical Distance

Hoe vindt een orka zijn weg? Door geluid te weerkaatsen. Zo kunnen ze 'zien' in het donker, vrienden en vijanden herkennen en jagen. Maar ze hebben veel last van het geluid van onze boten. In Critical Distance bekijk je de wereld door de ogen van orka Kiki. Hoe werkt echolocatie? En hoe is het om niet goed te kunnen communiceren? 

Leeftijd: 8+
Makers: Adam May, Amy Zimmerman, Chris Campkin

Deep Blue

Deep Blue bestaat uit vier games over klimaatproblemen. In Waste Catcher haal je zoveel mogelijk afval uit de zee. In Saving the Fish red je vissen. In Koraal verdedig je het koraal. En in Turtle Race probeer je de zee te bereiken, als pasgeboren schildpad.

Leeftijd: 5+
Maker: XR Lab

Earth: a Primer

Maak een vulkaan of een berg, laat de zeespiegel stijgen en schilder met de wind. Zo leer je hoe ze ontstaan of werken. Earth: a Primer is een soort leerzaam boek, voor wie graag speelt. Of eigenlijk is het een combinatie van een boek, speelgoed en een game. Waar wacht je nog op? Verken de wereld vanaf je iPad.

Leeftijd: 6+
Maker: Chaim Gingold

Biodiversiteit in Augmented Reality

Welke Nederlandse planten staan op het punt van uitsterven? En wat betekent dat voor onze toekomst? Dat zie je in dit werk, waarin elke plant een eigen verhaal heeft. Denk aan planten die we als voedsel, medicijn of kleurstof gebruiken. Ze hebben niet alleen een eigen verhaal, maar ook een eigen geluid! Dankzij dit stuk kun je luisteren naar biodiversiteit.

Leeftijd: 8+
Maker: Chantalla Pleiter

The Social Media Bodies

Online gamen, YouTube, TikTok: je zit vast weleens op sociale media. En hoewel dat leuk kan zijn, zijn er ook wat nadelen. Zo lijkt het wel of iedereen dun, knap en geweldig is. En daardoor lijkt het alsof dat normaal is. Maar wat is echt en wat is nep? Daarover leer je meer in The Social Media Bodies.

Leeftijd: 8+
Makers: Zofia Krzyżanowska & Luiza de Miranda Rosa Awad

AR Graffiti

Welke keuzes moet een kunstenaar maken? In AR Graffiti kun je het zelf ervaren, want jij maakt het graffitiwerk. Welk lettertype kies je? En wat is het mooiste 3D-effect? Hoe ziet je achtergrond eruit? Door de details aan te raken kun je het beeld veranderen. Want AR Graffiti combineert graffiti ook met video. Zo beweegt je graffitiwerk ineens!

Alle leeftijden
Maker: Werc

Virtual Growth

In dit werk overwoekert het virtuele leven de echte wereld. Maar het kan alleen over randen groeien, waardoor sommige stukjes onbedekt blijven. Tijd om je lichaam in de strijd te gooien. Til het leven naar nieuwe plekken, vanwaar het zich verder verspreidt. Je kunt het ook wegvegen, maar alleen als je het goed doet. Anders groeit het meteen weer aan.

Alle leeftijden
Maker: Lieven van Velthoven

Paint With Your Nose

Vergeet je handen, en gebruik je neus eens om te tekenen. In dit werk volgt een camera je neus. Door die te bewegen laat je een gekleurde lijn achter op het scherm. De maker van dit werk houdt van experimenteren, en dat kun jij nu ook. Wie weet wat voor een briljante neusartiest er in je schuilt!

Leeftijd: 3+
Maker: Andreas Refsgaard

Match the Expression

Met motion capture kun je bewegingen van mensen kopiëren. Die techniek is hartstikke handig, als je animaties wilt maken die echt lijken. Maar hoe werkt het? Bij dit werk kun je er zelf mee experimenteren, met je mond! Daarmee probeer je de uitdrukking van een gezicht na te doen, dat op een AI-gegenereerd kunstwerk staat.   

Leeftijd: 3+
Maker: Andreas Refsgaard

Marble Run

Marble Run is een digitale flipperkast, verspreid over meerdere schermen. Knorrige knikkers rollen van scherm naar scherm. Maar jij moet ze daarbij helpen! Dat doe je niet alleen, maar met je teamgenoten. Door samen te werken bouw je bruggen, verschuif je hefbomen en sluit je draden aan. Druk op tijd de juiste knoppen in, zodat de knikkers het einde halen!

Leeftijd: 6+
Maker: Tobias Fox

The Meta Morph

Met augmented reality kun je extra dingen toevoegen aan je omgeving. In The Meta Morph voeg je extra’s toe aan… jezelf! Pas jezelf aan met modefilters. En maak een reis door een compleet nieuwe wereld. Door de virtuele wereld en je eigen wereld te combineren kun je nieuwe verhalen vertellen. Wat wordt jouw verhaal?

Leeftijd: 6+
Makers: Sander Veenhof, Zoe Reddy

Dier in zicht

Hoe ziet een vis zijn omgeving? En hoe kijkt een aap naar de wereld? En hoe zit dat met een kameleon, en een uil? Je ontdekt het in Dier in zicht. In dit werk leer je hun wereld kennen. Want soms moet je even door de ogen van een ander kijken, om diegene beter te begrijpen.

Leeftijd: 6+
Maker: Zoe Reddy

The Living Room

In The Living Room maak je je eigen game. Je vertelt een verhaal met spullen en meubels uit een vreemde huiskamer. Wat is daar gebeurd? En wat gaat er nog gebeuren? Jij vertelt het verhaal door spullen te veranderen, en ze te fotograferen. Zo maak je in een handomdraai je eigen spel.

Leeftijd: 6+
Maker: Zoe Reddy

Symbio Animo

Zou je best eens een animatiefilm willen maken? In de Animatieplaats krijg je les van professionele animatoren. Je werkt met speciaal gemaakte personages en spulletjes. Die verschuif je steeds een piepklein stukje, waarna je een foto maakt. Jouw filmpje wordt op een groot scherm vertoond. En thuis kun je het nog eens terugkijken.

Leeftijd: 5+
Makers: Cinekid, Levi Jacobs

MiSH MASH

MiSH MASH is een tekenspel, waarbij je samen met anderen een tekening maakt. Je weet alleen niet wat de anderen hebben getekend. Je ziet maar een piepklein stukje. En dat moet jij weer gebruiken in jouw deel. Zo ontstaat er een enorme tekening. En zie je wat je kunt bereiken door samen te werken met zoveel verschillende kinderen.

Leeftijd: 5+
Maker: Kwa Qua Games

Hoa

Ben ik bezig met een game, of ben ik in een prachtig schilderij gestapt? Dat vraag je je misschien af als je Hoa speelt. Hoa reist door allerlei gebieden. Onderweg moet ze puzzels oplossen en ontmoet ze allerlei maffe wezens. Dat is dus best spannend. Hoe kan het dan dat jij je tóch zo ontspannen voelt?  

Leeftijd: 5+
Makers: Scrollcat Studio, PM Studio

Doomsday Vault

Wist je dat er op het ijskoude Spitsbergen een enorme kluis staat? Daarin worden zaden bewaard van allerlei planten op de aarde. In Doomsday Vault leer je meer over deze kluis én de planten. Maar je moet ook nog even het plantenleven op aarde redden. Dat doe je door zaden te verzamelen en ze veilig naar de kluis te brengen.

Leeftijd: 5+
Maker: Flightless

Beasts of Balance

Bij Beasts of Balance bouw je een toren van dieren op je tafel. Elk dier heeft een chip, waardoor hij ook in een app verschijnt. Door dieren te stapelen wordt de digitale wereld steeds mooier. Je kunt de dieren zelfs veranderen, totdat ze wonderen kunnen verrichten! Totdat je toren instort tenminste.

Leeftijd: 5+
Maker: Sensible Object

Frog Chorus

Frog Chorus is het nieuwe sociale netwerk voor kikkers. Je kunt er alleen maar kwaken. Want soms heb je misschien even geen zin om te praten, maar wil je wel gezelschap. Nu kun je gewoon de vijver openlaten als tabblad, en af en toe even kwaken. Als je een kwaak terugkrijgt, weet je dat je niet alleen bent.

Alle leeftijden

                    > > > Koop hier je tickets voor het MediaLab in Pathé Amsterdam Noord

 

Game & App Award

Lost Words: Beyond the Page

Zou jij wel eens het dagboek van een ander willen lezen? In Lost Words: Beyond the Page is dat precies wat je doet. Je stapt in het dagboek van de jonge Izzy. En je helpt haar om haar verhaal af te maken. Aan het eind van elke bladzijde spring je naar haar fantasiewereld, Estoria. Pas op voor de draak!

Maker: Sketchbook Games Ltd

Milo and the Magpies

In dit prachtige spel wil de kat Milo dolgraag naar huis. Maar hij heeft net een paar vervelende eksters ontmoet, die het hem niet makkelijk maken. Kun jij Milo helpen deze pestkoppen te omzeilen? Los de puzzels op en loods hem door de tuinen van zijn buren. Net zolang tot hij veilig thuis is.

Maker: Second Maze

Webbed

In dit 2D-spel ben jij een pauwspin, met een belangrijke taak. Je moet je vriend redden! Die is helaas ontvoerd door een sneeuwvogel. Gelukkig kun je kleverige webben spinnen, en van boom naar boom slingeren. Onderweg krijg je hulp van insecten. Al heeft niet iedereen het beste met je voor.

Maker: Riley Neville

Ynglet

In dit mooie spel ben jij een soort ruimtedolfijn, al lijk je wel vloeibaar. Je duikt van de ene naar de andere bubbel in de lucht. En onderweg ontmoet je vreemde wezens, die allemaal met de hand zijn getekend. En terwijl jij lekker rondzweeft, past de muziek zich aan aan je bewegingen.

Maker: Nifflas

Wytchwood

Giftige paddenstoelen, een salamanderoog, angst in een flesje. In dit spel weet jij er wel raad mee. Want jij bent de oude heks van het bos. Je verkent het rare landschap, en verzamelt magische ingrediënten. Daarvan brouw je je eigen toverformules, zodat je slechteriken kunt vervloeken, of in kikkers kunt veranderen.

Maker: Whitethorn Games

Search ARound

Een uil, drol, harp, voetje en nog veel meer. In deze game zijn ze goed verstopt. Maar als je goed zoekt, kun je ze vast vinden. Zoek, draai, beweeg en klik erop los, in de 3D-ruimte om je heen. Zo speel je jezelf lekker fit, in deze vrolijke 3D-puzzel.

Maker: Lidwien Veugen

Chicory: a Colorful Tale

Er is iets vreselijks gebeurd. Chicory, de draagster van de penseel, is vermist! Daardoor is alle kleur uit het land verdwenen. Het is aan jou om haar plaats in te nemen. Schilder je suf om nieuwe plaatsen te ontdekken, puzzels op te lossen en vrienden te helpen. Al schilderend verander jij de wereld.

Hoa

Hoa maakt een reis door prachtige landschappen. Ze springt op bloemen, zwemt door zeeën en wandelt over takken. Onderweg maakt ze vrienden, zoals een slak die haar een stukje duwt. En een reusachtige octopus. Voor andere figuren, zoals de robots, kan ze beter wegrennen. Kun jij haar veilig terugbrengen naar waar het allemaal begon?

Makers: Scrollcat Studio, PM studio