Festival

MediaLab

Het Cinekid MediaLab is de grootste digitale speeltuin van de wereld! Tijdens Cinekid Festival is het MediaLab te zien op verschillende plaatsen in het land én via Cinekid Play. Het MediaLab laat kinderen kennismaken met virtuele games, (digitale) kunstwerken en de leukste workshops.

Het Cinekid MediaLab wil kinderen laten ervaren wat de creatieve kanten van media zijn en ze hiermee zelf aan de slag laten gaan. Door te spelen, ontdekken en verwonderen leren kinderen de effecten van nieuwe media. Onze huidige (belevings)wereld wordt voor een groot deel bepaald door digitale technologieën, die zich razendsnel ontwikkelen. Het MediaLab is een verzameling van diverse digitale (kunst)werken en gaat verder dan alleen kijken. Kinderen krijgen hier vrij spel om écht kennis te maken met deze digitale wereld. Zelf ontdekken, spelen en maken enthousiasmeert en inspireert kinderen; op deze wijze ontstaan er nieuwe verhalen en verbindingen.

Cinekid Play biedt kinderen de mogelijkheid om met het MediaLab in verbinding te blijven vanuit huis of in de klas. Ook is het mogelijk om buiten het festival om, in fysieke vorm het MediaLab te ontdekken. De workshops en installaties die voor het Cinekid Festival ontwikkeld worden, biedt Cinekid door het jaar heen ook op andere locaties aan. Bekijk de mogelijkheden! 

Nieuwsgierig naar hoe het MediaLab eruitziet tijdens het Festival? Hieronder vind je een overzicht van alle installaties, games, apps en workshops uit het MediaLab van 2021: 

Bekijk de plattegrond hier!

Installaties

Field

Betreed de magische wereld van Field! In deze vijftien meter lange installatie word je één met het grasveld-ecosysteem. Alles reageert op elkaar, en op jou! Loop, ren, zwaai, wuif of kruip langs weides, bloemen en vlinders, dwars door de vier seizoenen. Zie hoe jij ook invloed hebt op hoe dit landschap groeit en bloeit. 

Design I/O (VS) - 2019
In opdracht van Franklin Park Conservatory and Botanical Gardens

The Miracle Basket

In het VR-verhaal The Miracle Basket nemen een opa en zijn kleinzoon je mee in hun levensverhaal. In een prachtige collagestijl wordt eigenlijk de moderne geschiedenis van de mensheid verteld: ze leven gelukkig in de bossen, totdat een ruimteschip ze bezoekt en alles verwoest. Hoe bouwen ze opnieuw hun leven op? Ervaar het zelf!

Abner Preis (NL) - 2021
The Miracle Basket wordt gepresenteerd door Cinekid en IDFA DocLab

Magische Korstmossen

Wist je dat korstmossen overal om ons heen leven? Deze bijzondere combi van een alg en een schimmel lijkt op een plantje, maar is het niet. Zoek korstmossen, deel jouw vondst in de speciale app (te vinden op korstmosjes.nl) en maak er een virtuele versie van met behulp van AR, die je vervolgens deelt op Cinekid Play! 

Carolien Teunisse, Sabrina Verhage (NL) - 2021

Soulpaint

Wil jij weten hoe jouw innerlijke wereld eruitziet? In deze installatie kan dat! SoulPaint is een interactieve VR-installatie waarin je je eigen emoties gaat ontdekken. Schilder eerst een kaart van jouw gevoelens op een lichaam op papier. Doe daarna hetzelfde in Virtual Reality, en als je klaar bent kun je met jouw figuur, jouw eigen emoties, dansen!

Hatsumi VR (GB), Monobanda (NL) - 2021

Robotic Voice Activated Word Kicking Machine

Deze machine ‘luistert’ naar jou, maar lijkt helemaal niet op de beleefde en gehoorzame Siri, Alexa of chatbots die we kennen. Deze Word Kicking Machine heeft een vreselijke robotstem, en luistert wel, maar weigert je te begrijpen. Jouw woorden worden herhaald, maar daarna? Hij schopt, zuigt en spuugt ze alle kanten op! Onbeschoft!

Neil Mendoza (VS / GB) - 2016

Shadow Forms

Schijnwerpers aan? Start de show! Klim op het podium en laat zien hoe goed jij kan performen! Maar: je staat oog in oog met een ander, vreemd figuur. In Shadow Forms zet jij met jouw poses, dansjes en bewegingen vreemde gedaantes in de schijnwerpers... Wie is hier eigenlijk de performer?

Zach Lieberman, Molmol Kuo (VS) - 2021
In opdracht van Cinekid.

Hexasynth

Leer hoe complexe programmeertaal werkt, door samen een beeldende soundscape te maken. Bij Hexasynthbespeel je samen met vijf andere kinderen een ronde machinetafel die wel de bediening van een ruimteschip lijkt. Net als in de code van een computerprogramma heeft elk onderdeel invloed op iedereen en reageert op elkaar. Dat hoor, zie en voel je meteen!

Max Frimout, Gabey Tjon A Tham (NL) - 2021
In opdracht van Cinekid en MU

Blind Self Portrait

Kun jij een portret van jezelf tekenen, zonder spiegel en met je ogen dicht? Dit gebeurt bij Blind Self Portrait. De computercamera ‘kijkt’ naar jou, vertaalt jouw gezicht naar lijnen, brengt de pen in je hand in beweging en maakt een simpel portretje van jou. Doe je ogen dicht en geef je over aan de machine, anders mislukt het portret! 

Kyle McDonald, Matt Mets (VS) - 2012

Bionic Chair

Sporten en computeren in één, kan dat? Technologie kan steeds meer taken van ons overnemen, waardoor ons lichaam steeds minder hoeft te doen. Maar zittend in deze Bionic Chair moet je al je spieren gebruiken. Door je te bewegen navigeer je met de muis, en door middel van een schopbeweging kun je klikken. Zo wordt computeren ineens een work-out!

Govert Flint (NL) - 2014

Proxemic

In Proxemic trekken jij en een medespeler wel hele vreemde schoenen aan. Of je elkaar nou kent of niet, je zult moeten samenwerken en allerlei rare bewegingen en posities moeten proberen om verbonden aan elkaar te raken, en met elkaar een connectie te krijgen. Na dit spel is jouw medespeler in ieder geval geen vreemde meer!

Mariela Popova,  Samriddhi Ghattak (NL) - 2021
In het kader van een samenwerking tussen Cinekid en de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, Interactive / Media / Design

Worlds Within

We delen onze leefruimte met allerlei mini-organismen: bacteriën. In Worlds Within zien we hoe verschillend de bacteriën zijn die bij verschillende personen leven. Bacteriën die zijn opgevangen in hun slaapkamer zijn te zien als grote, kleurige planeten in laboratoriumschaaltjes. Hoe zou die van jou eruitzien?

Nina van Hartskamp (NL) - 2020

Happy

Ben je weleens boos of juist heel blij? Prima! Verdrietig of bang? Ook prima! Ga met Happy op reis in een magische wereld waarin jij bepaalt hoe de wereld eruitziet. Deze VR-wereld verandert mee met hoe jij je voelt. Alle emoties zijn welkom en elke reis is even bijzonder. Ontdek wat je met je emoties kunt doen. Verras jezelf!

XR lab (NL) - 2021

Osmo

Iets leren door te spelen, creatief te zijn en met echte spelstukken in je hand; Osmo heeft allemaal. Stap buiten je iPad-scherm en ga aan de slag om hele lastige problemen op te lossen. In Pizza Co. en Little Genius leer je stiekem heel veel sommen, en in Creative Starter mag je je al je creativiteit los laten. 

Tangible Play Inc. (VS) - 2014 - nu

StoryScope

Je eigen digitale verhaal maken dat voor je neus op het witte doek verschijnt? Dit kan in de StoryScope. Door blokjes te plaatsen, weg te halen of te verschuiven komen de figuren uit jouw verhaal tot leven! De blokjes reageren op elkaar en zo ontstaat jouw eigen film, in de vorm van een schimmenspel. Welk verhaal wil jij vertellen?

Sebastiaan Hensen,  Stichting Interactive Culture (NL) - 2017

BYOR Build your own robot

Leer programmeren en wek jouw eigen geknutselde robot van afvalmaterialen tot leven met verschillende sensors, motortjes, lampjes en buzzers. Om je robot aan te sturen en te programmeren, sluit je een losse chip aan die het brein van jouw robot overneemt. Zo voert hij jouw zelfgemaakte code uit. Welke kunstjes laat jij jouw robot uitvoeren?

Build Your Own Robot,  Teun van Roessel (NL) - 2021

Zoötropia

Maak kennis met de geschiedenis van de special effects die veel films zo magisch maken. Creëer spectaculaire scenes met green screen, maquettes en technieken die jouw gezicht herkennen en jouw beweging volgen. Maak een avontuurlijke reis langs scènes uit zes populaire kinderfilms uit Europa en voeg ze samen tot een nieuw spannend verhaal in jouw eigen spectaculaire film!

Cinekid, Nou&Herkauw (NL) - 2021
Deze workshop is gemaakt in het kader van European Children’s Film Festival Network (ECFFN)
Een samenwerking tussen Cinekid, KIDS KINO INDUSTRY, Olympia International Film Festival for Children and Young People, Schlingel - International Film Festival for Children and Young Audience, Zlin Film Festival

Red de wereld in Roblox

Ontwerp jouw eigen Roblox game, waarin de speler te maken krijgt met de gevolgen van de klimaatverandering. Als Roblox maker ontwerp jij een eigen game, waarin jouw spelers de wereld een handje helpen door het verzamelen van duurzame objecten, de omgeving groener maken en staan zij voor leuke uitdagingen zoals de bijenhotels vinden die jij hebt verstopt. EN, lukt het jouw spelers om de windmolen te laten draaien?

Twan Van Gelder (NL) - 2021

Het Plantenorkest

Hebben planten een eigen stem? In deze workshop geef je planten jouw zelfbedachte geluid. Maar eerst knutsel je jouw eigen plant van oude apparaten, machines en knutselmateriaal. Door die te verbinden met echte planten en de zelfgemaakte planten van anderen, maak je gezamenlijk een heel plantenorkest. Vergeet niet een digitale 3D-foto te maken van jouw plant!

Zoe Reddy, Cinekid (NL) - 2021

Nova's Soundlab

Heb jij de film Captain Nova al gezien op het festival? Die speelt zich af in 2050. Alles is anders, dus alles klinkt ook anders. Maar hoe klinkt die wereld dan? Maak jouw eigen soundtrack voor de film met allerlei muziekinstrumenten, geluidsmakers en jouw eigen stem. Ontdek de kracht van geluid in dit geluidslaboratorium en help Captain Nova de wereld te redden.

Watch that Sound (NL) - 2021

The hunt for a miracle

Hoe lief en zorgzaam ben jij voor de aarde? Na de VR-ervaring The Miracle Basket kun je jouw eigen miracle-mandje maken in Augmented Reality. Met de app Weird Cuts maak je foto's van de objecten waarvan jij denkt dat die de planeet kunnen redden. Daarna maak je een coole 3D-collage en wordt jouw visie op de toekomst van de aarde gedeeld in een echte AR-video.

Zoe Reddy, Cinekid (NL) - 2021

Animatieplaats: SuperYou

Hoe kunnen mens en machine elkaar helpen om samen onze planeet zo snel mogelijk te redden? Gebruik je fantasie en creëer jouw eigen mens/machine die het vuur blust en de aarde redt. Samen met andere mens/machines maak je een animatiefilm met allerlei prachtige tekeningen. Je kunt ook je eigen tekeningen en knutselwerkjes in de animatie gebruiken. 

Cinekid, Sioejeng Tsao (NL) - 2021

TwoSides

Hoe ziet jouw beste en slechtste kant eruit? In deze workshop klei je een zelfbedacht fantasiefiguur die deze beide kanten van jou laat zien. Jouw kleipoppetje wordt gescand in 3D en wordt zo jouw eigen avatar Kleur ‘m in en dan komt ‘ie tot leven op een virtuele dansvloer op het scherm. Jouw dansmoves bepalen welke kant van jou overheerst. 

Nou&Herkauw (NL) - 2021

Lost Words: Beyond the Page

In deze game bevind je je eigenlijk in het dagboek van Izzy. Ze schrijft over het verdriet en de pijn die ze voelt door het verlies van haar oma, maar schrijft ook over de door haar bedachte fantasiewereld Estoria, om te ontsnappen aan de pijnlijke realiteit. Ontdek haar fantasie en persoonlijke verhaal, en leer dat woorden enorme kracht hebben. 

Fourth State, Sketchbook Games (GB) - 2021

Deep

Adem in… Adem uit… beleef een prachtige rustgevende onderwaterwereld in deze VR-game, die je met je ademhaling bestuurt. Navigeer door rustig en diep adem te halen en kijk hoe de omgeving op jou reageert. Zo spiegelen de dieren en planten jouw in- en uitademhaling! Ontdek de wereld, zoek de altaren en ontspan volledig, alleen dan kun je het spel goed spelen.

Owen Harris (IR), Monobanda (NL) - 2021

The Pack

Algos is een wereld waar de natuur uit balans is, en water en grondstoffen heel schaars zijn. Samen met jouw groeiende groepje helpende wezens, de 'Pack', kun je het ecosysteem weer opbouwen in dit algoritmische avontuur. Breng water aan land en verzamel zaadjes. Je kunt dit niet alleen: zorg dat je jouw Pack de juiste verschillende taken laat doen!

Design I/O (VS) - 2019
In samenwerking met New York Hall of Science

Alba: A Wildlife Adventure

Alba gaat op vakantiebezoek bij haar grootouders op een zonnig eiland. Al gauw ontdekt ze dat er veel dieren in nood zijn. Red met haar de dieren, fotografeer ze en ontdek het prachtige eiland. Samen met Ines en opa, die een enorme vogelkenner is, motiveer je nog meer mensen om het eiland te redden. En daarna misschien zelfs de wereld!

UsTwo Games (GB) - 2021

                    > > > Koop hier je tickets voor het MediaLab in Pathé Amsterdam Noord

 

Game & App Award

HIX: Puzzle Islands

In deze app moet jij de vriendelijke god Hix helpen om zijn eiland te herstellen, nadat zijn broer Dix alle straten en rivieren door elkaar heeft gehusseld. Ruil telkens twee tegels om, om zo de eilanden weer kloppend te maken.

Gamedia (NL) - 2021

You suck at parking

Deze game is als een vierwielige minigolf-marathon tegen de klok. Oefen je parkeervaardigheden met puzzels of bouw je eigen racebaan, maar vergeet niet: you suck at parking! Ga achter een computer zitten en speel het spel met de WASD-toetsen. Probeer te racen en ook nog te parkeren!

Happy Volcano (BE) - 2021

Koi Farm

Karpers zelf fokken, dat is cool! Speel met jouw eigen vijver gevuld met koikarpers. Ontdek een oneindige combinatie aan karpers en genereer nieuwe patronen door karpers te fokken. Sla de beste karpers op en verzamel ze allemaal!

Job Talle (NL) - 2021
Genomineerd voor de Cinekid Game & App Award 2021

Asgaard saga

Kun jij de mensen van Asgaard helpen hun dorp opnieuw op te bouwen? Door een hevige storm in het dorp is de verbinding met de volgende wereld verwoest. Er is al jaren geen contact meer geweest en ze spreken elkaars taal niet meer. Jij kunt helpen door het oplossen van allemaal minigames.

De Lerende Mens, Hulan Games (NL) - 2021

Traffic Jam

In deze VR-wereld zonder stoplichten is het aan jou om het verkeer te regelen. Stap op de kruispunten en zorg dat iedereen aan de beurt komt om over te steken. Dit spel zit vol met ongeduldige auto’s, bussen en voetgangers, maar ook met monsters, (on)natuurlijke rampen, boze automobilisten en wespen!

Little Chicken Game Company (NL) - 2021
Genomineerd voor de Cinekid Game & App Award 2021

Dream Droplets

Als een waterdruppel volg je Kim in haar droomachtige fantasiewereld. Hier groeit gras zo groot als bomen en zijn overal magische waterdruppels. Ga mee in Kims dagdroom en ervaar haar onderbewustzijn in Virtual Reality.

Nick Rutten (NL) - 2020

Woven

Ontdek een wollen wereld waarin vredige knuffels verstoord worden door machines. Stap in de schoenen van het wollen knuffelolifantje Stuffy, die niet meer helemaal heel is. Ontdek verborgen geheimen en los puzzels op. Je kunt je knuffel met allerlei verschillende vormen en stofjes aanpassen om de puzzels op te lossen. Een geweldig avontuur met twee onverwachtse helden.

Alterego Games,  StickyLock Studios (NL) - 2019

Oorlogsdagboek van Drenthe

Laat je meenemen in de levens van mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Bekijk hun brieven, lees krantenknipsels en bestudeer foto's. Los de puzzels op en ontdek de verloren verhalen. Daarna kun je met Augmented Reality jouw eigen stripverhaal maken, gebaseerd op de verhalen.

Studio Louter, Wonderment by design (NL) - 2020

We were here together

Ga op avontuur samen met je partner, waarbij je samen allerlei puzzels moet oplossen om zo uit het spookachtige Castle Rock te ontsnappen. Kies ieder een computer en duik samen het spel in. Communiceren kun je met elkaar via je walkietalkie. Ontdek de bevroren omgeving en vind je weg samen terug naar huis! 

Total Mayhem Games (NL) - 2019
Genomineerd voor de Cinekid Game & App Award 2021

Cinekid Play

Carbon Rollercoaster

Koolstof-atoom Carla woonde duizenden jaren in een scheet van een mammoet in het ijs van de Zuidpool. Door de opwarming van de aarde is haar huisje, en dat van haar koolstof-buren, gesmolten. Hun gesmolten huisjes rollen als traantjes de oceaan in, die traan voor traan opzwelt.... Beleef Carla’s levensverhaal in een chat-app door berichten, filmpjes en geluiden die Carla je toestuurt.

Janna Ullrich (NL), 2021. In opdracht van Cinekid, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Playgrounds. Met archiefbeelden uit het Open Archief van Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Doe het hier

Magische Korstmossen

Wist je dat korstmossen overal om ons heen leven? Deze bijzondere combi van een alg en een schimmel lijkt op een plantje, maar is het niet. Zoek korstmossen, deel jouw vondst in de speciale app (te vinden op korstmosjes.nl) en maak er een virtuele versie van met behulp van AR.

Carolien Teunisse & Sabrina Verhage (NL), 2021

Doe het hier

Sinds jij dood bent...

Een wolk van papiertjes vliegt in de wind over een horizon. Het is een bijna hypnotiserende zwerm. Elk briefje is een boodschap van iemand aan een geliefde overledene. Heb jij ook iemand verloren? Maak dan de zin “Sinds jij dood bent….” af en laat je briefje in de wolk opgaan. 

Studio Moniker, Het Klokhuis (NL) - 2021

Doe het hier

Sorting Song

Waaraan herken je een stoel? Hoe onderscheid je een tomaat van een appel, of een koe van een bank? In de Sorting Song staan jouw ogen, jouw visie, tegenover een computercamera. Want hoe leert een computer eigenlijk alles te herkennen? Help maker Simone Niquille door vragen te beantwoorden over verschillende objecten, en vervang één frame in haar filmpje door jouw visie.

Simone Niquille (NL), 2021
In opdracht van Cinekid en Noorderlicht Internationaal Fotofestival

Doe het hier