Winkelmandje
11
Kies datum en tijd

Beleef Cinekid Festival deze herfstvakantie bij Schuur Haarlem!

Speel, bekijk, beleef en verwonder je van 15 t/m 22 oktober bij Cinekid Festival in Schuur Haarlem. Je kijkt hier de nieuwste films uit het Cinekid-programma, gaat op ontdekking in het MediaLab en kunt meedoen met workshops en masterclasses. Op deze pagina vind je alles wat je bij Schuur Haarlem kunt beleven tijdens Cinekid Festival! Ga voor kaarten naar de website van Schuur Haarlem:

Kaartjes voor Schuur Haarlem
Ga naar de website

Films

Totem

leeftijd: 6+
regie: Sander Burger, Nederland, 2022
lengte: 92’
taal: Nederlands

De ouders van Ama komen uit Senegal, maar Ama zelf voelt zich helemaal Nederlands. Als de politie het gezin terug wil sturen komt Ama in actie, want ze wil absoluut in Nederland blijven. Een verhaal vol spanning en fantasie. Ama krijgt niet alleen hulp van haar beste vriend Thijs, maar ook van een geheimzinnig stekelvarken, haar totemdier.

Totem is de openingsfilm van Cinekid Festival en geselecteerd voor de competities Beste Kinderfilm en Beste Nederlandse Kinderfilm

Stoere Frans

leeftijd: 7+
regie: Johannes Schmid, 2021, Oostenrijk, Duitsland
lengte: 78’
taal: Nederlands

Frans (9) is de kleinste van zijn klas en wordt geplaagd met zijn piepstem. Daar gaat hij wat aan doen. Volgens influencer Hank kan hij in tien stappen een echte kerel worden. Frans gaat aan de slag. Tot hij ontdekt dat hij zijn beste vrienden dreigt te verliezen in deze vrolijke film over populariteit, vriendschap en jezelf zijn.

Stoere Frans is geselecteerd voor de competitie Beste Kinderfilm!

Comedy Queen

leeftijd: 10+
regie: Sanna Lenken, 2022, Zweden
lengte: 93’
taal: Zweeds, Nederlands ondertiteld

Sasha (13) is na de dood van haar moeder kwaad op haar verdriet. Ze vindt het ook vreselijk dat haar vader zo moet huilen. Daarom bedenkt het dappere meisje een plan. Ze weet hoe ze tranen kan tegenhouden, ze knipt haar haar af en besluit standup-komiek te worden, zodat ze haar vader weer kan laten lachen. Ontroerend, intens maar ook met humor.

Comedy Queen is geselecteerd voor de competitie Beste Kinderfilm!

Nelly Rapp - Monsteragent

leeftijd: 8+
regie: Amanda Adolfsson, Zweden, 2020
lengte: 93’
taal: Nederlands gedubbed

De elfjarige Nelly is anders. Als iets eng of griezelig is, wordt Nelly juist nieuwsgierig. Tijdens een logeerpartij bij haar oom ontdekt ze een vampier in de kelder. Oom is lid van een geheim genootschap van monsteragenten, die van monsters gewone mensen willen maken. Maar dan wordt de wereld heel saai, ontdekt Nelly in deze stoere en fantasierijke komedie.

Pluk van de Petteflet

leeftijd: 4+
regie: Ben Sombogaart, Pieter van Rijn, 2004
lengte: 91’
taal: Nederlands

Duik in de vrolijke fantasiewereld van Pluk, gebaseerd op het geweldige kinderboek van Annie M.G. Schmidt. De achtjarige Pluk komt te wonen in de Petteflet bij de dieren uit de Torteltuin. Als hij op een dag ontdekt dat de Torteltuin vernietigd dreigt te worden, zet Pluk alles op alles om zijn vriendjes en de Torteltuin te redden. Maar of het hem lukt…?

Pluk van de Petteflet is een speciale vertoning als spotlight op Burny Bos!

Lucy goes gangsta 

leeftijd: 6+
regie: Till Endemann, Duitsland, 2022
lengte: 90’
taal: Nederlands gedubbed

Kinderkomedie waarin Lucy, zo ongeveer het braafste meisje ter wereld, ontdekt dat ze met het volgen van regels de ijszaak van haar ouders niet kan redden van een faillissement. Ten einde raad besluit de tienjarige het over een andere boeg te gooien: ze wordt gangster en gaat de bank beroven.

Deze film is geselecteerd voor de competitie Beste Kinderfilm!

Cinekid Shorts: Met je hoofd in de wolken

leeftijd: 4+
regie: divers
lengte: ca. 50 min
taal: geen dialoog of Nederlands gesproken/gedubbed

Ontdek nieuwe werelden met deze zes mooie, grappige en avontuurlijke korte films, speciaal geselecteerd voor de allerkleinsten! Van dromerige scenario's met bijzondere wezens tot spannende verhalen met een leerzame boodschap. Ga mee op missie in de hoogste bergen met het schattige draakje Boris (Boris boven de wolken) of volg het avontuur van Luce en haar doel om de gigantische, maar hele lieve, Rots terug naar huis te brengen (Luce en de Rots). Reis mee tussen de sterren en planeten in het ruimteschip van alien Franzy en haar zoektocht naar het perfectie ingrediënt voor haar magische roze soep (Franzy’s Gaarkeuken) of volg Mina in haar missie om speelgoedvriendje Toy te redden van de gemene totemites (Zandtaart). Kijk hoe een meisje er alles aan doet om de wereld wakker te krijgen om van de mooie dag te genieten (Ochtendgloren) en droom weg met de vogeltjes Piropiro en Dalle in een super lief verhaal over elkaar helpen en het overwinnen van hindernissen (Piropiro). Je raakt niet uitgekeken!

Mini-Zlatan & oom Bestie

leeftijd: 6+ 
regie: Christian Lo, Katrin Milhahn.
land: Zweden, Noorwegen, Nederland, 2022
lengte: 80’
taal: Nederlands gedubbed

Ze noemen de stoere Ella ook wel Mini-Zlatan: ze een is voetbalfanaat en houdt van gamen en Formule 1. Ella is helemaal klaar om een week te gaan logeren bij haar favoriete oom én beste vriend Tommy. Maar het uitje loopt anders dan gepland als Steve plots op de stoep staat, de nieuwe vriend van Tommy. Haar droomweek verandert opeens in een nachtmerrie. Ella heeft maar één doel: Steve buitenspel zetten.

Mini-Zlatan & oom Bestie is geselecteerd voor de competitie Beste Kinderfilm!

 

Robotbroer

leeftijd: 8+ 
regie: Frederik Nørgaard, 
land: Denmark, 2022 
producent: Nimbus Film
lengte: 84’
taal: Nederlands (gedubbed)

De twaalfjarige Alberte leeft in een toekomstige high-tech wereld: de klimaatcrisis is opgelost, mensen leven in vrede samen en robots werken als persoonlijke assistenten. Toch is Alberte’s leven geen feestje. Ze schaamt zich voor haar onhandige robot Robbi, die eruitziet als een grote fluffy teddy beer. Alles verandert als ze voor haar verjaardag een spiksplinternieuwe humanoid krijgt, genaamd Konrad. Alberte wordt razend populair door haar nieuwe mensachtige en mega geavanceerde robot. Maar is haar connectie met Konrad genoeg voor echte vriendschap?

Robotbroer is geselecteerd voor competitie Beste Kinderfilm!

Nachtwoud

leeftijd: 10+ 
regie: André Hörmann, Katrin Milhahn, Duitsland, 2021.
lengte: 96' 
taal: Duits gesproken, Nederlands ondertiteld

Deze eerste speelfilm van documentairemaker André Hörmann en scenarioschrijver Katrin Milhahn combineert het stramien van een avonturenfilm – razend spannende ontknoping – met een realistisch en genuanceerd beeld van vriendschap en verwerking van verlies. Pauls moeder wil verder met haar leven, maar de jongen mist zijn vader heel erg, zoals ontroerende flashbacks duidelijk maken. Ook non-conformisme is een thema.

Nachtwoud was de winnaar van de Jeugdjury prijs op Cinekid Festival 2021 en de publieksprijs op JEF 2021

MediaLab

Speelhoekje

Match the Expression

Maker: Andreas Refsgaard, Denemarken, 2022
Leeftijd: 3+
Installatie

Met motion capture kun je bewegingen van mensen kopiëren. Die techniek is hartstikke handig, als je animaties wilt maken die echt lijken. Maar hoe werkt het? Bij dit werk kun je er zelf mee experimenteren, met je mond! Daarmee probeer je de uitdrukking van een gezicht na te doen, dat op een beroemd kunstwerk staat.   

Paint With Your Nose

Maker: Andreas Refsgaard, Denemarken, 2022
Leeftijd: 3+
Installatie

Vergeet je handen, en gebruik je neus eens om te tekenen. In dit werk volgt een camera je neus. Door die te bewegen laat je een gekleurde lijn achter op het scherm. De maker van dit werk houdt van experimenteren, en dat kun jij nu ook. Wie weet wat voor een briljante neusartiest er in je schuilt!

Biodiversiteit in Augmented Reality

Maker: Chantalla Pleiter, Nederland, 2021
Leeftijd: 7+
AR, installatie, planten

Welke Nederlandse planten staan op het punt van uitsterven? En wat betekent dat voor onze toekomst? Dat zie je in dit werk, waarin elke plant een eigen verhaal heeft. Denk aan planten die we als voedsel, medicijn of kleurstof gebruiken. Ze hebben niet alleen een eigen verhaal, maar ook een eigen geluid! Dankzij dit werk kun je luisteren naar biodiversiteit.

Wobble Garden

Wobble Garden is a hand-crafted arrangement of sensing springs combined with reactive lighting. Players wobble springs to interact with the installation and play games. It creates a unique visual and tactile experience.

Traffic Jams

Leeftijd: 7 +
Little Chicken Game Company (NL) - 2021
VR / gamen / animatie
Winnaar Cinekid Game & App Award 2021

In deze VR-wereld zonder stoplichten is het aan jou om het verkeer te regelen. Stap op de kruispunten en zorg dat iedereen aan de beurt komt om over te steken. Dit spel zit vol met ongeduldige auto’s, bussen en voetgangers, maar ook met monsters, (on)natuurlijke rampen, boze automobilisten en wespen! 

DIY Disco Club

Social media / DIY / film / digitaal

Het beproefde collectief Nou&Herkauw neemt de Cinekid bezoeker mee naar een bruisend digitaal dansfeest. Eerst tekenen, of knippen en plakken de deelnemers van deze workshop hun eigen poppetjes. Die worden gefotografeerd en ingescand, waarna ze klaar zijn voor de digitale dansvloer. Nu kunnen ze hun beste dansmoves laten zien.

ReMake

Stopmotion / rotoscope / tekenen

Altijd al een videoclip willen maken? In de ReMake workshop ga je aan de slag als video-editor. Met glitters, stiften, stickers en verf breng je een nieuwe laag aan op bestaande frames (losse beeldjes) van een videoclip. Clips van bekende popsterren worden zo nóg mooier en een bonte uitbarsting van kleuren. Met 5 frames om te bewerken leer je niet alleen de werking van film, je maakt je eigen mini animatie. De bewerkte frames worden gescand en zijn direct zichtbaar in de clip. Een flitsende constant veranderende videoclip is het eindresultaat!

even geduld...