Winkelmandje
11
Kies datum en tijd
Educatie

Trainingen voor leerkrachten

Cinekid streeft naar verankering van film en media-educatie in het curriculum van scholen. Deze verankering wil Cinekid realiseren door niet alleen leerlingen in aanraking te laten komen met kwalitatieve kunsteducatie, maar ook de leerkrachten.

Film en media zijn dé manier om in te spelen op de natuurlijke en intrinsieke motivatie van kinderen om de wereld om hen heen te ontdekken en zelf vorm te geven. Het is daarbij wel belangrijk om kinderen te leren dat media meer is dan Netflix, YouTube, Internet en social media. Met media maak je kunst. In een samenleving die meer en meer doordrenkt raakt van (bewegend) beeld als communicatiemiddel, is het van essentieel belang dat kinderen goed, kritisch en begrijpend leren kijken en beelden leren beoordelen. Om dit te bereiken brengen we niet alleen leerlingen in contact met een divers film en media-aanbod, maar ook de leerkrachten.  

Hieronder vind je ons aanbod met betrekking tot deskundigheidsbevordering.

Masterclass MediaLab 
Tijdens het festival in oktober organiseren we een exclusieve, gratis masterclass voor basisschoolleerkrachten in het MediaLab van het festival. Tijdens deze masterclass ontdek je de mogelijkheden van film en media-educatie binnen het onderwijs. Je krijgt concrete ideeën over hoe je met film aan de slag kunt in de klas en wat het voor jouw school en lessen kan betekenen. Na afloop van de masterclass neem je de materialen mee naar huis en kun je de aangeleerde technieken inzetten in jouw eigen les. Daarnaast krijg je een vrijkaartje voor het Cinekid Festival.

Houd deze pagina in de gaten voor de concrete invulling van de speciale Cinekid MediaLab masterclass.

Deelname is gratis!

Rondleiding Cinekid MediaLab
Het Cinekid MediaLab (in oktober) begeeft zich op het snijvlak van kunst, nieuwe media, technologie en beeldcultuur. Het MediaLab wil een podium bieden aan goede mediacontent voor kinderen endaarbij een actieve en creatieve houding van kinderen stimuleren. Smaakontwikkeling en een kritische houding ten opzichte van media versterken de positie van kinderen. De digitale producties en installaties van het MediaLab spelen in op hun intrinsiek lerend vermogen door spel en intuïtie. Ze worden daarnaast ook betrokken bij technologie, beeldcultuur en de productie en constructie van media. Hierbij wordt gezocht naar een evenwicht tussen fysieke interactie, verbazing, maken, prutsen en bouwen, analoog versus hightech, talentontwikkeling, conceptuele opstellingen en projecten gericht op de beroepspraktijk. 

Kosten: vanaf € 100,- per rondleiding.

Studiedag film en media-vaardigheden voor in de klas
Op aanvraag organiseert Cinekid een studiedag film en mediavaardigheden voor alle leerkrachten uit het team. Tijdens deze studiedag ga je actief aan de slag met verschillende vormen van film en media en leer je hoe dit verrijkend kan zijn voor jouw lessen. Hierin word je gecoached door zowel film en mediamakers als didactische professionials. Aan het eind van de studiedag ga je naar huis metconcrete ideeën om film en media in te zetten in de les. 

Kosten: € 400,- per dag.

Samen met de partners van het Netwerk Filmeducatie maakt Cinekid zich hard om 'leren over beeldtaal' op de landelijke agenda te krijgen. Daarnaast maakt Cinekid deel uit van het Amsterdams Filmmenu: samen met negen andere filminstellingen zetten wij ons in voor meer aandacht en ruimte voor kwalitatieve filmeducatie op Amsterdamse scholen.