Scholenprogramma

Cinekid Festivalfilms 2019

De selectie is bekend! Voor het festival van 2019 kun je de volgende films bezoeken met jouw klas. Voor het landelijke filmprogramma werken we samen met filmtheaters door heel Nederland.

Voor iedere film ontwikkelt Cinekid lesmateriaal waarmee je het bezoek kunt voorbereiden en/of verwerken in de klas.

Praktisch
Kosten per bezoek zijn € 3,50- per leerling. Kom je met meerdere klassen? Dan kom je in aanmerking voor groepskorting.

Bezoek je een theater buiten Amsterdam? Dan ligt de organisatie in handen van dat theater en kunnen de prijzen afwijken. Voor het landelijke scholenprogramma werken wij samen met de Cinekid on Tour-theaters. Bekijk hier de theaters in jouw buurt. In Amsterdam kun je de films bekijken in: EYE, Westergasfabriek, Het Ketelhuis, Rialto en Pathé Arena.

Bekijk hieronder ons filmprogramma!

Kleuterprogramma
Groep 1/2, 40 minuten, zonder dialoog

Speciaal voor de kleintjes hebben we een programma samengesteld van de allermooiste korte films. De films sluiten thematisch aan op de belevingswereld van kleuters. Met dit keer films over vriendjes, dieren, de seizoenen, en de geheimen van de nacht.

Film: Kapitein Morten en de Spinnenkoningin
Groep 3/4, 79 minuten, NL gesproken

Door een magisch ongelukje wordt Morten zo klein als een insect. Nu is hij kapitein op zijn zelfgemaakte speelgoedboot, maar de gevaarlijke spinnenkoningin is ook aan boord en lijkt verdacht veel op zijn nare stiefmoeder. Morten wil net zo’n zeekapitein zijn als zijn vader en lost het geheim van het verdwenen goud op. Prachtige stop-motionanimatie, ooit begonnen als theaterproject en kinderboek, boordevol vreemde vondsten en avontuur.

Speelfilm: ZOOks
Groep 5/6/7/8, 80 minuten, NL gesproken

In ZOOks zie je een schrikbeeld van de toekomst, met een wereld waarin nergens meer bomen of planten groeien, dieren verboden zijn en het enige stuk bos is afgezet met een groot hek. Robin leeft in die wereld, en ontmoet een verwilderde jongen die in dat bos is opgegroeid. Hij blijkt de zoon van de verbannen koning te zijn. Bijzondere animatiefilm uit België, waarin gebruik is gemaakt van rotoscopie, een techniek waarbij scènes met echte acteurs voor green screens, nadien frame voor frame worden geanimeerd. Voor de film werden zo’n 45.000 unieke 2D-tekeningen gemaakt.

Echt gebeurd
Groep 5/6/7/8, 90 minuten, NL gesproken en NL ondertiteld

Het kijken van documentaires helpt kinderen in het vormen van een mening, verruimt hun blik op de wereld en leert ze op een speelse manier kritisch te zijn over wat ze zien.  In dit filmblok zie je een selectie documentaires waarin kinderen de hoofdrol spelen. Allemaal echt gebeurd. En vaak in aanwezigheid van de makers die je al jouw vragen kunt stellen!

Noot: dit blok wordt alleen aangeboden op het festival in Amsterdam.

Speelfilm: Rosie en Moussa
Groep 7/8, 90 minuten, NL gesproken

Rosie, die met haar moeder naar een appartement in de muliculturele wijk Molenbeek (Brussel) verhuist, mist haar vader die in de gevangenis zit. Ze hoopt dat hij weer thuis komt wonen, maar haar moeder denkt daar anders over. Gelukkig sluit Rosie vriendschap met Moussa van school. Hij is verliefd, maar weet niet hoe hij dat zeggen moet. Net als in de bekende boekenreeks ontdekken ze samen de wereld. Een prachtig eerlijke film, waarin melancholische en soms verdrietige scènes worden afgewisseld met grappige karakters, animaties en droomsequenties.

*Winnaar Beste Kinderfilm Cinekid 2018

Noot: dit blok wordt alleen aangeboden op het festival in Amsterdam.

 

Speelfilm: Wallay
Groep 7/8 en voortgezet onderwijs (onderbouw), 83 minuten, NL ondertiteld

De onhandelbare Franse tiener Ady gaat zijn eigen gang. Zijn vader heeft daar genoeg van en stuurt de jongen naar zijn strenge oom Amadou in Burkina Faso. Eerst denkt Ady nog dat hij een exotische vakantie voor de boeg heeft, maar tot zijn schrik heeft oom Amadou hele andere plannen met hem. Deze coming-of-age film, met soms een documentaire-touch, snijdt serieuze thema’s aan, maar heeft een optimistische ondertoon.

*Winnaar Beste Kinderfilm Cinekid 2017

Nationale Publieksprijs – Onderbouw
Groep 3/ 4/5, ca 45 min, NL gesproken

Films kunnen jouw beeld over de wereld en het leven verbreden. Letterlijk, door films uit verschillende situaties en culturen te bekijken. Maar ook figuurlijk, omdat de films je op een nieuwe manier leren kijken naar wat je gewend bent.  Uit de Cinekid Beste Nederlandse Korte Film en de Beste Nederlandse Serie Competitie wordt een bijzondere selectie samengesteld voor basisschoolkinderen uit heel Nederland. De schoolklassen bepalen wie de winnaars zijn van de Nationale Publieksprijs.

Noot: dit blok wordt alleen aangeboden op het festival in Amsterdam.

Nationale Publieksprijs – Bovenbouw
Groep 6/7/8, ca 45 min, NL gesproken

Films kunnen jouw beeld over de wereld en het leven verbreden. Letterlijk, door films uit verschillende situaties en culturen te bekijken. Maar ook figuurlijk, omdat de films je op een nieuwe manier leren kijken naar wat je gewend bent.  Uit de Cinekid Beste Nederlandse Korte Film en de Beste Nederlandse Serie Competitie wordt een bijzondere selectie samengesteld door basisschoolkinderen uit heel Nederland. De schoolklassen bepalen wie de winnaars zijn van de Nationale Publieksprijs. Het hoofdproductiebedrijf van de winnende film krijgt de Cinekid Leeuw award uitgereikt.

Noot: dit blok wordt alleen aangeboden op het festival in Amsterdam.

 

 

Meld je klas aan voor het filmprogramma
Schrijf me in