Shopping cart
11
Pick date and time
Home

Cinekid Festival viert het oeuvre van Burny Bos

Cinekid brengt tijdens de komende editie een speciaal programma rond het werk van schrijver en producent Burny Bos.

De eigenzinnige bedenker van de Ko de Boswachtershow, opstarter van Villa Achterwerk en oprichter van productiemaatschappij BosBros is ziek en wordt niet meer beter. Reden voor Cinekid om samen met hem zijn werk te vieren tijdens de 36e editie van het festival. Zondag 16 oktober trapt Cinekid af met een speciale vertoning van Pluk van de Petteflet. Een aantal props uit de films en series worden tentoongesteld tijdens het festival in Pathé Amsterdam Noord. Iedere dag is één van de klassiekers te zien van het productiebedrijf van Burny Bos, BosBros: Knofje, Brammetje Baas, Het Zakmes en Minoes. Pluk van de Petteflet zal tijdens de herfstvakantie bij alle Cinekid festivallocaties door heel Nederland te zien zijn. 

Burny Bos: "Ik ben blij en trots dat het rijke oeuvre van productiehuis Bosbros, waar zoveel talentvolle makers een bijdrage aan hebben geleverd nu, dankzij Cinekid, voor een nieuwe generatie te zien is."

Jeugdfilm en -serie internationaal op de kaart 
In de jaren zeventig begon Burny Bos  met jeugdradio. Naast het programma Radio Lawaaipapegaai maakte hij de Ko de Boswachtershow,  dat jarenlang op zondagochtend om zeven uur meer dan een miljoen luisteraars trok. In de jaren tachtig ging hij aan de slag bij de VPRO om jeugdtelevisie te maken. Hij startte het programma Villa Achterwerk waarin verschillende makers de vrijheid kregen om eigenzinnige programma’s te maken zoals  Theo en Thea en Rembo en Rembo.  Daarnaast initieerde hij jeugdseries als Het Zakmes, Kinderen van Waterland, Dag juf en Tot morgen. Als producent, schrijver en oprichter van BosBros heeft Burny met zijn team vele succesvolle films en televisieprogramma’s gemaakt die meerdere internationale prijzen wonnen.  Hiermee inspireerde hij talloze makers in binnen- en buitenland om jeugdfilms en -series te maken die kinderen serieus nemen. 

In de strijd tegen de Amerikaanse blockbusters begon Burny in de jaren negentig met het verfilmen van de boeken van Annie M.G. Schmidt. Na Abeltje volgden klassiekers als Otje, Minoes en Pluk van de Petteflet. Ook de films Het Zakmes, Het Paard van Sinterklaas en Brammetje Baas vallen nog steeds in de smaak bij jong en oud.  In 2014 ontving Bos het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de Nederlandse filmcultuur. Burny’s meest recente scenario voor een animatiefilm van Dikkie Dik zal binnenkort in productie gaan. 

Heleen Rouw, Cinekid directeur: “Jeugdfilms en series van kwaliteit met een zekere eigen(zinnig)heid en originaliteit zijn zo ontzettend belangrijk voor kinderen. Burny inspireert met zijn visie heel veel makers, in Nederland maar ook ver daar buiten.”    

Ontmoet de hoofdrolspelers 
De cast en crew van Pluk is uitgenodigd om samen met Burny Bos aanwezig te zijn bij de vertoning van Pluk van de Petteflet in Amsterdam. Uiteraard is een meet & greet met het team onderdeel van het programma. Tamara Bos, dochter van Burny, geeft samen met Cinekid invulling aan een masterclass voor professionals. De jonge hoofdrolspelers uit de verschillende films en series zijn ook aanwezig tijdens het festival. 

De volgende klassiekers van BosBros zijn te zien: 

 • Pluk vd Petteflet (regie; Ben Sombogaart, Pieter van Rijn, scenario; Tamara Bos)
  Zondag 16 oktober 14.00 uur
 • Otje (3 x 25 minuten -  regie; Joram Lürsen, Simone van Dusseldorp, scenario; Tamara Bos)
  Maandag 17 oktober om 12.00 uur
 • Knofje (6 x 10 minuten: volledige serie - regie; Rita Horst, scenario; Burny & Tamara Bos, Rita Horst)
  Dinsdag 18 oktober om 10.00 uur
 • Minoes (regie; Vincent Bal, scenario; Burny & Tamara Bos)
  Woensdag 19 oktober om 15.30 uur
 • Brammetje Baas (regie; Anna van der Heide, scenario; Tamara Bos)
  Donderdag 20 oktober om 15.30 uur
 • Het Zakmes(regie; Ben Sombogaart, scenario; Sjoerd Kuyper)
  Vrijdag 21 oktober om 15.30 uur 

Kijk vanaf 29 september op www.cinekidfestival.nl voor tickets.   

Over Cinekid Festival  

Cinekid Festival vindt plaats van 15 t/m 30 oktober in het hele land, tijdens de herfstvakantie. Er worden in Amsterdam premières van (inter)nationale films en series vertoond en er zijn dagelijks masterclasses, workshops, en tal van activiteiten zoals meet & greets met acteurs. Cinekid opent woensdag 12 oktober met de wereldpremière van de Nederlandse film Totem van regisseur Sander Burger op de hoofdlocatie in Amsterdam Noord. Het programma staat vanaf 29 september 2022 online. Dan start ook de kaartverkoop via cinekid.nl. Volg het laatste Cinekid-nieuws op Facebook, Instagram en via de Cinekid nieuwsbrief.

;