Shopping cart
11
Pick date and time
Home

In gesprek over Oekraïne

De oorlog in Oekraïne houdt ons allemaal enorm bezig. Zit je met vragen, ben je op zoek naar lees- of kijkmateriaal of wil je in actie komen? Wij geven lees-, kijk- en doetips!

Leestip: Kidsweek

Op de website van Kidsweek lees je altijd het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne. Hier vind je het antwoord op al je vragen over de oorlog en leef je mee met de ervaringen van Oekraïens kinderen in oorlogstijd. Zo interviewen ze bijvoorbeeld kinderen die uit Oekraïne moesten vluchten, leggen ze alles uit wat je moet weten over kernwapens, cyberaanvallen en de president van Oekraïne en spreken ze kinderen die in Nederland in actie komen

Doetip: samen in actie voor Oekraïne! 

De mensen uit Oekraïne hebben dringend hulp nodig. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht en gezinnen zijn van elkaar gescheiden. Daarom kun je nu doneren aan Giro555, waar hulporganisaties geld inzamelen om bijvoorbeeld voedsel, dekens, medicijnen en brandstof uit te delen. 

Wil jij ook doneren aan Giro555? Cinekid helpt nu ook mee met geld inzamelen! We doneren de hele opbrengst van de Cinekid Box aan Giro555, je kunt de Box hier bestellen om mee te helpen!   

Wil jij op een andere manier actievoeren om mensen uit Oekraïne te helpen? Doe inspiratie op met deze acties van lezers van de Kidsweek! 

Filmtips + lesbrief: Oekraïne duiden in beeld en geluid 

Ben je op zoek naar praktische handvatten om de situatie in Oekraïne te bespreken met je kind of leerlingen? Netwerk Filmeductie tipt daarvoor de lesbrief van Terinfo, waarin je bijvoorbeeld informatie krijgt over de relatie tussen Oekraïne en Rusland en de oplopende spanningen tussen de landen van de afgelopen jaren. Deze lesbrief is ontwikkeld voor in de klas, maar ook erg bruikbaar voor als je op zoek bent naar antwoorden op de vragen waar je kind mee thuiskomt!

Ook films en documentaires kunnen helpen om de situatie in Oekraïne te duiden, het gesprek te starten, en ruimte te geven aan gevoelens, zorgen en meningen! Daarom tipt Netwerk Filmeducatie vier films die voor ouders, leraren of leerlingen (12+) de moeite waard zijn en te zien zijn op IDFA, Picl of Netflix: 

Donbass

Leeftijd: 12+

Waar te zien: Picl

De regisseur - zelf in Oekraïne geboren - houdt zich niet in en geeft alle partijen er flink van langs in deze uitbundige, maar ook onevenwichtige film. Donbass wisselt vaak van toon, en is dan weer theatraal, dan weer gefilmd als een documentaire. Deze film laat zien dat er lang spanningen tussen Oekraïne en Rusland bestaan, en geeft context aan het huidig conflict. 

Olga

Leeftijd: 12+

Waar te zien: Picl

Tijdens de turbulente politieke gebeurtenissen in haar geboorteland verhuist de Oekraïense turnster Olga naar Zwitserland. Terwijl Olga zich uitslooft en enigszins geïsoleerd is in een niet-vrijwillig exil, spant Olga’s moeder, een onderzoeksjournalist, zich in om de voortwoekerende corruptie onder president Janoekovitsj bloot te leggen. Als in 2013 het volk protesteert op het Maidanplein van Kiev staat ze op de eerste rij tegenover een gewelddadige politiemacht.

Winter on Fire

Leeftijd: 12+

Waar te zien: Netflix

Winter on Fire zet de kijker tussen de demonstranten, en laat zonder zich in te houden zien hoe de Maidan-protesten van 2013 en 2014 eruit zagen. Deze documentaire gaat over de demonstraties die volgden toen president Viktor Janoekovitsj weigerde het EU-Oekraïne Verdrag te onderteken. In 93 dagen veranderden vreedzame studentenprotesten in een gewelddadige revolutie.

Alisa in Warland

Leeftijd: 12+

Waar te zien: IDFA

Alisa is een studente aan de filmacademie in Kiev. Wanneer President Viktor Janoekovytsj weigert om het EU-Oekraïne Verdrag te ondertekenen, wordt zij plots geconfronteerd met chaos in Oekraïne; er breken protesten uit in de hoofdstad, en de mensen eisen dat de president opstapt. Alisa gaat op reis door Oekraïne om de oorlog te begrijpen. Tegen haar wil in raakt Alisa zelf ook verzeild in de oorlog, wanneer ze door separatisten opgepakt wordt voor spionage.

;