Home

Oorlog en bevrijding

Op 4 en 5 mei staan we samen stil bij vrijheid. Daarom vind je hieronder van alles over de oorlog en de bevrijding van Nederland! Kijk de mooiste films, een serie of luister naar een podcast.

Klik op de gele titel van de film, serie of podcast om te kijken en luisteren.

Patatje Oorlog

Leeftijd: 6+
De negenjarige Kiek is energiek en stoer, maar raakt bezorgd wanneer haar vader als arts naar een oorlogsgebied vertrekt. Hij kan een ziekte krijgen, of een ongeluk en er zijn zelfs verdwaalde kogels! Om de kans te verkleinen dat er iets met hem gebeurt, wringt ze zich in vreemde bochten: ze heeft een dode hond en een dode muis nodig. Kiek kent namelijk niemand die een dode muis, een dode hond èn een dode vader heeft. Dat is een kleine kans.

The Crossing

Leeftijd: 9+
Het is December 1942 en vier Noorse kinderen zijn op de vlucht. Sarah en Daniel zijn Joods en dreigen door de Duitse bezetters te worden opgepakt. Ze hebben zich verstopt in de kelder van het ouderlijk huis van Otto en Gerda, maar dan worden hun ouders opgepakt op verdenking van hulp aan de Joden.

Jojo Rabbit

Leeftijd: 12+
Jojo is een rare jongen die wordt opgevoed door een alleenstaande moeder en maar één bondgenoot heeft, zijn denkbeeldige vriend Adolf Hitler.

Oorlogswinter

Leeftijd: 12+
Verfilming van het spannende boek van Jan Terlouw over de 14-jarige Michiel die in de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog betrokken raakt bij het verzet

De regels van Floor

Alle leeftijden
De juf van Floor organiseert een dichtwedstrijd voor dodenherdenking. Floor heeft hier helemaal geen zin in, maar als ze hoort dat de winnaar op televisie komt gaat ze snel aan de slag. Als Floor na een tijd nog niets op papier heeft, stuurt Irma haar naar een buurvrouw die de oorlog heeft overleefd. Daar krijgt Floor meer dan alleen inspiratie.

Podcast over 4 mei

Alle leeftijden
Nieuw: de NOS Jeugdjournaal Podcast voor kinderen. De eerste aflevering gaat over 4 mei, oftewel de Dodenherdenking. Aan wie denken we dan en waarom herdenken we? Bart Tuinman en Malou van der Starre beantwoorden elke week vragen van kinderen. Benieuwd?

;