Home

Recept van chef Joris Bijdendijk

Chef-kok Joris Bijdendijk gaf een kookworkshop om je vingers bij af te likken tijdens de livestream van De Schooltuin. Ben jij benieuwd naar zijn Gazpacho? Bekijk het recept en ga zelf aan de slag!

Spaanse soep met Italiaanse kaas

Bereiding: 30 minuten
Gazpacho komt uit Spanje,  maar smaakt daar net iets anders dan als ik hem maak. Het is echt mijn favoriete koude soep. Heel eenvoudig om te maken en verslavend lekker. Je kan variëren met de ingrediënten, maar smaakmakers als komijn, ui, knoflook en azijn zou ik er altijd in houden. Burrata lijkt een beetje op een bol mozzarella waar ze een romig mengsel in hebben verpakt. Vers is burrata het lekkerst en het wordt tegenwoordig ook in Groningen gemaakt. Die is exact zo geproduceerd als de Italiaanse, maar dan met Nederlandse ingrediënten. In Nederland zijn nu ook verschillende buffelboerderijen. De kaasmakers die met verse buffelmelk werken, zitten verspreid door het land. Kun je geen burrata vinden, koop dan lekkere Hollandse of Italiaanse buffelmozzarella. 

Aan de slag!
Snij de paprika doormidden en verwijder de steel en de zaadjes. Probeer met een dunschiller aan de kanten waar dat makkelijk gaat snel de schil eraf te halen. Verwijder ook het steeltje en de zaadjes van de groene chilipeper. Haal de kroon uit de tomaten en snij in stukken, net als de komkommer. Verwarm het gemalen komijnzaad even in een droge koekenpan totdat deze begint te geuren. Snij de avocado doormidden en schep het vruchtvlees eruit.

Draai alle ingrediënten voor de gazpacho zi fijn mogelijk in een blender (of gebruik een staafmixer). Duw de soep daarna door een fijne zeef. Laat in de koelkast minimaal een uur goed koud worden.

Leg een halve burrata in elk bord en giet er olijfolie over. Bestrooi met een beetje peper en zout. Schenk de groene gazpacho eromheen.  

Gazpacho Ingrediënten
1 groene paprika
1 groene chilipeper
200 gram gele tomaten
½ komkommer
1 volle eetlepel gemalen komijnzaad
1 avocado
½ ui
3 centimeter gember
1 teen knoflook
blaadjes van 2 takjes munt 
blaadjes van 10 takjes basilicum
blaadjes van 10 takjes koriander
125 milliliter sushi-azijn
200 gram olijfolie
1 flinke hand rauwe spinazie 
mespuntje zout

Afmaken
2 burrata's
olijfolie
zwarte peper
zout 

;