Winkelmandje
11
Kies datum en tijd
Scholenprogramma Amsterdam

Filmprogramma 2023

De selectie is bekend! Voor het festival van 2023 kun je de onderstaande films bezoeken met jouw klas.

Een Cinekid-film is anders dan anders. De films onderscheiden zich door hun kwaliteit, cinematografie, vertelwijze en thematiek. Het hele jaar speurt Cinekid naar de mooiste, meest bijzondere films van over de hele wereld. En die films zie je alleen op het Cinekid Festival.

Via film verplaatsen kinderen zich in verhalen van over de hele wereld en reflecteren zo op hun eigen belevingswereld én die van de ander. Voor iedere film ontwikkelt Cinekid daarom lesmateriaal waarmee je het bezoek kunt voorbereiden en/of verwerken in de klas. 

Bekijk hieronder het filmprogramma!

GROEP 1/2/3

Waterpret - Neem je zwemspullen mee! 

Korte film compilatie 
Geen dialoog  
 
Waterpret is een korte film compilatie speciaal geselecteerd voor de allerkleinsten. In deze animaties van over de hele wereld beleven de personages allerlei wildwater avonturen. In de 3D animatie Kayak neemt een vader zijn zoontje mee op een ontspannend boottochtje, maar de peuter lijkt van plan er een echt avontuur van te maken.  
In Rainboy leren we de jongen kennen die de wolken water geeft. Als hij per ongeluk de zon boos maakt moet hij zijn regenwolken inzetten om haar op te vrolijken. En in Wat zit er in die kist komt er een raadselachtige kist de haven binnen. Wat zou daar in zitten?
 
Deze compilatie bestaat uit de films Blocks, Rainboy, Kuap, Wat zit er in die kist en Kayak.
 
Thema’s: verwondering, avontuur, ontdekking, samenwerken, verbondenheid, natuur, water, milieu 

GROEP 3/4 

Een frisse blik

Korte film compilatie 
Geen dialoog of NL gesproken 
 
Een frisse blik is een korte film compilatie speciaal geselecteerd voor groep 3 en 4. In verschillende verhalen van over de hele wereld komen de meest uiteenlopende vormen van animatie voorbij. Wat ze gemeen hebben is dat ze de wereld steeds vanuit een onverwachts perspectief laten zien. De prachtige stop-motion animatie Naeris laat bijvoorbeeld zien wat er allemaal onder de grond gebeurt voordat een reusachtige knolraap kan worden geoogst. In de cartooneske animatie Cat & Moth hebben een kat en een mot allebei hun oog laten vallen op een heerlijk zacht kussen. Een magische botsing doet hun rollen omdraaien. En in Hello Stranger ontmoet een astronaut een onbekend stel buitenaardse wezens. Zijn ze eigenlijk wel zo gevaarlijk als hij denkt? 
 
Deze compilatie bestaat uit de films Naeris, Hittegolf, Cath & Moth, Hello Stranger en Overboord.
 
Thema’s: samenwerken, verwondering, ontdekking, perspectief, natuur, thuis, binnen-buiten 

 

GROEP 3/4 (Alleen Amsterdam)

Yuku en de Himalayabloem

Rémi Durin, Arnaud Demuynck, Frankrijk, 2022
Speelfilm - NL gesproken 

Winnaar Gouden Leeuw Beste Kinderfilm Cinekid 2022

Iedereen swingt als Yuku op haar ukelele speelt. Wanneer ze hoort dat grootmoeder niet lang meer zal leven, bedenkt ze een stoer plan. Ze wil oma het licht van de Himalayabloem meegeven. Het zoeken van die bloem wordt een kleurrijk avontuur, in deze animatiefilm vol liedjes en nieuwe vrienden. Zelfs de Boze Wolf kan de dappere Yuku niet tegenhouden.

Thema’s: vriendschap, familie, avontuur, muziek, zelfstandigheid, afscheid

GROEP 5/6 

Stel je eens voor
 
Korte film compilatie 
Geen dialoog of NL gesproken 
 
Een korte film compilatie speciaal voor kinderen in groep 5 en 6. In deze films gebruiken kinderen hun verbeelding om hun wereld te begrijpen én een stukje beter te maken. In This is your captain speaking besluit Asare zijn muziekdocent te adopteren, om te voorkomen dat hij het land wordt uitgestuurd. Als de realiteit zijn plan inhaalt, lijkt Asare zijn vriend én zijn verbeeldingskracht te verliezen. In het moderne sprookje Slay, Fee vindt de timide Jojo een voorbeeld in zijn extravagante ‘gasfles bezorger’. JoJo kan wel wat glitter in z’n leven gebruiken en besluit net als deze ‘Tank Fairy’ ook in  drag  te gaan. In de kleurrijke korte film Snor heeft een klein meisje een groot probleem. 
 
Deze compilatie bestaat uit de films This is your captain speaking, Slay, Fee, Snor en Cath & Moth
 
Thema’s: verbeelding, vriendschap, rolmodellen, verbinding, identiteit, adoptie 

GROEP 5/6/7 (Alleen Amsterdam)

Calamity 
 
Rémi Chayé, Frankrijk, 2020 

Speelfilm - NL Gesproken 

Winnaar Gouden Leeuw Beste Kinderfilm Cinekid 2020 
 
De handgetekende animatiefilm Calamity vertelt het verhaal van de sterke en legendarische Martha ‘Calamity’ Jane. In de tijd van het Wilde Westen krijgt de jonge Calamity er genoeg van alleen 'vrouwendingen' te mogen doen. Als ze haar eigen plan trekt ontdekt ze een opwindende wereld met nieuwe vrienden, sluwe bedriegers, spannende ontsnappingen, goudzoekers en kampvuur onder de sterren. 
 
Thema’s: geschiedenis, helden, gender, grenzen verleggen, avontuur, coming of age 

GROEP 6/7

Dancing Queen 

Aurora Gossé, Noorwegen, 2023 
Speelfilm - NL gesproken 
 
De nieuwe Noorse speelfilm Dancing Queen is een feelgood movie vol goede dance moves en humor, die heftige onderwerpen niet uit de weg gaat. We ontmoeten Mina aan het begin van het nieuwe schooljaar. Omdat ze de nieuwe jongen op school wel ziet zitten meldt ze zich aan voor zijn dance crew. Dat ze niet kan dansen, daar moet ze nog even iets op verzinnen. Haar levenslustige oma probeert de onzeker Mina te helpen, maar ze moet zelf uitvinden dat je beter in jezelf kunt geloven dan jezelf te veranderen om te worden geaccepteerd.  
 
Thema’s: zelfvertrouwen, jezelf accepteren, angsten overwinnen, prestatiedruk, body positivity, populariteit, vriendschap, coming of age 

GROEP 7/8/VO1 
 
Juniors

Hugo P. Thomas, Frankrijk, 2022
Speelfilm - NL ondertiteld

De twee tieners Jordan en Patrick vervelen zich dood in het kleine dorp waar ze wonen. Als hun Playstation kapot gaat besluiten ze te doen alsof ze ziek zijn om geld in te zamelen voor een nieuwe. Terwijl het geld binnenstroomt komt hun leugen uit. Gaat hun vriendschap dit overleven?

Thema's: vriendschap, ziekte, eerlijk duurt het langst, coming of age, groepsdruk

GROEP 7/8/VO1 

Hoe kan het ook anders? 

Korte film compilatie 
NL gesproken of ondertiteld 

In deze korte film compilatie, speciaal samengesteld voor groep 7, 8 en VO1, ontmoeten we kinderen die in een situatie zitten die ze graag willen veranderen. Dan kun je wachten tot het vanzelf anders wordt. Óf je kunt het heft in eigen handen nemen.  
In de docu Skate the City zijn drie skaters op zoek naar een plek om te skaten. Overal worden ze weggestuurd. Uiteindelijk gaan ze zelf op het stadhuis hun rechten opeisen.  In Berenklauw wil Sven thuis met vrienden voetbal kijken, maar omdat zijn moeder de energierekening niet kon betalen is de stroom afgesloten - dus verzint hij een list. 
In Eid Mubarak probeert Iman haar geliefde huisgeit te redden van het slachtfeest. En in Death to the Bikini moet Lili van haar ouders voortaan een bikini aan naar het zwembad. Daar heeft ze absoluut geen zin in. 
 
Deze compilatie bestaat uit de films Eid Mubarak, Berenklauw, Skate the City, Death to the Bikini en The River
 
Thema’s: voor jezelf opkomen, heft in eigen handen nemen, je eigen keuzes maken, armoede, gender, identiteit, religie, coming of age 

GROEP 7/8/VO1 
 
Okedoeibedankt

Nicole van Kilsdonk, Nederland, 2023
Gebarentaal (NGT en NMG), NL gesproken en ondertiteld
 
De verlegen, dove Jamie verhuist naar het doveninternaat om aan haar nieuwe school te beginnen. Ze ziet er tegenop om nieuwe vrienden te maken. Als ze in het weekend plots niet naar huis kan, ontstaat met haar klasgenoot Imane een onverwacht plan. Samen belanden ze op een roadtrip naar Parijs, maar al snel loopt het allemaal niet als gepland. Tijdens een onvergetelijke tocht vol obstakels en bijzondere ontmoetingen leren ze niet alleen elkaar, maar ook zichzelf beter kennen. Okedoeibedankt is een hartverwarmende roadmovie, grotendeels gesproken in gebarentaal.
 
Thema’s: zelfvertrouwen, grenzen verleggen, vriendschap, coming of age

Ik wil naar Cinekid Festival 2023 met mijn klas!
Meld je nu aan