Festival voor scholen

Filmprogramma 2021

De selectie is bekend! Voor het festival van 2021 kun je de onderstaande films bezoeken met jouw klas.

Een Cinekid-film is anders dan anders. De films onderscheiden zich door hun kwaliteit, cinematografie, vertelwijze en thematiek. Het hele jaar speurt Cinekid naar de mooiste, meest bijzondere films van over de hele wereld. En die films zie je alleen op het Cinekid Festival.

Voor iedere film ontwikkelt Cinekid lesmateriaal waarmee je het bezoek kunt voorbereiden en/of verwerken in de klas.

Bekijk hieronder het filmprogramma!

Anansi
Groep 1/2/3, NL gesproken

De sprookjes uit Afrika van de slimme spin Anansi zijn mega-beroemd in Suriname, De Antillen, West Afrika en zelfs in het zuiden van Amerika, maar vreemd genoeg minder bekend in Nederland en de rest van Europa. Een nieuwe serie spannende animatiefilms, waarin Anansi de spin zijn tegenstanders steeds te slim af is was er nog niet. Tot nu! De animaties zijn grappig en hebben een mooie boodschap: ‘wie niet sterk of groot is, moet slim zijn ‘ En zo is Anansi de spin zijn tegenstanders telkens te slim af en overwint hij steeds weer.

Thema’s: Natuur, vriendschap, eerlijkheid en avontuur

Cinekid Kort 
Groep 3/4, NL gesproken

Een reeks prachtige en schilderachtige animatiefilms vol emotie. De films sluiten thematisch aan op de belevingswereld van de leerlingen, maar gaan ook over de wereld om ons heen. In dit filmblok gaan leerlingen op reis naar andere landen. Met films over dromen, natuur, jezelf zijn, steun en vriendschap.

Thema’s: de wereld om ons heen, jezelf zijn, vriendschap en natuur

Calamity
Groep 5/6, NL gesproken

De echt bestaande wildwestheldin Calamity Jane is hier nog jong. Tijdens de grote huifkartrek naar het westen krijgt ze er genoeg van alleen 'vrouwendingen' te mogen doen. In dit prachtige animatieavontuur trekt het dappere meisje haar eigen plan en ontdekt een opwindende wereld met nieuwe vrienden, sluwe bedriegers, spannende ontsnappingen, goudzoekers en kampvuur onder de sterren.

Thema’s: avontuur, volwassen worden, wilde westen, identiteit, gender

Mijn leven is een circus
Groep 7/8/VO1, NL gesproken

Het verhaal gaat over de 12-jarige Laura. Zij trekt al bijna haar hele leven rond met haar vader, die als clown optreedt. Laura verlangt echter naar een minder hectisch leven, en die droom lijkt uit te komen wanneer ze kans maakt om toegelaten te worden op een privé school. Maar zal haar vader kunnen accepteren dat zijn dochter niet in zijn voetsporen zal treden? Dit spannende verhaal toont een tweestrijd waarin veel leerlingen zich zullen herkennen; in hoeverre voldoe ik aan de verwachtingen van mijn ouders? Mijn eigen Circus (originele titel: 'Mon cirque à moi') is een Canadese feel-good film, met een goede dosis humor en ontroering.

Thema’s: vriendschap, zelfvertrouwen, identiteit, familie, coming of age

Cinekid Docu
Groep 7/8/VO1, NL gesproken

In vier verschillende jeugddocumentaires geven kinderen inzicht in hoe ze omgaan met een gescheiden gezinssituatie. Het doel van deze serie is om kinderen van gescheiden ouders een stem te geven. We zien onder andere Din, Din is een twaalfjarige aanvallende middenvelder van voetbalclub Baardwijk in Waalwijk. Toen zijn ouders drie jaar geleden gingen scheiden werd alles plotseling anders. Maar Din bleef stil, hij is niet zo’n prater en laat liever zijn benen op het voetbalveld spreken.
Hoe is het om gescheiden ouders te hebben? Waarmee worstelen kinderen van gescheiden ouders? En kunnen de leerlingen zich hierin herkennen? Het kijken van documentaires helpt leerlingen kritisch te kijken, hun mening te vormen en verruimt hun blik op de wereld.

Thema’s: verlies, zelfvertrouwen, familie, identiteit, vriendschap

Cinekid 2021 première  
Groep 7/8 –  NL ondertiteld

Meld je nu aan voor een speciale vertoning van één van de nieuwe films van Cinekid 2021. Deze film gaat in première in de herfsvakantie tijdens Cinekid Festival. En jullie hebben de mogelijkheid om aanwezig te zijn bij de voorpremière, en de film dus als allereerste te bekijken. Welke film het is houden we nog even geheim!