Festival voor scholen

Filmprogramma 2020

De selectie is bekend! Voor het festival van 2020 kun je de onderstaande films bezoeken met jouw klas.

Een Cinekid-film is anders dan anders. De films onderscheiden zich door hun kwaliteit, cinematografie, vertelwijze en thematiek. Het hele jaar speurt Cinekid naar de mooiste, meest bijzondere films van over de hele wereld. En die films zie je alleen op het Cinekid Festival.

Voor iedere film ontwikkelt Cinekid lesmateriaal waarmee je het bezoek kunt voorbereiden en/of verwerken in de klas.

Bekijk hieronder het filmprogramma!

Pettson & Findus: Pettson gaat kamperen
Groep 1/2/3, 81 minuten, NL gesproken

Findus is groter gegroeid en wil graag een plekje voor zichzelf. Pettson vind het een fijn idee om niet meer zijn slaapkamer te hoeven delen en bouwt een oud wc-hokje om tot een huisje voor zijn kat. Maar als het eenmaal zover is, voelt Pettson zich plotseling eenzaam. Ook Findus moet op zijn beurt erg wennen aan zijn nieuwe bestaan. Uiteindelijk komen ze er allebei achter dat samen toch fijner is dan alleen. Een vrolijke en vertederende kijkervaring voor de allerkleinsten.

Cinekid Kort 
Groep 3/4, 52 minuten, NL gesproken

Een reeks prachtige en schilderachtige animatiefilms vol emotie. De films sluiten thematisch aan op de belevingswereld van de leerlingen. Met films over dromen, natuur, jezelf zijn, steun en vriendschap.

Cinekid Kort
Groep 5/6, 73 minuten, NL gesproken

Een reeks mooie en indrukwekkende korte films, zowel animatie als live-action. De films sluiten thematisch aan op de belevingswereld van de leerlingen. Er komen serieuze en droevige onderwerpen aan bod maar ook grappige personages en zonnige stranden.

Binti
Groep 5/6/7, 85 minuten, NL gesproken

Vrolijk en spannend avontuur over de energieke jonge vlogger Binti, die met haar uit Congo gevluchte vader illegaal in België woont. Als Binti tijdens een hevige storm op Elias’ boomhut stuit om te schuilen en de kinderen elkaar en elkaars ouders leren kennen, ziet Binti al snel de oplossing voor haar probleem: haar papa moet trouwen met de mama van Elias. Binti belooft Elias te helpen met zijn red-de-okapi-club en zet tegelijkertijd met succes allerlei acties op om de twee ouders samen te brengen. De twee zijn een match en worden verliefd. Maar dan loopt het mis.

Cinekid Docu
Groep 6/7/8 – 90 minuten, NL gesproken

Een selectie documentaires waarin kinderen de hoofdrol spelen. Stuk voor stuk echt gebeurd. De vertoningen zijn vaak in aanwezigheid van de makers, na afloop is er dan tijd voor vragen. Het kijken van documentaires helpt leerlingen kritisch te kijken, hun mening te vormen en verruimt hun blik op de wereld.

Mier
Groep 8/VO 1 – 105 minuten, NL ondertiteld

De twaalfjarige Théo, met bijnaam ‘de Mier’, kan goed voetballen. Zijn vader heeft sinds zijn scheiding een drankprobleem en maakt geregeld ruzie langs de lijn. Als er een scout van Arsenal komt kijken, hoopt iedereen dat Théo wordt gevraagd om naar Engeland te komen. De scout wijst hem echter af, omdat hij te klein is. Maar als hij ziet hoe gelukkig zijn vader wordt van deze kans, liegt Théo en zegt dat hij wel is geselecteerd. Zijn vader krijgt zijn leven langzaam weer op de rit en Théo probeert zijn leugen zo lang mogelijk in stand te houden. Een prachtige dramafilm over grote dromen en complexe familiebanden, met een optimistische ondertoon.

Cinekid 2020 première: The Crossing
Groep 7/8 – 85 minuten, NL ondertiteld

Eenmalig een speciale Cinekid 2020 première op vrijdag 9 oktober, speciaal voor groep 7/8. 

Sarah en Daniel zijn Joods, ze verschuilen zich voor de Duitse bezetters in de kelder van het ouderlijk huis van Otto en Gerda omdat ze anders het land zullen worden uitgezet. Als plots de ouders van Gerda en Otto worden gearresteerd op verdenking van hulp aan de joodse kinderen, besluiten ze hun nieuwe vrienden te helpen. Door besneeuwde bossen vluchten de vier voor de Duitse soldaten. Het doel is om naar het neutrale Zweden te ontsnappen, daar zijn ze veilig. Leven en dood staan op het spel in een race naar de vrijheid. Gelukkig ontmoeten ze goede helpers onderweg. Maar wie kunnen ze echt vertrouwen ….
The Crossing is een super spannende film over vertrouwen, vriendschap, angst en moed!