Festival

Competities & awards

Elk jaar worden op het Cinekid Festival de belangrijkste prijzen op het gebied van film, televisie en nieuwe media voor de jeugd uitgereikt: de Gouden Leeuw, Gouden Kolibrie en Gouden Guppy. Nationale en internationale juryleden buigen zich over de inzendingen en ook het publiek bepaalt wat zij de beste jeugdfilms, televisieseries en mediaprojecten vinden.

Beste Kinderfilm
Cinekid ontvangt ieder jaar honderden inzendingen van kinder- en jeugdspeelfilms van over de hele wereld. Vijftien films worden vervolgens geselecteerd voor de Beste Kinderfilm Competitie. Een jury, bestaande uit internationale professionals met een achtergrond in film of kindermedia, beslist wie de Cinekid Leeuw voor Beste Kinderfilm en een geldbedrag van € 7.500,- ontvangt. Bij iedere vertoning van deze competitiefilms op het festival krijgen bezoekers daarnaast de kans om te stemmen op hun favoriete film. Deze winnaar ontvangt eveneens de Cinekid Leeuw.

Beste Nederlandse Familiefilm
Voor de Beste Nederlandse Familiefilm Competitie selecteert Cinekid Nederlandse speelfilms die gemaakt zijn sinds de laatste editie. Daarnaast moeten de films gericht zijn op kinderen tot 14 jaar of geschikt zijn voor de hele familie. Een vakjury selecteert een winnaar die naast het beeldje van de Cinekid Leeuw een geldbedrag van € 7.500- ontvangt. Ook in deze categorie kunnen kinderen na afloop van de vertoningen stemmen op hun favoriet, die vervolgens de Cinekid Leeuw ontvangt.

Beste Internationale Korte Animatie Film
De korte animatiefilms die Cinekid ieder jaar op het festival vertoont, zijn bedoeld om Nederlandse kinderen kennis te laten maken met beeldende verhalen uit zoveel mogelijk verschillende landen. Alle korte animatiefilms die gericht zijn op de jeugd en gemaakt zijn sinds het laatste festival, komen in aanmerking voor de award voor Beste Internationale Korte Animatie. Cinekid selecteert ongeveer 25 films die worden vertoond in thematische programma’s of als voorfilm bij een hoofdfilm. Een internationale vakjury beslist welke film de Cinekid Leeuw en een geldprijs van € 2.500,- ontvangt.

Beste Nederlandse Korte Film
De Beste Nederlandse Korte Film Competitie bestaat uit een selectie van de volgens Cinekid beste korte kinder- en jeugdfilms die sinds de afgelopen editie door Nederlandse producenten zijn gemaakt. Alle films in de competitie worden beoordeeld door een vakjury en komen in aanmerking voor een Cinekid Leeuw in een van de volgende drie categorieën: Beste Nederlandse Korte Animatie, Beste Nederlandse Korte Live Action en Beste Nederlandse Korte Documentaire. De winnaars ontvangen € 2.500,-. Deze competitie kent ook een publieksprijs. Cinekid stelt een selectie samen waaruit basisschoolkinderen (ingedeeld in de leeftijdscategorieën 4-6 jaar en 6-10 jaar) hun favoriet kunnen kiezen. De meest gekozen films in beide categorieën winnen dan de Cinekid Leeuw voor Beste Nederlandse Korte Film.

Beste Jeugdfilm (MovieZone)
De MovieZone-jury bestaat uit filmliefhebbers tussen de twaalf en veertien jaar oud. Uit een selectie van nieuwe, internationale films uit het festivalprogramma kiezen zij de Beste Jeugdfilm. Deze film wordt bekroond met de MovieZone Cinekid Award tijdens de jaarlijkse prijsuitreikingen op het Cinekid Festival. De MovieZone-jury is een initiatief van EYE in samenwerking met Cinekid en wordt mede mogelijk gemaakt met de financiële steun van NVB, NVF en ministerie van OC&W.

Shorts by Kids Competitie
Naast competities voor jeugdproducties gemaakt door volwassenen, biedt Cinekid kinderen de gelegenheid om zelf een eigen korte film te maken en in te sturen. In samenwerking met VPRO Zapp Echt Gebeurd en Kidsweek wordt er via een open call een selectie gemaakt van non-fictie filmpjes met een specifiek thema. Tijdens het festival worden deze video’s in het bijzijn van de jonge makers en een jury vertoond. Deze vakjury, bestaande uit mediaprofessionals en de winnaar van het jaar ervoor, bepaalt vervolgens de winnaar. De winnaar ontvangt de Cinekid Leeuw en een camera van Canon. De drie beste filmpjes worden geplaatst op de websites van Cinekid, Zapp Echt Gebeurd en Kidsweek.

Beste Nederlandse Serie
Jaarlijks presenteert Cinekid met de Beste Nederlandse Serie Competitie een selectie van de mooiste Nederlandse series voor kinderen. Alle series in deze competitie worden beoordeeld door een vakjury en komen in aanmerking voor een Cinekid Leeuw in twee prijscategorieën: de Beste Nederlandse Fictieserie of de Beste Nederlandse Non-Fictieserie.

Beste MediaLab Project
De beste internationale mediaprojecten vind je jaarlijks in het Cinekid MediaLab, waar een divers aanbod van installaties, games & apps, VR-ervaringen en workshops te vinden is. Al deze projecten komen in aanmerking voor de Cinekid Media Award, in dit geval de Gouden Leeuw. Uiteindelijk worden er twee winnaars gekozen: één door een samengestelde vakjury en één door de bezoekers van Cinekid. De winnaars ontvangen allebei de Gouden Leeuw en een geldbedrag van € 3.000,-.

Beste Digitale Peuter- en Kleutermediaproduct
Voor het beste digitale mediaproduct voor kinderen tussen de nul en zes jaar, is in 2017 op initiatief van Mediawijzer.net de Gouden Guppy in het leven geroepen, als onderdeel van de Cinekid Media Awards. Een digitaal mediaproduct kan een app zijn (zowel voor tablet en/of smartphone), maar ook een hybride product waarbij fysiek speelgoed interacteert met een app of met ‘connected toys’. Met deze prijs richt Mediawijzer.net zich op Nederlandse producties die onder andere uitblinken in originaliteit, aantrekkelijkheid en beleving of leerwaarde, en wil op die manier makers van goede en geschikte digitale kindermedia belonen.

Beste Mediaproject door jongeren tot achttien jaar
De Gouden Kolibrie wordt gepresenteerd in samenwerking met ECP | Platform voor InformatieSamenleving en is een onderdeel van de Cinekid Media Awards. De Gouden Kolibrie is een prijs voor het beste mediaproject gemaakt door jongeren tot en met achttien jaar. Tal van projecten en producties kunnen voor de Kolibrie in aanmerking komen: apps, websites, vlogs, YouTube-kanalen, games, eigen programma’s en code-experimenten. Voor de jury is de kwaliteit en genialiteit van belang, maar natuurlijk telt ook de originaliteit van het mediaproject. Daarnaast staat de Kolibrie voor het belonen van creatieve ideeën, afkomstig van een nieuwe generatie.

Eurimages Co-production Development Award
De Eurimages Co-production Development Award wordt uitgereikt aan het beste filmproject dat gepresenteerd wordt op de Junior Co-production Market tijdens Cinekid for Professionals. De projecten die in aanmerkingen komen voor de prijs, moeten een coproductie zijn met ten minste één Europees land dat lid is van Eurimages. Daarnaast moet het project bedoeld zijn voor bioscooprelease. De prijs is ontstaan om de Europese jeugdfilm te promoten en Europese coproducties te stimuleren. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 20.000,-.

Wil je je project opgeven?
Klik hier!