Shopping cart
11
Pick date and time
Professionals

Tweede editie ZappDoc LAB van start met 6 jeugddocumentaire-plannen.

(Dutch only) De tweede editie van ZappDoc LAB (voorheen: Kids & Docs Workshop) is van start gegaan. Deze documentaireworkshop wordt georganiseerd door Cinekid en IDFA met steun van het NPO-fonds en medewerking van de publieke omroepen en Zapp.

In ZappDoc LAB worden 6 geselecteerde makers begeleid in het ontwikkelen van hun plan voor een documentairefilm, serie of podcast voor de jeugd (8-12 jaar). Uitgangspunt van de documentaires is de belevingswereld van kinderen.

Tijdens vijf plenaire kerndagen onder leiding van workshopleider Astrid Bussink worden de plannen gezamelijk besproken, verschillende gastsprekers uitgenodigd en krijgen de makers de mogelijkheid bij hun plan kinderen te betrekken in de ontwikkeling. De deelnemers worden geholpen binnen de workshop met een mogelijke koppeling aan deelnemende publieke omroepen en eventuele producenten.

Naast deze vijf kerndagen werken de deelnemers gezamenlijk en onder begeleiding van de workshopbegeleider en verschillende coaches met verschillende expertise gebieden in eigen tijd door aan de ontwikkeling van het project. De workshop vindt plaats van december en tot april, wanneer de plannen worden ingediend voor ontwikkeling –of realiseringsbijdrage bij het NPO-fonds.

De jeugddocumentaires zullen -indien op tijd gerealiseerd- in première gaan op het Cinekid Festival in oktober en/of IDFA in november. De producties worden ook uitgezonden op jeugdzender Zapp van de NPO.

Deelnemende makers 2021:
Loretta van der Horst, Milou Gevers, Niki Padidar, Sebastian Mulder en Zoeteke Lugthart.


Biografieën deelnemers

Loretta van der Horst
Loretta van der Horst (1987) is documentairemaker met een achtergrond in psychologie, journalistiek en met een M.A. in conflictstudies en mensenrechten. Na haar studie Nieuws en Documentaire in New York maakte ze de experimentele documentaire Sound of Vision, die werd genomineerd voor een Emmy. Haar lange documentaire Behind the Blood draaide op IDFA 2019 en won ‘Best international Documentary’ op het HUMAN International Documentary Film Festival Oslo 2020.

Milou Gevers
Milou Gevers (1991) studeerde Cutlurele Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam en studeerde in 2020 af aan de Nederlandse Filmacademie met haar documentaire Waarom bleef je niet voor mij? waar ze op de NFF Talent Awards 2020 de KNF Award voor beste eindexamenproductie en een van de Filmfonds Wildcards. Eerder in het jaar won de film ook nog de VPRO Documentaireprijs.

Niki Padidar
Niki Padidar (1979) studeerde fotografie in New York en specialiseerde zich in jeugd en media aan de Universiteit van Amsterdam. Ze bedenkt, regisseert en schrijft jeugdproducties. En heeft het boek Dokter Corrie geeft antwoord geschreven. Voor haar jeugddocumentaire Ninnoc (2015) ontving ze 7 internationale awards, o.a. de IDFA Award for Best Children's Documentary.

Sebastian Mulder
Sebastian Mulder (1994) studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht met de film Nature: All Rights Reserved, die in première ging tijdens het Nederlands Filmfestival 2016. Daarna maakte hij de Teledoc Campus NAYA. Sebastian is altijd gefascineerd geweest door de veranderende relaties tussen mens en natuur en de invloed van technologie op deze relaties.

Zoeteke Lugthart
Zoeteke Lugthart (1981) is werkzaam als regisseur en schrijver, casting director, en coach/regie voor kinderen. Zoeteke regisseerde in 2014 de jeugddocumentaire Chellina/da Beast.


Biografie workshopbegeleider

Astrid Bussink
Astrid Bussink studeerde Beeldende Kunst aan de AKI (Academie voor Kunst en Industrie) in Enschede en volgde daarna een masteropleiding Film aan de Edinburgh Unversity. Als onderdeel van deze opleiding maakte ze in 2005 de documentaire The Angelmakers en ontving daarvoor verschillende internationale prijzen waaronder de First Appearance Award op IDFA. Daarna maakte Astrid verschillende lange en korte documentaires die wereldwijd vertoond zijn. In 2013 won ze op het Nederlands Filmfestival een Gouden Kalf voor beste korte documentaire voor haar jeugdfilm Achter de Toren. Astrid was adviseur documentaires voor het Mediafonds en het NPO-fonds. Verder werkte ze o.a. als coach / tutor voor IDFAcademy Summer school, Transmedia Masterclass Mediafonds, Kids & Docs workshop en de Nederlandse Filmacademie. Van 2017 tot najaar 2019 werkte Astrid als eindredacteur bij VPRO Jeugd, waar ze nu nog op freelance basis als eindredacteur documentaires betrokken is. Sinds maart 2019 werkt Astrid als docent regie Documentaire op de Filmacademie

;